Alles wat je wilt weten over Latijns-Amerikaanse bruiloften

Vamos a casar! Een bruiloft in elk land in Latijns-Amerika gaat er heel anders aan toe dan wij ze hier in Nederland kennen. Benieuwd naar bruiloften in Latijns-Amerika? Ontdek hier alles over looks, decoratie en tradities!

  • Andere services
  • Editorial
  • International
  • Bruidspaar

Vamos a casar! Een bruiloft in elk land in Latijns-Amerika gaat er heel anders aan toe dan wij ze hier in Nederland kennen. Zoals voor de hand liggend vind je hier geen Nederlandse hapjes op tafel, maar wat zijn andere verschillen met een Nederlandse bruiloft? In dit artikel ontdek je hoe de decoratie eruitziet, wat voor een look je van de bruid kunt verwachten en zien we een aantal opmerkelijke tradities. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Decoratie 

Het is geen geheim dat de meeste mensen in Latijns-Amerika een stuk kleurrijker door het leven gaan. Hiermee doel ik op de manier hoe zij zich kleden, maar vooral ook decoratiestukken in hun huis, de huizen zelf en de tuinen. In de bruiloft is dit niet anders. Decoratiestukken die je bij een bruiloft in Latijns-Amerika kunt verwachten zijn felgekleurde linten, bloemen en aardewerken. Denk aan de mooist geschilderde potten op tafel, maar ook trouwlocaties met prachtige tegeltjes. Het kan nog gekker: zo zie je bij sommige bruiloften zelfs piñatas aan het plafond hangen.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

De look van de bruid

De meeste Latina’s houden van uitpakken en zullen zich bij de bruiloft dan ook zeker niet inhouden. Echte Latina’s kiezen voor een trouwjurk met een dramatische mantilla sluier of een slank model met een bolero-jasje. Ook jurken met ruches in flamenco-stijl aan de onderzijde zijn zeer gewild. De kleuren rood en zwart staan zeker symbool voor de Latijns-Amerikaanse cultuur en komen dan ook vaak terug in de outfit van de bruid of bruidegom.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Wie leidt hen door het gangpad?

Bij Latijns-Amerikaanse bruiloften zijn peetouders heel belangrijk. Dit zijn degene die de bruidsparen naar het altaar begeleiden. Bij Argentijnse bruiloften wordt de bruid begeleid door haar vader. Er zijn geen getuigen aanwezig en uitsluitend ouders en peetouders van het bruidspaar staan bij hen aan het altaar. In Chili staan alleen de ouders met het echtpaar bij het altaar.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Trouwringen 

Dat niet iedereen wilt wachten met het dragen van de trouwring tot de bruiloft zelf blijkt maar weer. In Chili dragen verloofde koppels de trouwringen aan de rechterhand tot zij getrouwd zijn en switchen zij de ring naar de linkerhand na de bruiloft.

Het eten

De keukens die Latijns-Amerika kent zijn andere koek dan wij gewend zijn in ons kikkerlandje. Begrijp me niet verkeerd ik kan een stamppot op zijn tijd zeker waarderen, maar dit exotische eten geeft meteen een feestgevoel af. Denk voor het voorgerecht aan Puerto Ricaanse pasteles of Colombiaanse empanadas. Voor het echte werk wijzen we op fajita, taco’s of gerechten met rijst en bonen. Als dessert mogen wij genieten van flan. Een heerlijke custard cake gemaakt van melk, eieren, vanille en gekarameliseerde suiker. Het water loopt me nu al in de mond!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Het feest

Als je bent uitgenodigd voor een bruiloft in Latijns-Amerika hoef je je niet druk te maken over een afterparty. De meeste feesten beginnen namelijk laat en gaan door tot de zon opkomt. Bang dat je dit niet vol zal houden? Geen stress, de cócteles en churros houden je wel op de been!

Tijdens de eerste dans van het bruidspaar vormen de gasten een hartvormige kring om het kersverse koppel en moedigen hen aan. Wat voor muziek er wordt gedraaid? Denk aan salsa, merengue, mambo, flamenco en samba. De Latijns-Amerikanen kennen heel veel dansen en de voetjes zullen zeker van de vloer gaan. Een paar tango-lesjes voor je naar zo een bruiloft gaat is dus geen overbodige luxe…

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Leuke tradities

Een paar wist-je-datjes zijn altijd leuk…

– Op een Guatemalaanse ceremonie wordt een witte bel bij de ingang geplaatst. Wanneer de bruid en bruidegom de zaal betreden breekt de moeder van de bruid de bel. Rijst, bloem en andere granen vallen op de grond als een symbool van welvaart.

– Zijn je partner en jij het koppel dat een feestje graag vroegtijdig verlaat? Dit begrijpen wij volkomen, zeker wanneer je net getrouwd bent…. In dit geval past een bruiloft in Venezuela helemaal in jullie straatje. Hier is het gebruikelijk om te vertrekken voor iedereen uit gefeest is. Als anderen erachter komen dat jullie weg zijn brengt dit zelfs geluk.

– In Cuba geven ze cadeaus op een andere manier dan dat wij gewend zijn. Zo plakken ze geld op de bruid voor zij met haar mogen dansen.

– Wie het bruidsboeket vangt is in Peru niet de vraag, hier vragen zij zich af wie de trouwring trekt. Hoe dit werkt? Er zijn touwtjes verweven in de trouwtaart en degene die een trouwring aan haar touwtje vindt zal de volgende zijn die het huwelijksbootje instapt.

– Ben jij nog opzoek naar iets blauws? Veel bruiden in Latijns-Amerikaanse landen dragen een lichtblauwe petticoat of slip onder hun jurk.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Zou jij na het lezen van dit artikel voor een bruiloft in Nederland of in een Latijns-Amerikaans land kiezen? Laat het ons weten! Lees hier hoe bruidsparen in Afrika trouwen en ontdek hier 5 tools die jou helpen bij het organiseren van een internationale bruiloft.

Voor meer inspiratie en de laatste trouwtrends volg je ons op Pinterest, Instagram en Facebook!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!