14 vragen die je moet stellen aan een weddingplanner!

Als de antwoorden op deze vragen hebt, wordt het vinden van de juiste weddingplanner een stuk gemakkelijker!

 • Weddingplanner
 • Adviseren

Het organiseren van een bruiloft betekent heel veel regelen. Het kan de nodige stress met zich meebrengen en misschien vind je de organisatie ook allemaal wel veel te veel gedoe. Een weddingplanner kan in een dergelijke situatie uitkomst bieden. Maar weet wel met wie je je bruiloft gaat organiseren en wat deze persoon doet.

Adverteren

Onderstaande vragen kunnen je helpen om jouw perfecte weddingplanner te vinden. Lees ook: Deze 20 vragen moet je zeker stellen aan een trouwfotograaf!

opslaan
Foto: Art2Arrange
 1. Waaruit bestaat de dienst precies?
  Je wil natuurlijk weten wat je van je weddingplanner kunt verwachten. Geeft ze advies of neemt ze echt zaken uit handen? Loopt het contact met de leveranciers via jullie of via haar? Sommige stellen zijn slechts op zoek naar iemand die wat advies kan geven, andere willen compleet ontzorgd worden. Maak naar elkaar duidelijk wat jullie van elkaar verwachten.
 2. Kan ik ergens reviews lezen?
  Als de weddingplanner al meerdere bruiloften heeft georganiseerd, vraag dan of je ergens kunt terugvinden wat gasten of bruidsparen van de dag vonden. Was alles top? Of zijn er dingen waar je op moet letten?
 3. Ben je in het bezit van certificaten? 
  Weddingplanner is geen beschermd beroep in Nederland, dat betekend dus ook dat iedereen zich zomaar een weddingplanner kan noemen. Helaas zijn er daarom ook weddingplanners die waarschijnlijk jouw verwachtingen niet waar kunnen maken. Vraag naar eventuele certificaten van jouw weddingplanner, zodat je naast ervaring ook kunt zien of zij een opleiding hebben gevolgd.

 1. Reis je ook mee naar het buitenland?
  Niet alle weddingplanners reizen graag mee naar het buitenland. En als ze dat wel doen, moeten ze waarschijnlijk meerdere dagen vrij houden om te reizen. Wist je dat er ook weddingplanners zijn die gespecialiseerd zijn in het organiseren van bruiloften in het buitenland? Op Zankyou vind je een speciaal onderdeel met leveranciers voor destination weddings. 
 1. Heb je al eerder bruiloften georganiseerd op de ze locatie?
  Het is geen must, maar een weddingplanner die je locatie goed kent, weet ook beter welke mogelijkheden er zijn. Ook is het dan vaak al meteen duidelijk wat onmogelijk is en loopt het contact vaak soepeler. Ideeën die al bij een andere bruiloft zijn uitgewerkt, kunnen voor die van jou misschien ook goed werken.

 

 1. Wat is het gemiddelde budget van bruiloften waar je mee werkt?
  Houd er rekening mee dat een weddingplanner vaak 10-15% van je budget vraagt. Ga dus op zoek naar iemand die bruiloften organiseert die bij jouw budget passen. Dan hoef jij niet teleurgesteld te zijn als je de persoon gevonden denkt te hebben en die later niet blijkt te kunnen betalen. Heb je iemand in je prijsklasse gevonden, dan weet die persoon waarschijnlijk ook de beste leveranciers voor je prijsklasse.
 1. Zijn er nog extra kosten?
  In het verlengde van vraag 4. Het kan zijn dat ze geen gage rekent, maar een vast bedrag. En in alle gevallen is het slim om te vragen of ze ook nog extra kosten rekent voor bijvoorbeeld reizen en parkeren.
 1. Hoeveel bruiloften organiseer je tegelijkertijd?
  Natuurlijk heeft een weddingplanner veel ervaring en contacten en je mag ervan uitgaan dat alles goed gepland is. Toch kan het voor je eigen gemoedstoestand goed zijn om te weten dat de weddingplanner ruim voldoende tijd heeft om van jouw trouwdag je droomdag te maken. Er zijn een aantal dingen die mis kunnen gaan tijdens jullie huwelijksplanning. Lees ze nu hier zodat jullie goed voorbereid zijn!

 1. Heb je personeel in dienst?
  Stel je organiseert een hele grote bruiloft dan kan je weddingplanner dat misschien niet alleen af. Je wil er zeker van zijn dat je gasten niets tekort komen en dat alles tot in de puntjes geregeld is. Vraag daarom of er mensen zijn die op de trouwdag zelf kunnen helpen.
 1. Heb je een eventuele vervanger?
  Stel je weddingplanner is hondsberoerd op de dag van je bruiloft. Je moet er niet aan denken, maar het is wel fijn als er dan een vervanger is. Vraag ook of je de vervanger van tevoren mag ontmoeten, just in case…
 2. Werk je met bepaalde thema’s?
  Sommige weddingplanners kunnen een super vintage bruiloft organiseren, maar hebben niets met een strakke moderne trouwerij. Wil jij een bepaalde thema aan je bruiloft koppelen, kijk dan of je een weddingplanner kan vinden die veel ervaring heeft binnen die stijl.
opslaanFoto: Remke Maris
Foto: Remke Maris
 1. Hoeveel bruiloften heb je al georganiseerd?
  Ervaring is waardevol
  en als je een bruiloft organiseert met heel veel gasten, moet er meer geregeld worden. Een ervaren weddingplanner weet daar goed op in te spelen. Iedere weddingplanner moet natuurlijk zijn eerste bruiloften organiseren en het betekent niet dat je daarom per definitie iemand met een schat aan ervaring moet inschakelen, maar je zou het bijvoorbeeld wel kunnen laten meespelen in de prijs. Ook aantal hoeft niets te zeggen. Misschien organiseert iemand liever wat minder bruiloften, maar zet bij die bruiloften wel in op een hogere kwaliteit. 
 1. Werk je alleen met voor jou bekende leveranciers of mogen we zelf dingen aandragen?
  Natuurlijk heeft iedere weddingplanner eigen voorkeuren en eigen partijen met wie hij of zij veel samenwerkt. Misschien heb jij voor de bruidstaart net iemand anders op het oog en dan wil je dat natuurlijk gewoon kunnen doen. Is de leverancier die je wil inschakelen al bekend? Vraag dan of er onderhandeld kan worden over de prijs.
opslaan
Foto: Lot’s Wedding & Events
 1. Met welke tijdsplanning werk je?
  Kan de weddingplanner een overzicht geven met wanneer wat geregeld moet zijn? Hoe vaak spreken jullie af om de voortgang te bespreken en wanneer is de deadline? Maak duidelijk afspraken zodat iedereen weet waar hij aan toe is.
 1. Hoe verloopt de betaling?
  Moet je gewoon een gedeelte aanbetalen en betaal je de rest na de bruiloft? Moet je een voorschot betalen voor de diensten die worden ingekocht? Wordt er een contract opgesteld? Hoe het ook werkt, leg het vast. Het kan maar duidelijk zijn hoe alles geregeld is; dat geeft rust en daardoor leef je relaxter naar je trouwdag toe. Een weddingplanner is wel heel belangrijk voor jullie trouwdag. Lees hier waarom je niet moet besparen op een weddingplanner.

 

Hopelijk helpen deze vragen je om een weddingplanner te vinden die helemaal past bij jou en de bruiloft die je in gedachten hebt.

Voor meer inspiratie en hulp omtrent de bruiloft volg je ons op PinterestInstagram en Facebook

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!