Wel of geen muziek tijdens de trouwceremonie?

Muziek tijdens de trouwceremonie is best een big deal, meer je in de eerste instantie kunt bedenken. De muziek die je kiest zet niet alleen de toon voor de bruiloft, maar het weerspiegelt ook jullie persoonlijkheid, of staat voor iets wat jullie speciaal of gewoon heel mooi vinden. Wij vinden muziek tijdens de ceremonie dan ook eigenlijk een must, en dit is waarom.

Wel of geen muziek tijdens de trouwceremonie?
Foto: LoveSound
  • Muziek en Animatie
  • Adviseren
  • Sponsored
  • Bruidspaar
  • Gast
  • Getuigen

De één zegt ja, de ander zegt nee: Muziek afspelen tijdens de trouwceremonie is niet iets waar elke bruid voor kiest. Muziek tijdens de trouwceremonie is best een big deal, meer je in de eerste instantie kunt bedenken. De muziek die je kiest zet niet alleen de toon voor de bruiloft, maar het weerspiegelt ook jullie persoonlijkheid, of staat voor iets wat jullie speciaal of gewoon heel mooi vinden. Wij vinden muziek tijdens de ceremonie dan ook eigenlijk een must, en dit is waarom.

opslaanFoto: LoveSound
Foto: LoveSound

Ceremoniemuziek, meer dan alleen het altaar-nummer

Als je nadenkt over je ceremoniemuziek, is je eerste gedachte waarschijnlijk het nummer dat op staat wanneer je het altaar oploopt. Maar het is beter om de muziek van je ceremonie breder te trekken en na te denken over de muziek voor de hele ceremonie: je biedt een muzikale achtergrond voor het meest speciale onderdeel van de dag. Ga voor instrumentale muziek, moderne muziek of juist traditionele muziek. Het belangrijkste is dat de muziek bij jullie bruiloft past.

Lees ook: De openingsdans van jullie bruiloft: alles wat je moet weten mét tips van professionals!

opslaanLoveSound. Foto: Bas Uijlings Fotografie
LoveSound. Foto: Bas Uijlings Fotografie

Het legt extra nadruk op het jawoord

Hoewel de speech, het jawoord en alle andere gesproken details van jouw ceremonie in het middelpunt staan, zorgt goede achtergrondmuziek voor een extra touch. Het zorgt ervoor dat de focus juist op jullie ligt, en het maakt de stille momenten aangenaam. Muziek op de trouwceremonie zorgt voor een extra focus.

Lees ook: wanneer draai je muziek af op de bruiloft?

Zorgt voor de sfeer

Muziek zet de toon voor vrijwel alle belangrijke momenten in ons leven. Waar je bij sommige tonen meteen wilt dansen, bij andere nummers terugverlangt naar een zomervakantie, of moet denken aan een bepaalde film of situatie, zorgt mooie muziek voor sfeer tijdens de ceremonie. Deze sfeer is wat je onthoudt, lang nadat de grote dag voorbij is. En het is de muziek die je ook weer terug doet denken aan dit speciale moment. Zo vertelt LoveSound: “Muziek is emotie, muziek voel je en muziek zorgt ervoor dat je je feelings nóg intenser beleeft. Niet gek dus, dat veel bruidsparen kiezen voor live muziek op hun bruiloft.”

Straalt persoonlijkheid uit

De muziek die jullie kiezen zegt iets over jullie als stel. En laat de trouwdag nou nét om jullie draaien. Is het niet geweldig als de gasten jullie aan het einde van de dag jullie nog weer een beetje extra kennen? LoveSound geeft nog een fantastische tip: “Wat het nog bijzonderder maakt, is bijvoorbeeld een lied op maat. Een lied dat geschreven wordt door een singer-songwriter die met een persoonlijke afspraak een prachtig nummer schrijft over jullie eigen verhaal. En dit kan dan ook nog eens live gezongen worden tijdens de ceremonie, tussendoor of op welk moment jullie dat dan ook willen.” Dat is pas bijzonder!

opslaanLoveSound. Foto: FIH Fotografie
LoveSound. Foto: FIH Fotografie

Muziek voor elk stukje van de ceremonie

De muziek van de ceremonie bestaat meestal uit drie delen: de prelude, processie en recessie. Prelude-muziek is lichte sfeermuziek die de stemming bepaalt terwijl de gasten zitten en wachten tot de ceremonie begint. Deze muziek begint meestal als de deuren opengaan, of 45-20 minuten voor het begin van de ceremonie. Na de prelude wordt de processie ingezet. Dit is het moment dat de bruiloft familie en de bruid binnenkomt. Degenen die over het altaar lopen gebruiken de processie als ritme om op te lopen. Het bekendste nummer is de Wedding March – in het Nederlands bekend als ‘daar komt de bruid’. Als de bruid binnenkomt kan hetzelfde nummer worden gebruikt waarmee de processie is ingezet, maar om de entree te benadrukken en wat extra kracht toe te voegen verander je het nummer en wordt het een entree die niemand meer vergeet. Aan het einde van de ceremonie speelt de recessie. Zoals de naam al aangeeft, begeleidt deze muziek je tijdens je reces – je exit -. Het is vaak duidelijke, levendige en feestelijke muziek – een weerspiegeling van je vreugde, want je bent dan nèt getrouwd!

Livemuziek of niet?

Als je de muziek tijdens de ceremonie écht bijzonder wilt maken, ga je natuurlijk voor livemuziek. Er is namelijk niets mooiers of emotioneler dan één of meerdere muzikanten die tijdens de ceremonie live muziek spelen. Het is als het luisteren naar je favoriete liedje, dat live voor je wordt gespeeld. Livemuziek op de ceremonie is vaak iets duurder dan vooraf opgenomen muziek, maar niet altijd. Je kunt bij muzikanten vaak kiezen uit verschillende pakketten, en de pakketten worden vaak op maat en budget aangeboden.

LoveSound vindt dat: “Live muziek emotie naar boven brengt, en versterkt van iedereen het gevoel tijdens een ceremonie. Mooier dan dat, kan je het haast niet maken. En wil je iets bijzonders zeggen tijdens de ceremonie of met muziek een boodschap uitdragen? Dan kan dat door de liedjes die je kiest.” Waar vind je muzikanten die de juiste snaren raken? Vraag vrienden, struin Zankyou af en lees recensies. En vergeet niet naar referenties te vragen. Je wilt namelijk zeker weten dat de mensen die je inhuurt voldoende ervaring hebben met het begeleiden van een ceremonie. De meeste muzikanten hebben een demo op hun website die laat horen wat ze kunnen spelen. Als je tijd hebt, vraag dan of je ze live kunt horen voordat je hun dienst afneemt. Let daarnaast op de locatie en de ruimte die je hebt en houd rekening met het aantal gasten. Overleg dit allemaal tijdens het kennismakingsgesprek met de band, om teleurstelling te voorkomen.

Vooraf opgenomen muziek

Als je voor vooraf opgenomen muziek gaat, is het belangrijk op te letten op de akoestiek. Is de muziek goed te horen? Galmt het? En wie is er in charge of het aanzetten van de muziek? Je wilt natuurlijk niet dat de muziek stopt of ineens overgaat op een ander stuk, midden in de ceremonie. En heeft de locatie versterkers, of moet je zelf nog materiaal huren? Dit kan namelijk ook een hap uit het budget zijn.

Waar gaan jullie voor? Live muziek of vooraf opgenomen muziek? Laat het ons weten! Bekijk ook de laatste nieuwtjes over trouwmuziek. Wil je nog meer leuke inspiratie? Bekijk dan Instagram, Facebook en Pinterest!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

LoveSound Live muziek
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!