Zó lang van tevoren moet je jouw bruidsfotograaf boeken

Een bruiloft is een unieke ervaring waarmee je prachtige herinneringen maakt. Een top fotograaf om dit vast te leggen is dan ook een must en het is dan ook een van de eerste boekingen die je moet doen, zodra de datum vast staat. Maar hoelang van tevoren moet je de fotograaf reserveren, en waarom?

“Het liefst zo lang mogelijk van tevoren”, zegt Anna van Discover Surroundings. Het ligt er natuurlijk net aan wanneer het aanzoek is geweest, maar zeker is dat het kiezen van de fotograaf één van de eerste dingen is die je moet doen. Stel je voor dat je een perfecte fotograaf hebt gevonden, maar dat hij of zij al vol zit! Wanneer je uiterlijk de fotograaf moet reserveren ligt natuurlijk aan de agenda van de fotograaf, maar ook aan het seizoen, feestdagen, en andere speciale datums. “Het is belangrijk dat wanneer je eindelijk dé trouwfotograaf hebt gevonden, die volkomen past bij jouw wensen, dat deze nog beschikbaar is. Hiervoor is het handig te bekijken in welke maand je gaat trouwen.”

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De drukste maanden

Bruiloften kennen een hoog- en laagseizoen. Het hoogseizoen is in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Deze maanden zijn erg populair en dat is natuurlijk vanwege één belangrijke reden: het weer. Tijdens het hoogseizoen heb je meer kans op goed weer, hoewel het weer in Nederland natuurlijk altijd onvoorspelbaar blijft. Het hoogseizoen is altijd sneller volgeboekt dan het laagseizoen, en dit is dan ook iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een fotograaf. Als je weinig planningstijd hebt voor jouw bruiloft, en ook nog eens in het hoogseizoen trouwt, is er een kleinere kans dat jouw favoriete fotograaf nog beschikbaar is. “Wanneer je tussen mei en september gaat trouwen, en zeker op vrijdag of zaterdag, zal ik adviseren om 10 tot 12 maanden van te voren jouw trouwfotograaf vast te hebben staan. Zo voorkom je meestal dat je niet in de teleurstelling terecht zal komen en deze al geboekt is”, vertelt Anna. Bij de minder drukke maanden, oktober, november, december, januari, februari, maart en april, zijn er minder bruiloften, en fotografen zullen dan ook meer beschikbaarheid hebben in het laagseizoen. “Ga je voor een budget of amateurfotograaf of trouw je buiten het seizoen – oktober tot en met april – dan kun je best een korter termijn aan houden, zo kun je 2 tot 4 maanden van te voren boeken.”

Feestdagen

Hoewel oktober tot en met april de maanden van het laagseizoen zijn, zijn er toch een paar dagen in het laagseizoen waarom een fotograaf snel volgeboekt zit. Denk maar aan de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag. In hartje winter, maar toch een erg populaire dag. Ook de dagen rond kerst en oud en nieuw zijn dagen waarop stelletjes graag trouwen.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Speciale datum

Misschien is 14 maart een speciale dag voor jullie, maar voor veel andere mensen zal dit niet het geval zijn. Je hoeft voor deze dag dan ook geen rekening te houden met extra drukte. “Maar denk wél aan de speciale datums als 07-07-2017, 08-08-2018, 09-09-2019 et cetera. Op deze datums is het zeker belangrijk om al ruim van te voren op zoek te gaan naar de beste trouwfotograaf.” Want deze speciale datums, makkelijk te onthouden reeksen of unieke datums, zijn sneller volgeboekt en zijn dan ook enorm druk in trouwland. Op 07-07-2017 werden er maar liefst 2000 huwelijken gesloten en trouwfotografen en locaties zaten ook ver van tevoren vol.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Een populaire dag

Er zullen maar weinig bruidsparen zijn die op een doordeweekse dag trouwen. Maandag, bijvoorbeeld, is niet een dag waar je meteen aan denkt als je een datum voor je bruiloft aan het kiezen bent. Vrijdag en zaterdag zijn de populairste dagen om te trouwen en deze dagen zijn dan ook altijd snel volgeboekt en al helemaal in het hoogseizoen. Eigenlijk heeft een fotograaf maar 40 vrijdagen en zaterdagen tot zijn beschikking in het hoogseizoen. Dat is heel weinig als je kijkt naar het aantal bruiloften dat per jaar wordt gehouden.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wij hopen dat je met dit artikel de fotograaf van je dromen op tijd kunt boeken en bedanken Anna voor alle informatie! Wil je het werk van Discover Surroundings zien, neem dan contact met haar op. En volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor  je dagelijkse inspiratie!

Lees ook:  de ultieme bruiloft checklist van Zankyou: 101 tips voor het plannen van je huwelijk!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Ring van Judigje Edelsmid. Foto: Mariska Staal.
Waar moet je aan denken bij het kiezen van een trouwring met diamant?
Wil je een schitterende trouwring met diamant? Lees hier waar je op kunt letten zodat jouw ring kan schitteren en glinsteren als de beste!
The Weddingsingers. Credits: RiCon Fotografie
De mooiste muziek voor op jouw bruiloft!
Jullie grote dag is natuurlijk niet compleet zonder muziek. Met de volgende tips kiezen jullie de perfecte muziek die het beste bij jullie bruiloft past.
Foto: Shutterstock
Kies de beste bruidsschoenen voor jouw bruiloft!
Of je nou van torenhoge stiletto's, sandaaltjes of plateausandalen houdt: bijna elke vrouw is gek op schoenen. Hoe jij de perfecte bruidsschoenen vindt voor je bruiloft, lees je hier!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie