Hoe kies je jouw droom trouwpak?

Een prachtig trouwpak mag natuurlijk niet ontbreken op jouw grote dag. Lees hier een aantal tips en tricks om jouw droompak te vinden!

  • De bruidegom
  • Adviseren
  • Bruidegom

De bruid de hoofdrolspeler? Nee. Natuurlijk niet. Nou ja, een beetje misschien. Maar jullie mannen zijn minstens net zo belangrijk en moeten er net zo mooi uitzien. En wie denkt dat een trouwpak uitkiezen makkelijk is, heeft het mis. Ook een trouwpak komt met vele mogelijkheden. Heb jij nog geen trouwpak? Neem de onderstaande 5 stappen om de zoektocht naar het perfecte trouwpak net iets makkelijker te maken.

Adverteren

Een huwelijk voltrekt zich traditioneel in drie fases, namelijk de ceremonie, de receptie en het feest. Daarop zijn traditiegetrouw ook drie kledingvoorschriften van toepassing, namelijk het jacquet (lange jas grijze broek) tijdens de ceremonie het tenue de ville (maatpak) en tijdens het feest de black tie (smoking).

opslaanFoto: Rietbergh Maatpakken / Raisa ZwartMeer lezen “Foto: Rietbergh Maatpakken / Raisa Zwart”
Foto: Rietbergh Maatpakken / Raisa Zwart

Stap 1. Kijk naar je persoonlijkheid

Wat voor persoon ben jij? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Je pak moet staan voor wie je bent, het is geen verkleedpartij (tenzij dat het thema is!). Het is geweldig om uit te pakken en iets bijzonders te doen, maar overdrijf dit niet. Een leuke strik of een uitbundig pak kan heel cool zijn, maar de afstyling is erg belangrijk erg belangrijk hierin. Kies daarom voor een accent en laat het geen kermis worden. Wil je eigenlijk wel een pak aan? Of past een nette pantalon met jarretels beter bij jou? Of wil je wel een pak, maar het toch wat informeel houden? Draag dan sneakers onder je pak om het een casual randje te geven. Toch een pak, maar ook helemaal jou. 

Vergeet ook niet te kijken naar de stijl van de bruiloft. Trouwen jullie op een formele locatie, dan zijn die sneakers misschien niet zo gepast. En tot slot, je bruid. Best belangrijk dat jullie goed bij elkaar passen. Niet alleen de rest van je leven, maar ook op jullie trouwdag. Het kan lastig zijn, omdat je weinig tot geen informatie over de outfit van jouw aanstaande hebt. Een tip is om jouw vrouw te vragen contact met jouw tailor op te nemen. Zij kan dan bijvoorbeeld foto’s sturen en op deze manier houden ze er rekening mee, zonder dat de informatie met jou gedeeld hoeft te worden!

opslaanFoto: Rietbergh Maatpakken / SuegraphyMeer lezen “Foto: Rietbergh Maatpakken / Suegraphy”
Foto: Rietbergh Maatpakken / Suegraphy

Stap 2. Kies het type pak

Een pak is een pak, zeggen veel mensen. Maar dat is echt niet zo! Er zijn verschillende opties. Voor de wat meer traditionele, formele bruiloft is een jacquet, smoking of, het meest chique, rokkostuum een optie. Er zitten een aantal regels aan vast, maar dan heb je ook wat. Zo draag je een jacquet alleen overdag. In de avond, tijdens het diner, draag je een pak, rokkostuum of een smoking. Die laatste twee draag je juist uitsluitend in de avond. Weet ook dat als jij voor bijvoorbeeld een jacquet kiest dat de belangrijkste gasten, zoals de vaders van de bruid en bruidegom en de getuigen, ook in jacquet behoren te komen.

Je kan deze formele pakken ook gewoon vergeten en gaan voor een modern trouwpak. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos. Verschillende kleuren en stoffen: jij bent de baas en het trouwpak kan helemaal worden aangepast op jouw wensen.

Een thema koppelen aan je huwelijksdag kan geweldig zijn om voor te gaan en zorgt voor een unieke sfeer op je dag/avond. Mannen in smoking en vrouwen in galakleding is een tijdloze trend die we nog vaak zullen zien tijdens bruiloften. Wat leuk is aan een smoking is dat het jaarlijks weinig gedragen wordt en jouw bruiloft de gelegenheid geeft om het weer eens te dragen. Alleen hierdoor krijgt de dag al een ander (bijzonder) tintje. Pas niet alleen je pak aan op je aanstaande, maar ook op het seizoen. Het is namelijk niet comfortabel om een zware flanel te dragen met 30 graden!

opslaanFoto: Rietbergh Maatpakken / SuegraphyMeer lezen “Foto: Rietbergh Maatpakken / Suegraphy”
Foto: Rietbergh Maatpakken / Suegraphy

Stap 3. Huren of kopen? 

Een trouwpak is een behoorlijke investering voor iets wat je misschien maar een keer draagt. Je kunt tegenwoordig prachtige pakken huren. Verschillende materialen en prijsklassen, maar vooral voor heel wat minder geld dan het kopen van een trouwpak. Omdat een Jacquet iets is dat je behalve op je eigen huwelijk, eigenlijk nooit meer zult dragen kun je er ook voor kiezen om deze te huren in plaats van speciaal op maat te laten maken. Dit scheelt geld en tijd. Ga maar na, bij de meeste ceremonies draagt de bruidegom meestal een pak met das. Dan houden jullie geld over voor bijvoorbeeld die gastronomische huwelijksreis. Zeker iets om over na te denken.

Aan de andere kant is bij het kopen van een trouwpak de kwaliteit vaak net wat hoger en kan deze helemaal op jouw lijf en jouw persoonlijke wensen worden aangepast. Je kiest niet een pak: er wordt er een met jou samengesteld. Een uniek pak. Helemaal voor jou alleen. Dat geeft een hoop keuzevrijheid. Erg bijzonder en is er een betere gelegenheid dan jouw bruiloft? Je trouwt maar een keer en je kan er ook voor kiezen om een trouwpak te kopen wat je wél nog een keer aan kan doen. Dan is het nog steeds duur, maar het verzacht wel enigszins de schade van de investering.

Wanneer je overweegt om het trouwpak op maat te laten maken moet je rekening houden met een productietijd van vijf weken. En begin minimaal twee maanden van tevoren met het inplannen van een afspraak, om stress te vermijden!

opslaanFoto: Rietbergh Maatpakken / SuegraphyMeer lezen “Foto: Rietbergh Maatpakken / Suegraphy”
Foto: Rietbergh Maatpakken / Suegraphy

Stap 4. Accessoires 

Hier is meer mogelijk dan wat je in de eerste instantie zou denken. Denk bijvoorbeeld aan het overhemd. Kleuren, patronen, stoffen: er is een hoop mogelijk. Een stropdas is er ook in vele vormen: chique en elegant of juist meer casual met bijvoorbeeld een stropdas van wol. Het zit hem allemaal in de keuze van kleur en stof. Met of zonder vest. Bretels? Welke manchetknopen en uiteraard welke schoenen kies je? Om te zeggen dat je na het kiezen van een trouwpak klaar bent, is dus niet bepaald waar. Ook bij de bruidegom moet de look helemaal worden afgesteld van top tot teen.   

Doorgaans wordt voor het feestBlack Tie als dresscode opgedragen. De man draagt dan een smoking, een masculien model met een relatief hoge en hoekige schouderlijn, een hoog geplaatste enkele tailleknoop in de vorm van een satijnen bolletje en iets minder lengte in het jasje. Langs de broek loopt van origine een satijnen band, net als over de revers van het jasje. Daarbij kan de man er voor kiezen om de mannelijke uitstraling wat kracht bij te zetten door brede ongesneden revers te kiezen (ook wel peak lapel genoemd). Deze revers hebben een punt naar boven en komen hoog op de schouder uit. Afwijken van de standaard voorschriften gebeurt gelukkig steeds vaker.

opslaanFoto: Suits for Dudes Meer lezen “Foto: Suits for Dudes ”
Foto: Suits for Dudes

Stap 5. Do you!

Nog een laatste, en het belangrijkste, advies: doe waar jij je goed bij voelt. Er is maar één iemand de baas op jouw bruiloft en dat ben jij. Oké, en de bruid natuurlijk. Kijk naar jullie type bruiloft en het seizoen waar jullie in gaan trouwen, maar kijk vooral naar wat jou blij maakt en waar jij je comfortabel in voelt. Probeer verschillende stijlen uit en trek voordat de grote dag daar is alles, inclusief alle accessoires, een keer aan. Altijd goed om nog even te dubbelchecken of alles goed zit en of die lichtblauwe schoenen écht bij dat trouwpak passen.

opslaanFoto: Suits for Dudes Meer lezen “Foto: Suits for Dudes ”
Foto: Suits for Dudes

 Welk type pak past bij jou? Doe de test!

Hoe kies je sieraden voor je bruiloft en hoe bereid je jullie openingsdans voor vind je hier! Bekijk hier de leukste weddingplanners van Noord-Holland.

Voor win-acties, inspiratie en mooie kiekjes volg je Zankyou op  Instagram, Pinterest en Facebook!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!