Hoe kies je de perfecte bruidstaart? Wij helpen je!

Op zoek naar de perfecte bruidstaart? Lees dan snel deze tips over het ontwerp, de kleuren en het aantal lagen!

Hoe kies je de perfecte bruidstaart? Wij helpen je!
  • Bruidstaart
  • Adviseren
  • Bruiloftstaart

De bruidstaart is waarschijnlijk één van de belangrijkste taarten die je in je leven zult bestellen. Op maat gemaakt, groot, heerlijk en ook prijzig. Het is met dit in het achterhoofd dan ook lastig om de perfecte bruidstaart te vinden, want er zijn veel opties en misschien nog wel meer leveranciers. Wij hebben een stappenplan gemaakt zodat je zonder problemen, snel en makkelijk, de mooiste bruidstaart ooit kunt bestellen! Lees snel verder.

Dit zijn de stappen in ons stappenplan:

Stap 1. Houd rekening met het budget en de locatie

Adverteren

Jullie budget bepaalt voor een groot deel hoe de bruiloft eruit komt te zien. Dit geldt natuurlijk ook bij de bruidstaart. Er zijn vele soorten taarten en banketbakkers om uit te kiezen. Waar begin je?

Allereerst is het belangrijk om te weten of bij de catering of feestlocatie de bruidstaart inbegrepen zit, of dat jullie zelf op zoek moeten gaan naar een geweldige taart. Jullie kunnen ook beslissen om hoe dan ook voor een eigen taart te gaan, en op zoek gaan naar de beste banketbakker en professionals die de mooiste bruidstaarten maken. Als dit het geval is, overleg dan eerst met de locatie. Niet alle locaties staan toe dat je taarten of desserts van andere leveranciers meeneemt. Een van de redenen, en meteen de belangrijkste, is dat in het geval van een voedselallergie of ziekte het moeilijk is te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Informeer je daarom vooraf over de regels van de locatie.

Het budget is cruciaal, omdat kwaliteit niet goedkoop is. Zowel de oude meesters als de nieuwe chef koks rekenen hoge, maar passende bedragen. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat bruidstaarten tot de mooiste en lekkerste lekkernijen van de patisserie behoren. Denk aan zo’n 5 tot 7 euro per persoon, als schattig, voor de kosten van de taart. Als je uitgaat van zo’n 100 tot 200 gasten, kom je al gauw aan een bruidstaart van 500 tot 1000 euro. Dit is een richtprijs: elke banketbakker heeft natuurlijk zijn of haar eigen prijs.

Bovendien is de prijs afhankelijk van de details die op de taart komen. Bijvoorbeeld bloemen, speciale designs, goud of zilver, het aantal lagen.. hoe meer details, hoe meer werk. Dit kan de prijs aanzienlijk hoger maken.

Meer lezen? In dit artikel vertellen wij je meer over de kosten van een bruidstaart.

opslaanMiss Baktaart
Miss Baktaart

Stap 2. Bruidstaart opties

Onder de taarten die vandaag de dag populair zijn, vinden we de oude toptaarten die de maag flink vullen. Dit is een perfecte optie voor een klassieke bruiloft. Toch zie je de laatste tijd veel nieuwe soorten: avantgarde- of vintage-varianten (klassiekers die niet langer klassiek zijn). Onder de meest gebruikte taarten  vinden we:

De klassieke (of fondant) taart is gemaakt met een witkleurige pasta, fondant genoemd, die wordt gebruikt bij veel cakes of zoetigheden. Het is de ultieme bruidstaart die je altijd zult zien in films of tekeningen. Deze taart blijft triomferen als een eerbetoon aan vervlogen tijden en omdat tradities, vooral bij bruiloften, nog vaak worden nageleefd.

De naked cake is een van de populaire taarten van de laatste tijd. De vintage stijl, die doet denken aan de gebruikelijke taarten, is compleet anders ten opzichte van de taarten van de afgelopen jaren, omdat bij de nude cake de binnenkant van de cake te zien is. Vandaar de naam “naked cake”. Deze taart leent zich perfect voor andere populaire decoraties als bloemen en fruit.

De waterverf cake (of de canvascake) is steeds populairder vanwege het mooie en rustige uiterlijk, met zachte kleuren die elk soort taart kunnen versieren met een  bijzondere touch van zuiverheid en mystiek. Aquarel is een soort verf verdund in water die het gevoel van lichtheid geeft en aan mooie natuurtinten doet denken. Deze cake vervult de prachtige functie en past bij de casual bruiloft.

De ruffle cake wordt ook steeds populairder, en dat komt helemaal door het prachtige uiterlijk. Door de merengue in golvende vormen, krijg je een uniek resultaat en oogt deze taart erg elegant. Er zijn meerdere manieren om deze prachtige ruffles te maken, en elke banketbakker werkt op zijn of haar manier om de mooiste golvende vormen te krijgen.

De optie van de neptaart wordt ook steeds vaker gebruikt voor de traditie in combinatie een moderne bruiloft. Het tafereel van de taart aansnijden blijft bestaan, enkel is de taart ‘nep’. Zoals de naam doet vermoeden zit er namelijk niets in deze taart. Meestal wordt er een klein deel gemaakt om de ceremonie uit te voeren. In de meeste gevallen heeft het koppel een ander bruidsdessert dat beter aansluit bij hun smaak. De laatste tijd worden er verschillende taarten, cakes, koekjes, muffins, cupcakes, macarons, ijs en vele andere alternatieven geserveerd.

Stap 3. Pas de bruidstaart aan op de soort bruiloft en het menu

Hoewel je op je bruiloft vrij bent om te doen en laten wat je wilt, volgen de meeste bruiloften toch een bepaalde lijn die zonder dat je het misschien zo hebt gepland de persoonlijkheid van jullie als koppel volgt. Een tip van Miss Baktaart is dan ook om te kijken naar de kleuren die gebruikt worden in jullie bruiloft en bijvoorbeeld ook de stijl van de trouwkaart. Op deze manier zullen alle onderdelen van de bruiloft allemaal dezelfde touch hebben. Zo past de locatie bij de jurk, het pak bij de setting, de catering bij de gasten en de taart, zonder meer, past dan ook perfect bij de rest van de bruiloft. 

Miss Baktaart geeft jullie dan ook het advies om na te denken over wat er bij jullie past. Denk aan hoe jullie elkaar hebben leren kennen en gedeelde hobby’s. Als jullie kinderen hebben kan het ook leuk zijn hun namen op de taart te verwerken. 

In deze zin weerspiegelt de cake, die wordt gemaakt op basis van de dromen en wensen van het koppel, de persoonlijkheid van elk koppel. Op klassieke bruiloften zul je dan ook een taart met fondant of merengue vinden, waar een naked cake meer typisch is voor vintage of boho-bruiloften.

Het trouwmenu volgt ook meestal de richtlijnen die de smaak van het paar bepalen. En de taart, die als kers op de bankettafel wordt gezet, zal dan ook passen bij de stijl van het menu. De decoratie van de cake, de combinatie van de smaken, de grootte, en het uiteindelijke uiterlijk mogen niet te veel afwijken van de setting van het menu om onnodige onrust te voorkomen.

Stap 4. Vind de juiste bruidstaart professional

Het kiezen van de juiste professional is erg belangrijk. Elke dag zijn er nieuwe banketbakkers, en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Omdat goed bakken een werkelijke kunst is, en de verscheidenheid aan producten en professionals enorm is toegenomen, is het belangrijk een aantal eisen te stellen aan de banketbakker.

Bedenk eerst wat je verwachtingen zijn. Als de cake een slechts een dessert is voor jullie, maak het dan niet moeilijker dan het is, en ga voor een degelijke, lekkere, grote en mooie taart zonder teveel poespas. Passend bij elk type bruiloft, kleurrijk maar zonder teveel extra’s. Dit bespaart jullie veel tijd en geld. 

Beslis ook voor jullie zelf of jullie graag een erg unieke taart willen die geheel gepersonaliseerd naar jullie wens is of dat jullie zelf niet zo crea bea zijn en het liever aan de banketbakker overlaten. 

Miss Baktaart hanteert een bruidstaart bespreking waarin jullie dit allemaal bespreken en ze laat jullie volledig vrij in de smaken van de taart. Benieuwd naar wat Miss Baktaart voor jullie grote dag kan betekenen? Neem dan contact met haar op en informeer naar de mogelijkheden!

opslaanMiss BaktaartNaar de website van Miss Baktaart
Miss Baktaart

 Stap 5. Een paar gouden tips voor de bruidstaart 

Ontdek de verschillende soorten taarten. Want hoewel het allemaal om de buitenkant gaat, is het belangrijk om goed na te denken over de vulling, en alle soorten en smaken waaruit de taart kan bestaan. Daarvoor hanteert Miss Baktaart, net als de meeste bakkers een proeverij. Tijdens de proefsessie zullen jullie verschillende vullingen geproefd, met daarbij stukjes biscuit. Van tevoren zal jullie gevraagd worden welke smaken jullie graat willen proeven, of dat jullie liever verrast willen worden.

Net als bij het diner, is het vanzelfsprekend om een proefsessie te houden zodat je weet waar je voor gaat. Als de taart onderdeel is van de catering die jullie hebben ingehuurd, zal het het laatste onderdeel van de proeverij zijn.

Let op allergieën. De ingrediënten van veel desserts bestaan uit producten waar gasten allergisch voor kunnen zijn. Eieren, melk en noten, bijvoorbeeld. Als er gasten zijn die allergieën of overtuigingen hebben, kijk dan goed wat je ze kunt bieden. Het is ook belangrijk alle ingrediënten van de taart door te geven aan de gasten, om problemen te voorkomen.

En last but absoluut not least, let op het transport! Als jouw taart van een externe leveranciers komt, is het niet vanzelfsprekend dat de banketbakker de taart ook naar locatie brengt. Informeer of zij deze service aanbieden, en als dat niet zo is, verzorg dan zelf het transport. Vind uit op welke manier de taart het beste opgehaald kan worden. Er moet rekening gehouden worden met de grootte van de taart en de grootte van het transport, het koel houden onderweg, en het bewaren van de taart op locatie.

Wij hopen dat je met deze gids de perfecte bruidstaart kunt kiezen. Of je nu gaat voor een traditionele taart, een naked cake, de ruffle cake of een sweet table, wij hebben een groot aanbod van de beste leveranciers van Nederland.

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Miss Baktaart Taart en Zoetigheid
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!