Het verschil tussen een hobby- en een professionele videograaf

Een video geeft een geweldige indruk van de hele dag, in dat in slechts een paar minuten. De sfeer wordt perfect vastgelegd en het is een geweldige manier om een blijvende herinnering te hebben, die je ook nog eens makkelijk kunt delen met je vrienden en familie. Omdat weddingvideo’s zo trendy zijn, zien we steeds meer videografen die hun diensten aanbieden. Toch is er een groot verschil tussen een amateur en professionele videograaf. Waar moet je op letten en wat zijn de grootste verschillen?

  • Foto en video
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Videografen zijn de nieuwe fotografen. We kunnen ons bijna geen bruiloft meer voorstellen zonder een prachtige bruidsvideo. Een video geeft een geweldige indruk van de hele dag, in dat in slechts een paar minuten. De sfeer wordt perfect vastgelegd en het is een geweldige manier om een blijvende herinnering te hebben, die je ook nog eens makkelijk kunt delen met je vrienden en familie. Omdat weddingvideo’s zo trendy zijn, zien we steeds meer videografen die hun diensten aanbieden. Toch is er een groot verschil tussen een hobby- en professionele videograaf. Waar moet je op letten en wat zijn de grootste verschillen?

Video: Filmmaker Dennis Tetro-Tijsmans

Een professionele fotograaf heeft kwaliteitsapparatuur

Adverteren

In een tijd dat vrijwel iedereen zich een smartphone of zelfs camera kan veroorloven, lijkt het werk van een foto- of videograaf soms iets wat iedereen kan doen. Het tegengestelde is waar! Een videograaf heeft vele, vele meters afgelegd om het resultaat te kunnen bieden wat hij biedt. Het lijkt makkelijk, maar er zit bijvoorbeeld een grote investering in de apparatuur van de videograaf. Een goede camera kost al gauw duizenden euro’s. Daarnaast heeft een videograaf een goede computer, harde schijf, beeldscherm en programma’s nodig om de video te kunnen editen. De kwaliteitsapparatuur zorgt écht voor een groot verschil en dat zie je terug in het resultaat.

Filmmaker Dennis Tetro-Tijsmans geeft een goede reden aan wat het verschil is tussen de kwaliteit van het apparatuur: “Tegenwoordig is het mogelijk om te filmen met 4K. Maar het verschil tussen een goedkopere en duurdere camera kan enorm groot zijn. Het voordeel is dat films die gemaakt zijn met een duurdere camera over een aantal jaren nog steeds goed eruit zien. Meestal werkt een professionele videograaf met duurdere apparatuur.”

Video: Filmmaker Dennis Tetro-Tijsmans

Je krijgt kwaliteitsvideo’s

Goede apparatuur en veel ervaring, zorgt voor kwaliteitvideo’s. Het grootste verschil dat meteen zichtbaar is, is het geleverde werk van een professionele videograaf. Het klópt gewoon. Waar je bij een hobby videograaf vaak net wat details mist, voelt een video van een professionele videograaf als een perfect geheel. Als een lange ademhaling zonder tussenpozen, als een mooi nummer zonder haperingen. En dat is juist precies wat je wilt voor jouw wedding. Een reflectie van de dag, zo perfect als ‘ie was!

Filmmaker Dennis Tetro-Tijsmans geeft aan dat: “De prijs niet alles zegt over de professionaliteit. Kijk altijd naar voorbeeldfilms van de videograaf. De grootste kostenpost voor een professional zit in de montage. Een professional besteedt hier meer tijd aan. Tevens weet een professional goed hoe dit moet worden ge-edit. Ook werkt een professional met extra licht. Hierdoor komt er meer diepte en helderheid in de film. De kleuren worden goed nabewerkt waardoor het er prachtig uitziet op film. Dan is er ook nog een verschil tussen kortere (short) en langere (long) video’s. Het verschil hierin zit voornamelijk in het aantal extra edit uren. Longfilms zijn een stuk duurder omdat de montagetijd langer is. En hoe hoger de kwaliteit is hoe meer tijd nodig is om te editten.”

opslaanFoto: Ronald Zijlstra Fotografie
Foto: Ronald Zijlstra Fotografie

Een artistieke oog

Een professionele videograaf heeft een getraind oog. Hij weet waar hij op moet letten, hij weet wanneer hij waar moet zijn, en hij heeft een gevoel voor kunst. Dankzij zijn ervaring heeft de videograaf kennis van verschillende technieken die hij kan toepassen om de mooiste trouwvideo’s te maken. Vragen die een videograaf zichzelf stelt gaan over het gevoel dat het moment uitstraalt, wáárom dit ene shot belangrijk is, en hoe hij het licht, de locatie, de personen en de sfeer optimaal kan benutten en kan zorgen voor één geheel. Hij filmt niet ‘zomaar’, maar doet het doelgericht, en dat zie je weer terug in het resultaat.

Video: Filmmaker Dennis Tetro-Tijsmans

Het prijsverschil

Een hobbyvideograaf kan een trouwvideo maken voor weinig geld. Vaak is het werk van een hobbyvideograf een bijverdienste, en zorgt het niet voor een volledig inkomen. Een professionele videograaf, daarentegen, is fulltime bezig met video’s maken. Dit zie je dan ook terug in de prijs – hij weet wat hij waard is! – Om een ​​winstgevende onderneming te leiden, moet je geweldig werk leveren, moet een behoorlijk inkomen verdienen om alle kosten te kunnen betalen, en er veel tijd insteken. Het inhuren van een videograaf lijkt misschien onnodig, of een té grote investering, maar zoals bijna altijd geldt: goedkoop is duurkoop.

De manier waarop de videograaf met je omgaat

Een groot verschil met een professionele videograaf is dat hij als een professional met jullie omgaat. Dat zie je terug in zijn manier van werken. De professionele videograaf zal er alles aan doen om jullie de mooiste video ooit te geven en jullie blij te maken. Vanaf de eerste kennismaking tot de laatste overdracht zal hij zijn professionaliteit tonen.

Video: Filmmaker Dennis Tetro-Tijsmans

Een gokje of gaan voor zekerheid

Een hobbyvideograaf kán goed werk afleveren. Een professional doet dat zeker. Jouw grote dag kan je niet overdoen, dus dit is een gokje die je misschien niet wilt wagen.

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met videografen! Wil je nog meer tips over het kiezen van de juiste leveranciers voor jouw bruiloft, en ben je op zoek naar een dagelijkse dosis inspiratie? Volg ons dan op Facebook, Pinterest en Instagram!

Lees ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!