Een bruiloft uitleggen aan kinderen: zo doe je dat!

Het is belangrijk dat ook je kleintjes zich op hun gemak voelen met deze grote verandering in hun leven. Bekijk hier hoe je het huwelijk het beste aan ze kunt uitleggen!

  • De gasten
  • Adviseren
  • Bruidspaar
  • Gezin

Onbegrip, twijfel, opwinding, angst, vreugde… Het zijn enkele emoties en gevoelens die in het hoofd van onze geliefde kleintjes kunnen dringen als we ze confronteren met het huwelijk en alles wat eraan voorafgaat. Het is daarom belangrijk om je kleintje uit te leggen wat er allemaal gaat gebeuren en de betekenis van een bruiloft uit te leggen. Maar hoe doe je dat? Wij hebben de mama’s van Zankyou bij elkaar geroepen om ons de beste manieren te geven hoe je aan je kind uit kan leggen wat het huwelijk inhoudt.

opslaanCredits: IN-fotodesign
Credits: IN-fotodesign

Een sprookjeshuwelijk kennen ze al

Adverteren

«In veel klassieke verhalen is er een mooie “prinses en een sterke, charmante prins die haar te hulp schiet. Vermoedelijk zoals Assepoester, Doornroosje, Sneeuwwitje en noem maar op. Deze verhalen eindigen ook bijna altijd met “Ze trouwden en hadden vele kinderen.” Dit heeft een significant effect op de verbeelding van kinderen die zich identificeren met deze helden, zegt Julie.

opslaanCredits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie
Credits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie

Wij realiseren ons dat bijvoorbeeld prinsessen vooral bij meisjes altijd tot de verbeelding spreken, het is een droom om prinses te zijn, ze zijn leuk en dragen een ​​mooie jurk. Jonge kinderen hebben een zekere bewondering voor de bruid. Dit alles is een cliché, maar Julie stelt ook dat veel verhalen en modernere cartoons voor kinderen dit klassieke patroon uit de weg gaan, zodat kinderen ook andere patronen en modellen leren kennen.

Sandra, een andere mama van Zankyou, legt uit dat kinderen vaak zelf denkbeeldig trouwen als ze spelen, denk aan rollenspellen  als vadertje en moedertje. “Dat is de reden waarom ze graag het ‘verhaal’ van hun ouders weten, hoe ze elkaar ontmoetten, waarom ze verliefd werden.” Julie: “Dit zijn bronnen van identificatie voor kinderen. Maar er zijn steeds meer kinderen van wie de ouders niet getrouwd zijn of kinderen deel uitmaken in samengestelde gezinnen. Dat geeft ook kinderen van verschillende beelden van het huwelijk. Sommige oudere kinderen geven aan later te trouwen, andere helemaal niet.

opslaanCredits: IN-fotodesign
Credits: IN-fotodesign

Een positief beeld van het huwelijk, synoniem voor vreugde

Om te beginnen hoef je je niet te veel zorgen te maken om de beleving van het huwelijk, het is nogal positief verankerd in de hoofden van de kleintjes. Bovendien is het een veilig idee voor hun fantasie dat de mensen er altijd zullen zijn. Sandra: “Het is een voortzetting tussen de mensen die deel uitmaken van zijn of haar gezin en deze mensen zullen er altijd zijn. Het is een geruststelling.”

opslaanCredits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

“Veel kinderen hebben een positief beeld van het huwelijk en het is een symbool van eenheid, liefde en steun”, bevestigt Julie. “Als het de ouders zijn die met elkaar trouwen, of als ze worden uitgenodigd voor de bruiloft van vrienden of andere familieleden, wordt het meestal goed ontvangen door kleine kinderen. We moeten de tijd nemen om hun vragen te beantwoorden en uitleggen wat het huwelijk is, waarom het paar heeft besloten te trouwen en wat er gebeurt tijdens de ceremonie. De angsten en problemen ontstaan over het algemeen na een scheiding of echtscheiding of wanneer een ouder besluit te hertrouwen na een echtscheiding.

opslaanCredits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

“Hertrouwen is inderdaad een zaak die een beetje moeilijker ligt en  anders moet worden benaderd, maar zonder al te veel zorgen of het dramatische maken van de feiten”, getuigt Sandra. “Ik trouwde in november. Of eigenlijk hertrouwde ik! We hebben vier dochters. Twee van mij, twee van mijn man, ze zijn 8, 10, 15 en 19. Het was voor ons als koppel een logische stap in onze relatie. Voor de kinderen leek het ook een voor de hand liggende stap.” Julie bevestigt dat kinderen al op jonge leeftijd bewust worden dat mensen in scheiding liggen of gescheiden zijn. “Het kan ze angstig maken, ze kunnen bang worden dat dit ook gebeurt bij hun ouders. Als het gebeurt, is het voor hen niet makkelijk om te accepteren dat een ouder met iemand anders kan hertrouwen. Als iemand hertrouwt, wil diegene vaak de geschiedenis wissen en een nieuwe start maken. Als er kinderen uit een vorige relatie bij betrokken zijn, is het belangrijk dat er goede plek voor het kind gecreëerd wordt zodat het niet het gevoel krijgt minder belangrijk te zijn in het nieuwe leven van de ouder die hertrouwt.”

opslaanCredits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie
Credits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie

En voor de oudere kinderen, onze tieners? Voor hen is het moment van back to the basics, legt Sandra uit. “Veel tieners klagen over hun ouders. Dat ze er nooit zijn, dat ze er alleen zijn wanneer het hun uitkomt. Ze communiceren via hun laptop, tablet en telefoon. Voor deze kinderen kan het huwelijk een nieuwe stabiele situatie betekenen die ze kunnen gebruiken om zich opnieuw op de familie te richten.”

opslaanCredits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

Luisteren en uitleggen

Goede communicatie begint al met het luisteren en proberen te begrijpen hoe een kind zich voelt, waardoor het zijn gevoelens durft te uiten: “Ben je boos? Ben je bang? Ben je gelukkig? Vertel me wat je denkt … Als dat aan een kind vraagt, kan het het makkelijk vertellen en uitleggen”, aldus Sandra.

opslaanCredits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

Er is vervolgens geen behoefte om met bombastische verklaringen te komen. “Ik denk dat kinderen veel meer begrijpen dan we denken”, zegt Julie. “Ik ben er voorstander van “om dingen eenvoudig uit te leggen omdat het huwelijk niet iets ingewikkelds is, dan is het nutteloos om met een berg van uitleg te komen.”

Sandra koos ervoor om geen grote officiële aankondiging voor kinderen te maken. Ze gaf de voorkeur aan praten en regelmatig samen zoeken naar de juiste datum.  “In het algemeen heb ik altijd vermeden om het grote nieuws aan kinderen officieel aan te kondigen. Ik heb altijd geprobeerd om hen op een natuurlijke manier te vertellen, zonder er al te veel woorden voor te gebruiken.”

opslaanCredits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie
Credits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie

Maar wanneer praten we dan over de liefde? “We kunnen praten over oprechte gevoelens die we als partners voor elkaar hebben. Het sterke gevoel dat je hebt in je hart, het gevoel dat je alle tijd met elkaar wil doorbrengen en dat je er altijd wil zijn voor die ander.”, zegt Julie. “Kinderen voelen en kennen ook dat gevoel van liefde en vertrouwen dat hen verbindt met hun families. Bovendien leidt het thema van de ouderlijke liefde vaak tot vragen over seksualiteit en over de manier waar baby’s vandaan komen. Dit is anders dan liefde, maar als we besluiten over de liefde te praten met kinderen moeten we ook hebben nagedacht over deze vragen.”

In het geval van hertrouwen, is het onvermijdelijk dat de kwestie van een mogelijke echtscheiding snel weer verschijnt! In dit geval is het advies van Julie “uitleggen dat dit een nieuwe kans is op liefde. Het kan een keer mis gaan, maar iedereen verdient een tweede kans!” Sandra waarschuwt dat het is niet gemakkelijk om te zeggen dat het huwelijk voor het leven is als je voor de tweede keer trouwt. “Kinderen komen met vragen als in welk huis gaan we wonen? Neemt mijn vader me mee in het weekend? “Ik heb niet een speciaal thema ontwikkeld over hoe om te gaan met dit soort vragen. ik heb iedereen gerustgesteld door te zeggen dat iedereen geliefd was en we ons geen zorgen hoefden te maken over de toekomst. Het eerste huwelijk was een test, dit is het echte huwelijk!”

opslaanCredits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie
Credits: Peter van der Lingen Bruidsfotografie

Betrek het kind in de organisatie

Ten eerste, omdat ze zullen dus worden gerustgesteld dat ze deel uitmaken van de “nieuwe familie”, maar ook omdat ze ervan houden om deel te nemen aan de bruiloft! “Ik ben ook voor de investeringen van het kind”, zegt Julie.

Het idee begint vorm te krijgen in hun hoofd. Je kunt voorlezen uit kinderboeken met het thema huwelijk, adviseert Julie. Afhankelijk van de leeftijd kunnen kinderen ook met de voorbereidingen helpen, stelt Sandra. “Laat ze hun mening geven over de jurk of laat ze helpen decoreren.”

opslaanCredits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

De keuze van de jurk is een speciale ook voor de kinderen! Sandra vertelt ons: “De meisjes waren mee om mijn jurk uit te zoeken, samen met mijn moeder, mijn getuige en haar 3 kinderen. Het was een mooi moment. En de keuze van de jurken van de twee jongste waren epische: ze wilden echte prinsessenjurken, met kleine hakken (ja, uiteindelijk gaf ik toe) en een krans in het haar. De kinderen hadden een geweldige avond: ze dansten, aten, speelden en het was een genot voor ons om te zien dat ze zo veel plezier hadden.”

opslaanCredits: Dario Endara Photography
Credits: Dario Endara Photography

Tot slot, is het essentieel om in gedachten te houden dat het huwelijk voor hen vooral een groot feest is”, aldus Sandra. “Het is niet zozeer het geval dat het idee van huwelijk ze boeit. Ze zijn blij om te vieren, want dit is een tijd waarin iedereen verzamelt, waar er veel positieve energie en liefde is. Kinderen zijn erg gul en verheugen zich om hun ouders happy te zien. Je bruiloft belooft ook veel mooie momenten voor jou samen met je kinderen.

Lees ook: Kinderen op de bruiloft? Pas het menu aan!

Voor meer Zankyou volg je ons op PinterestInstagram en Facebook!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Dario Endara Photography Trouwfotografen
IN-Fotodesign Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!