Stropdas knopen? Dit zijn de meest voorkomende manieren

Met honderden verschillende manieren om je stropdas te knopen is het lastig om een keuze te maken. Daarom leggen wij je hier de meest voorkomende manieren uit met onder andere de Windsor knoop zodat jij de show steelt op jouw trouwdag!

Stropdas knopen? Dit zijn de meest voorkomende manieren
  • De bruidegom
  • Adviseren
  • Bruidegom
  • Gast

Weet jij niet hoe je een stropdas moet knopen? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het knopen van een stropdas is een akelig taakje wat al vanaf jongs af aan veel vraagtekens oproept bij zowel man als vrouw. Aangezien je op de bruiloft niet met een slordig geknoopte das aan kan komen helpen wij je graag uit de brand zodat je nooit meer om de hulp van een ander hoeft te vragen.

Adverteren

Op het internet vind je met gemak honderden verschillende manieren om jouw stropdas te strikken, maar gelukkig zul je er op de bruiloft maar één nodig hebben. De manieren variëren van simpele knopen tot hogere wiskunde, dus je kunt het jezelf zo lastig maken als je zelf wilt. Wij hebben hieronder de vijf meest voorkomende knopen uitgelegd gesorteerd op moeilijkheidsgraad om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken. Wanneer het draait om bruiloften zit je met de Windsor knoop gegarandeerd goed, dus houd dit in gedachten. Haal je stropdas uit de kast en begin met oefenen!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

1. De eenvoudige knoop

We beginnen met de eenvoudige knoop en gelijk de klassieker onder alle knopen. Deze past bij vrijwel alle outfits en is daarom ook de meest gebruikte in zijn soort.

1. Zet de boord* van je overhemd omhoog en hang de stropdas om je nek. Zorg dat de einden gelijk aan elkaar zijn. Nu kruis je de brede slip over de smalle slip en plaats je deze onder de boord.
2. Vervolgens haal je deze smalle slip onder de brede slip door.
3. Daarna haal je de brede slip nogmaals langs de smalle slip.
4. Nu je dit hebt gedaan haal je de brede slip van bovenuit over de das heen en leg je jouw wijsvinger op het lusje. Haal je vinger weg en trek de brede slip door de lus heen.
5. Ten slotte houd je de smalle slip vast en trek je de brede slip aan, waardoor je de knoop vastzet. Verschuif de knoop een beetje, waardoor de smalle slip niet meer te zien is en het uiteinde van de brede slip ongeveer op dezelfde lengte als de broekriem zit. Et voilà! Jouw eerste zelf gestrikte stropdas is een feit!

*de boord: de harde kraag aan de bovenkant van een overhemd.

2. De dubbele knoop

Met de dubbele knoop gaan we een stapje verder. Deze lijkt in theorie op de eenvoudige knoop, maar is alleen iets boller.

1. Begin weer door de boord van je overhemd omhoog te zetten en je stropdas om je nek te hangen. Deze keer mag de brede slip een stuk lager hangen dan de smalle slip. Nu haal je de brede slip niet één, maar twee keer om de smalle slip heen.
2. Hierna haal je de brede slip vanuit boven over de das heen en leg je jouw wijsvinger op het lusje. Haal je vinger weg en trek de brede slip door de lus heen. Welke van de twee lussen maakt niet uit.
3. Ten slotte houd je de smalle slip vast en trek je de brede slip aan, waardoor je de knoop vastzet. Verschuif de knoop een beetje en zorg dat deze in het midden van de boord staat. Nu kun je ook de dubbele knoop van je lijstje afstrepen!

3. De Windsor knoop

We noemden het eerder al; de Windsor knoop is je van het wanneer het gaat om een speciale gelegenheid als een bruiloft. Zoals al in de naam te horen is, is dit een knoop van Engelse afkomst. Hij is minder eenvoudig en wordt daarom vooral op meer speciale gelegenheden gebruikt. Het wordt vooral aangeraden de Windor knoop bij een wijd gesneden boord te dragen, aangezien hij breder van vorm is. Laten we beginnen!

1. Om te beginnen zet je de boord weer omhoog en hang je de stropdas om je nek. Hierna kruis je de brede slip over de smalle slip en maak je gelijk een lus door de brede slip omhoog te halen en daarna naar beneden te slaan.
2. In stap twee breng je de brede slip naar de andere kant van de das door een andere lus te maken. Je doet dit door de brede slip over de das omhoog te halen en aan de andere kant van de das neer te leggen.
3. Hierna sla je de brede slip horizontaal over de bovenkant van de smalle slip heen.
4. Vervolgens haal je de brede slip weer omhoog en laat je deze in de lus glijden. Terwijl je dit doet houd je de smalle lus vast en trek je voorzichtig aan de brede slip om de knoop vast te maken. Zet de knoop vast in het midden van jouw boord en je bent klaar.

Ben jij nog opzoek naar het perfecte trouwpak? Bekijk hier dan de beste winkels voor de mooiste trouwpakken!

4. De halve Windsor knoop

Na de Windsor knoop komen we bij de halve Windsor knoop. In tegenstelling tot de Windsor knoop is deze minder dik. Je zult deze daarom eerder dragen bij een klassieke boord of een overhemd met open kraag.

1. Begin met het plaatsen van de stropdas om de hals. Vervolgens kruis je de brede slip over de smalle slip.
2. Houd deze met de wijsvinger vast. Haal de brede slip onderlangs over de das heen en sla hem naar beneden.
3. Hierna plaats je de brede slip horizontaal naar achteren en breng je hem voor de smalle slip.
4. Houd de kruising met de wijsvinger vast en zorg ervoor dat je de brede slip verticaal onder de das plaats.
5. Vervolgens laat je de slip door de lus glijden. Houd de smalle slip hier vast en trek weer voorzichtig aan de brede slip om de knoop vast te zetten. Plaats de knoop in het midden van de boord en zorg ervoor dat de smalle slip niet zichtbaar is. Jouw halve Windsor knoop is gelegd!

5. De platte knoop

De laatste in dit rijtje is de platte knoop. Deze komt het beste tot zijn recht bij overhemden met een strak boord en is niet gebruikelijk bij een wijd gesneden of breed boord.

1. Zet de boord weer omhoog en plaats de das om de hals. Draai de brede slip nu 180 graden om. Bij deze knoop houden we de brede slip langer dan de smalle slip.
2. Je brengt nu de brede slip vanaf het gedraaide stuk bij de boord onder de smalle slip door.
3. Vervolgens haal je de brede slip horizontaal over de bovenkant van de smalle slip.
4. Daarna breng je de brede slip onderlangs naar boven en steek je deze zo in de lus.
5. Als laatste stap trek je de brede slip voorzichtig aan om de knoop wederom vast te zetten. Als je ervoor zorgt dat de onderste knoop van jouw overhemd en de smalle slip niet te zien zijn heb je een volmaakte platte knoop gelegd.

Nu jij weet hoe je de stropdas moet strikken zal niets je er meer van weerhouden om er gelikt uit te zien tijdens jouw trouwdag! Een stropdas is ook wel het puntje op de I wanneer wij het hebben over de look van de bruidegom en daarnaast een van de weinige accessoires die een bruidegom draagt. In tegenstelling tot de bruid zijn er voor de bruidegom namelijk minder opties voor accessoires. Wil jij weten welke het beste bij jouw look passen? Met dit artikel ben je binnen 5 stappen bij de accessoires die jouw look helemaal afmaken!

Wij zijn benieuwd of je uiteindelijk voor de Windsor knoop kiest of dat je jouw stropdas toch op een andere manier knoopt. Laat je het ons via social media weten?

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!