In 5 stappen bij de perfecte accessoires voor de bruidegom!

Volg deze 5 stappen en leer over de tradities op het gebied van kleding en accessoires voor de bruidegom. Kleed je als je een echte dandy!

  • De bruidegom
  • Adviseren
  • Bruidegom

De accessoires voor de bruidegom zijn geen onbenullig onderwerp. Je keuze hangt onder andere af van de gekozen outfit, hoe je die kiest lees je hier, en hoewel de protocollen steeds minder belangrijk worden, zijn er nog steeds veel bruidsparen die ze volgen. Zeker als er gebruik wordt gemaakt van sets of outfits die de klassieke regels volgen.

Adverteren

Hier analyseren we alle varianten die het assortiment accessoires voor de bruidegom vormen, sommige zijn onderhevig aan de gestelde norm en de bekende protocollen en andere aan de persoonlijkheid van de bruidegom in kwestie. Volg deze 5 stappen en je leert hoe je je moet kleden als een echte dandy:

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stap 1. Denk aan het type pak dat je draagt

Kies om te beginnen een outfit die bij je past, zeker als je het gevestigde protocol volgt. Soms zijn de accessoires namelijk gekoppeld aan het pak, zeker als je kiest voor een jacquet, smoking of frac.

Een jacquet is onderworpen aan vrij strenge regels. Belangrijk detail: bij deze outfit draag je een stropdas en geen vlinderdas. De stropdas met de bekende windsorknoop draag je onder een vest, dit kan recht of gekruist zijn. Bij het vest heb je wel enige keuze vrijheid in de kleur.

Ga je voor een frac, dan moet je deze outfit compleet maken met een grijze, zwarte of een verticaal gestreepte broek. De schoenen zijn normaal gesproken van leer en als je echt de traditie wil volgen dan zijn de hoge hoed en knopen perfecte accessoires, maar vandaag de dag is dat misschien net iets te veel van het goede.

De smoking is de volgende outfit waarbij je de regels in je achterhoofd moet houden. Deze outfit wordt veel gebruikt bij gala’s. De das is altijd zwart. Sommige mensen gebruiken een stropdas, maar dit raden wij af. De rest van de accessoires zijn ook zwart: het vest, de broek en de sjerp. De laatstgenoemde glimt meestal een beetje. De handschoenen zijn normaal gesproken wit of grijs, maar deze worden tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De meest stijlvolle outfit, de frac, kent ook zijn regels en daardoor beperkingen. Het jack is een geklede jas die het verschil maakt door zijn zijden revers. Je draagt deze outfit inclusief ivoor piqué vest, een witte vlinderdas, een zwarte broek en zwarte veterschoenen.

Al deze outfits zijn min of meer formeel. Je kunt ervoor kiezen om voor een meer casual look te gaan, waarbij je ook meer ruimte hebt om je eigen accessoires te kiezen. In dat geval kun je kiezen voor een ander hemd, een willekeurige stropdas of vlinderdas, andere schoenen en overige accessoires die acceptabel zijn. Houd er rekening mee dat je een bepaalde stijl wil uitstralen, maar dat je altijd de vrijheid hebt om iets nieuws te doen.

Stap 2. Zorg dat de accessoires passen bij je persoonlijkheid

Zoals tijdens elk moment van je bruiloft is je persoonlijkheid het allerbelangrijkste. Deze moet terugkomen in de gekozen locatie, in de decoratie, in je trouwoutfit en zeker ook in de gekozen accessoires. We raden je aan dat deze matchen bij de outfit van je geliefde en de stijl van je bruiloft. Hoewel je de outfit van je partner van tevoren niet ziet, is dit normaal gesproken geen probleem omdat je de decoratie en stijl van je bruiloft samen met je partner bespreekt.

Als je voor een sportievere stijl kiest, is het niet noodzakelijk om een vlinder- of stropdas te dragen. Je kunt er zelfs voor kiezen om bijna helemaal geen accessoire te dragen. Voor bruidegoms die niet de klassieke normen willen volgen, is het de informaliteit die de keuze van de accessoires dicteert.

Bohemian of hippie-bruiloften vinden vaak plaats in landelijke gebieden of op het strand. Vaak wordt er dan ook voor lichte kleuren en lichte materialen gekozen. Dit staat symbool voor de vrijheid. De bruidegom kan kiezen voor linnen of nog eenvoudiger: een hemd en een broek in lichte tonen, zonder al te veel accessoires. Schoenen worden vaak achterwege gelaten en de bruidegom loopt dan gewoon op blote voeten. Bij dit soort bruiloften worden vaak bloemen gebruikt als accessoire.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stap 3. Ken de opties voor de verschillende soorten accessoires

Met het verstrijken van de tijd zijn ontwerpers grondiger in hun werk gedoken en hebben ze een groot aantal aanvullingen bedacht binnen de reeds bestaande accessoires.

Stropdas

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te weten dat de gebruikelijke stropdassen met het brede lemmet niet meer de enige optie is. Er zijn smallere modellen toegevoegd, modellen met verschillende diktes en rechte exemplaren!

Als we het hebben over stropdassen, kunnen we het erover eens zijn dat het zwarte slim-model elegant is en overal bij past. Met deze keuze doe je het nooit fout! De rode gestreepte das is veel formeler en deze wordt vooral gebruikt tijdens het werk. Voor een bruiloft is dit misschien niet het beste model.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De geborduurde dassen worden ook nog steeds gebruikt. Hun strepen of figuurtjes geven een speciale, verfijnde look. In feite wordt deze stijl preppy genoemd en is afkomstig van de meest invloedrijke hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten. De sobere kleuren van deze dassen werden ook gebruikt om de sportkleding van deze centra te versieren en hun studenten gebruikten het om bepaalde disciplines te ontwikkelen.

De katoenen exemplaren zijn weer terug van weggeweest. Het is perfect voor een vintagelook. Je kunt kiezen voor verschillende motieven om zo het klassiek-moderne gevoel uit te stralen. Je kunt ook voor een gebreid model kiezen, deze doet het ook in de vintage-stijl heel goed. Deze opties zijn ideaal voor de bruidsparen die alle regels loslaten en als ware revolutionairen hun bruiloft organiseren.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlinderdas

Er zijn twee grote families binnen de vlinderdas optie, hoewel ze erg op elkaar lijken. We kunnen de vlinderdassen verdelen in de ready tied oftewel de clip en de self-tie. De eerste optie is informeler en is niet zo zeer aan te raden als je voor een klassieke outfit gaat.

Qua materialen is de meest elegante stof die wordt gebruikt bij speciale evenement zijde, vooral voor de pakken van de etiquette (zwarte stropdas of smoking/witte stropdas of frac), maar het katoen, of gebreide wol zijn mogelijk voor een informelere outfit. Bij deze laatste opties is het ook meer gebruikelijk dat ze een motief hebben, hoewel de effen modellen ook nog veelvuldig gebruikt worden.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Manchetknopen

Als je voor een klassieke outfit kiest, moet je ook alle regels volgen. Deze stijl bevat overhemden met dubbele manchet, klaar om manchetknopen te dragen. Dus als je voor deze kleding kiest, bereid je dan voor op het dragen van deze accessoires in de mouwen. Vanzelfsprekend zijn voor pakken die de etiquette niet volgen geen manchetknopen nodig, hoewel je er altijd voor kunt kiezen ze wel te dragen.

De standaard manchetknopen zijn van een goedkoop materiaal en worden massaal geproduceerd. Er is weinig persoonlijks aan. Maar er zijn speciaalzaken en daar is waar je jouw persoonlijke keuze kunt maken. Maak je keuze in materiaal, kleur en vorm en kies wat het beste bij jou en dus ook bij jouw outfit past.

Foto: Shutterstock

Vest

Vesten zijn verplicht bij de klassieke outfits. Je vindt vesten meestal in de kleuren grijs, geel, groen, paars en blauw, hoewel bijna alle mannen op een bruiloft dezelfde kleur zullen dragen. Ga je voor een smoking dan is het vest zwart, waardoor het precies bij de rest van de outfit past. Een frac heeft juist een ivoortoon nodig om de look helemaal perfect te maken.

Als we de klassieke stijlen achterwege laten, zie je vesten in veel verschillende vormen. Toch past het altijd bij de rest, het hoort immers bij een driedelig pak en dat staat symbool voor een verfijnde stijl. We zien ook andere vesten die afwijken van de norm of simpelweg passen bij een revolutionaire stijl: bedrukt, gestreept of in andere kleuren die bij gekozen het pak passen.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ceintuur

Er zijn leren riemen, gevlochten riemen en dan heb je nog de exemplaren van canvas of suède. Voor een bruiloft raden we altijd een leer model met een eenvoudige gesp aan: het is elegant en niet erg opzichtig. De riem moet zichtbaar zijn, maar hoewel hij als een decoratief element dient, is de kracht ervan dat het geen hoofdrol opeist en het geheel juist versterkt. Hoewel zwart en bruin het meest gevraagd zijn, moet je dit voor je bruiloft combineren met schoenen: dat is de basisregel. Vanaf daar is alles mogelijk.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Overige accessoires

De bruidegoms dragen meestal bloemen of zakdoeken in hun revers of zakken, maar deze elementen mogen nooit worden gecombineerd. Althans niet bij een van de protocolnormen. In feite is deze combinatie overdreven, dus we raden aan dat je deze koste wat kost vermijdt.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De bretels, vroeger geassocieerd met ouderwetse mannen, zijn tegenwoordig weer helemaal in en geven een vleugje moderniteit. Ze zijn van een enkele kleur of gecombineerd, waardoor het in sommige looks echt iets extra’s kan geven.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veel mensen zeggen dat sokken het leuke onderdeel van ondergoed zijn. Voor je bruiloft kunt je van dit facet profiteren. Sommige bruidsparen kiezen voor schelle kleuren, nieuwsgierige afdrukken, tekeningen of zinnetjes die een speciale touch geven aan het geheel, soms gedwongen om meer aandacht te vragen. Het kan worden gecombineerd met de stropdas of de vlinderdas als beide een speciale kleur hebben. Andere bruidegoms vinden het leuker als de kleur van de sok past bij de schoenen en dat er vooral niet te veel aandacht naar uitgaat. Jij bent diegene die kiest!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Het perfecte horloge voor de bruidegom bestaat uit drie naalden, altijd beter dan de chronograaf, omdat het een stijlvolle uitstraling heeft en beter combineert met het pak. Rekening houdend met de verscheidenheid aan stijlen en reliëfs die een horloge(band) kan hebben, raden we aan om op zijn minst te kiezen voor de leren riem (bruin of zwart) in plaats van de metalen riem. Verder volgt het horloge niet echt een protocol en ben je vrij om te kiezen.

Stap 4. Het protocol

 We hebben het protocol al gezien dat bepaalde kledingstukken volgen, maar het is ook interessant om te weten wat passend is op het moment van de viering, dat wil zeggen: gedurende de dag of ‘s nachts.

Het jacquet is een kledingstuk dat verwijst naar de Engelse heren die aan paardrijden deden: een oefening die overdag plaatsvond. Het kledingstuk moet dus worden gebruikt op bruiloften die gedurende de dag of vroeg in de middag worden gehouden, omdat het een stropdas en protocolregels voorschrijven dat je ’s avonds of ’s nachts een vlinderdas moet gebruiken.

De smoking, wat een feestoutift is, wordt ’s avonds en ‘s nachts gebruikt, omdat het de dominante toon is bij diners en gala-evenementen. Hoge heren van de negentiende en twintigste eeuw gebruikten deze outfit om na het avondeten in de grote huizen te roken (smoking), daarom is het bij die naam bekend. Dus als je een smoking draagt, doe het dan liever als de bruiloft laat in de middag of ‘s avonds plaatsvindt. Natuurlijk is het sterelement – de vlinderdas – in dit geval zwart.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hetzelfde geldt voor de frac, de meest geavanceerde outfit als het om etiquette gaat. Het wordt gebruikt als de avond valt. Dit is het kledingstuk dat het best past bij de privégebeurtenissen waarvoor een dresscode vereist is die in de uitnodiging wordt vermeld. Heel dicht bij de aristocratie is het protocol heel streng en is de vlinderdas wit.

Stap 5. Volg ons advies

Welke stijl je ook hebt gekozen voor je bruiloft, het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt. Dus ga jezelf niet behangen met accessoires als jij je daar niet prettig bij voelt. Wil jij enige bewegingsvrijheid hebben, doe het dan minder drastisch. Alles hangt ook samen met de gekozen outfit, sommige stijlen hebben nu eenmaal een meer verplicht karakter. Maar houd er rekening mee dat een bruiloft makkelijk meer dan 12 uur duurt en dat er momenten zijn waarop jij je zeker op je gemak moet voelen, zoals de receptie, de openingsdans en het feest.

Welke look past bij jou?

We raden je aan om eerlijk te zijn tegenover jezelf. Dus lees punt twee nog een keer goed door en houd rekening met je persoonlijkheid als je je accessoires kiest. Draag niets dat niet bij je past en draag niets omdat je denkt dat dat zo hoort. Jouw outfit mag misschien bepalend zijn, maar ook die heb je gekozen omdat die bij je past. Want het allerbelangrijkste: jij bent jij en je gaat niet verkleed als andere persoon naar je eigen bruiloft!

Mis niks van de laatste trends op het gebied van trouwen door ons te volgen op Facebook, Instagram & Pinterest!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!