Het draaiboek voor jullie bruiloft: hoe ziet een trouwdag eruit?

Een draaiboek maken is een must voor jullie bruiloft, wij geven voorbeelden en informatie over het perfecte draaiboek!

Het draaiboek voor jullie bruiloft: hoe ziet een trouwdag eruit?
Foto: Shutterstock
  • Organiseren bruiloft
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Een draaiboek maken is absoluut onmisbaar voor jullie bruiloft! Jullie zijn maandenlang bezig geweest met de planning van de bruiloft en nu wordt het tijd om deze op papier te zetten. De trouwleveranciers zijn geboekt, de trouwlocatie en het trouwvervoer zijn geregeld en de ceremoniemeester is aangewezen om alles op rolletjes te laten lopen – laat de dag maar komen! Maar, hoe maak je zo een draaiboek, hoe laat begint een bruiloft eigenlijk en waar vind je een checklist? Samen met Patricia en Daniëlle van TrouwWens Weddings & Events geven wij je alle tips voor het maken van een draaiboek, zodat jij op de trouwdag niets anders kan doen dan genieten!

Wat is een draaiboek? 

Adverteren

Een draaiboek van de bruiloft is eigenlijk het script voor jullie bruiloft. Er staat in detail beschreven wat er op jullie bruiloft precies gaat gebeuren, wanneer dit gaat gebeuren, welke middelen hiervoor nodig zijn en door wie dit wordt uitgevoerd. Hartstikke handig dus! Op de trouwdag zelf wordt het draaiboek gebruikt door de ceremoniemeester om ervoor te zorgen dat alles volledig op rolletjes (en volledig naar jullie wens) verloopt. In het draaiboek worden alle mogelijke scenario’s tijdens jullie bruiloft besproken, ook de dingen die eventueel mis kunnen gaan. Zo zijn jullie overal op voorbereid en hebben jullie niks om je zorgen over te maken! 

Om te zorgen dat jullie draaiboek helemaal compleet is, bevelen wij aan om deze samen met jullie weddingplanner te maken. Een weddingplanner heeft ontzettend veel ervaring en weet precies op welke dingen er gelet moeten worden, hoeveel tijd bepaalde dingen in beslag kunnen nemen én wat er eventueel mis kan gaan. Hij of zij kan ook voorbeelden van hoe een draaiboek eruitziet geven. Denk aan excel templates etc. Veel mensen kiezen ervoor om hun weddingplanner te laten optreden als ceremoniemeester op jullie bruiloft en wij kunnen dit niet vaak genoeg aanbevelen! Waarom? Dat lees je hier!

opslaandraaiboek bruiloft
Foto: TrouwWens

Checklist voor de bruiloft 

Voor jullie beginnen aan het draaiboek is het slim om te kijken wat er precies moet gebeuren voor jullie elkaar het jawoord geven. Een checklist biedt hier de uitkomst en die hebben wij voor jou. Bekijk de checklist voor het plannen van de bruiloft die wij van Zankyou voor jullie hebben opgesteld. Zie het als een soort planningstool met een gratis PDF-versie die je kunt downloaden. Andere online planning tools voor het plannen van je bruiloft vind je hier. Super handig om te bekijken voor je aan het draaiboek begint!

Hoe maak je een draaiboek?

Stap 1: Maak een lijst met alle activiteiten van jullie bruiloft

Bij de eerste stap van het maken van het draaiboek begin je met het opstellen van een lijst met alle activiteiten die plaatsvinden op jullie trouwdag. Deze hoeft in het begin nog niet in chronologische volgorde te staan, maar het is wel handig om de activiteiten op te delen in de verschillende dagdelen van de bruiloft. Wij bevelen aan om dit zo uitgebreid mogelijk te maken, zodat je een goed overzicht hebt van wat er allemaal gebeurd op de trouwdag. Onderdelen die hierbij vaak vergeten worden zijn: genoeg tijd om je haar- en make-up te (laten) doen, fotomomentjes met de fotograaf en het allerbelangrijkste: rustmomentjes voor jullie samen, want hoewel het overdreven klinkt om deze in te plannen in jullie draaiboek zullen jullie me later bedanken wanneer je dit wel hebt gedaan.

Stap 2: Maak een chronologische tijdsplanning

Wanneer de  bruiloft nadert en er meer afspraken met leveranciers zijn gemaakt, bevelen wij aan om de activiteiten op chronologische volgorde te zetten in het draaiboek. Er is geen specifiek tijdstip waarop jullie bruiloft moet beginnen – elke bruiloft is anders en  jullie zijn vrij om hier zelf je keuze in te maken. Net zoals er geen tijdstip is waarop de bruiloft moet beginnen, is er ook geen officiële volgorde van de tijdsplanning, dus denk na over wat jullie het liefste willen. Sommige bruidsparen kiezen er bijvoorbeeld voor om de bruidstaart aan te snijden na de ceremonie, maar anderen doen dit pas na het diner. Bedenk ook per onderdeel hoeveel tijd jullie hiervoor nodig gaan hebben. Een kwartiertje voor jouw bruidslook? Dat is wellicht niet realistisch. Ga hierover in overleg met de trouwleveranciers die jullie hebben ingehuurd! Vraag bijvoorbeeld aan jouw visagiste hoe lang zij bezig denkt te zijn met jouw haar en make-up. Ongetwijfeld dat jullie weddingplanner jullie hier bij kan helpen: hij/zij weet als geen ander hoeveel tijd er voor bepaalde dingen ingepland moet worden en hoe jullie alles het beste kunnen organiseren in het draaiboek! 

Stap 3: Verdeel de taken

Wie is waar verantwoordelijk voor? Ook dit wordt vastgelegd in het draaiboek. Denk hierbij aan dingen als: wie haalt de ringen op? Wordt het bruidsboeket bezorgd of moet deze opgehaald worden bij de bloemist? Haalt een familielid jullie trouwringen op? Bespreek daar dan de planning mee! Hoe laat worden de ringen bij de trouwlocatie verwacht? Hoe laat is de winkel open? Wat is er afgesproken met de juwelier? Dit zijn belangrijke dingen om tijdens het maken van het draaiboek rekening mee te houden!

Stap 4:  Afspraken met de leveranciers

Wij bevelen aan om in jullie draaiboek een lijst te maken met de leveranciers die jullie hebben ingehuurd en leg hierin duidelijk vast wat voor afspraken er zijn gemaakt. Noteer in het draaiboek ook wie jullie contactpersoon is per onderdeel, hoe je deze persoon kunt bereiken en hoe jullie de betalingen hebben geregeld.

Stap 5:  Print het draaiboek uit

¨Op de grote dag is het draaiboek onze bijbel!¨, aldus Patricia en Daniëlle van TrouwWens Weddings & Events. Jullie kunnen alle zorgen volledig laten varen, want met een volledig draaiboek zal alles volledig volgens plan verlopen! Niet alleen jullie als bruidspaar, maar alle verantwoordelijken die je bij stap 3 aangesteld hebt moeten over het draaiboek beschikken. Zorg ervoor dat jullie de draaiboeken een aantal weken voor de bruiloft naar alle belanghebbenden mailen en print ze voor hen uit op de dag zelf. Natuurlijk is het fijn om het draaiboek op de bruiloft bij de hand te hebben, maar probeer niet te erg op de tijden en de planning van de activiteiten te hameren. Je wilt namelijk voorkomen dat de tijden van de activiteiten erin gedrild worden en dat gasten uiteindelijk geen ruimte hebben om tussendoor rust te nemen. Daarnaast mogen jullie jezelf ook een adempauze gunnen!

opslaandraaiboek bruiloft
Foto: TrouwWens

Tips van wedding planners

Patricia en Daniëlle, van TrouwWens Weddings & Events, vertellen dat zij al beginnen met het vullen van het draaiboek vanaf de eerste afspraak. ¨Hoe dichterbij de dag komt, hoe meer gevuld het draaiboek is: van contactgegevens van de leveranciers en van de belangrijkste gasten (zonder getuigen wordt er niet getrouwd :)), de ceremonie indeling, de tafelindeling tot een volledige tijdsplanning van de dag. Hoe wordt de styling van de trouwlocaties, welke muziek speelt er tijdens de ceremonie, wanneer wordt de taart geleverd: tot in de kleinste details wordt alles genoteerd. Dit alles ter voorbereiding en als handleiding op de dag zelf, zodat jullie ongestoord van elkaar en samen met jullie gasten kunnen genieten. Achter de schermen is alles geregeld en mocht er iets mis dreigen te gaan, hebben we het draaiboek en onze eigen inventiviteit om dit al glad te strijken voordat ook maar iemand het in de gaten heeft!¨

Hebben jullie hulp nodig met het maken van een draaiboek, of met de complete organisatie van jullie bruiloft? Neem dan eens contact op met TrouwWens Weddings & Events. Patricia en Daniëlle maken samen met jullie de bruiloft van jullie dromen werkelijkheid!

opslaanTrouwWens. Foto: Linda Bouritius FotografieBezoek de website van TrouwWens
TrouwWens. Foto: Linda Bouritius Fotografie

Wij van Zankyou wensen je veel succes met het maken van het draaiboek van de bruiloft. Als jij nog geen weddingplanner gevonden hebt, nodigen we je uit eens een kijkje te nemen in onze database. Daar vind je de beste weddingplanners van Nederland!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

True Weddings & Events Weddingplanners
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!