Vind de perfecte trouwlocatie met deze checklist!

Het vinden van dé perfecte trouwlocatie is geen makkie want de mogelijkheden zijn oneindig. Daarom hebben wij een checklist samengesteld om het je makkelijker te maken!

 • Locaties
 • Adviseren
 • Bruidspaar

Het kiezen van de perfecte trouwlocatie is vooral afhankelijk van je budget en je smaak. Maar er zijn nog veel andere factoren belangrijk zoals het aantal gasten, het seizoen waarin je trouwt en de bereikbaarheid voor gasten. Hoe vind je de perfecte locatie voor al jullie eisen? En als je deze vervolgens bezoekt, waar moet je dan op letten? Wij hebben samen met weddingplanner Inge de Regt-Janssen de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet!

opslaanCredits: Annelien Nijland Fotografie
Credits: Annelien Nijland Fotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adverteren

Inge de Regt-Janssen van theway2yourwedding adviseert stellen eerst een wensenlijst op te stellen waar de trouwlocatie aan moet voldoen. “Bekijk vervolgens welke locaties daarbij passen. Denk hierbij aan de grootte, de sfeer en de mogelijkheid om eventueel buiten te kunnen trouwen”, aldus Inge. “Bepaal ook jullie budget, de globale indeling van de dag en avond en maak een schatting van het aantal gasten. Bezoek in ieder geval meerdere locaties om zo een gevoel te krijgen bij wat je wel en/of niet aanspreekt.” Maar waar let je op als je vervolgens een trouwlocatie bezoekt? Onderstaande checklist helpt te beoordelen of een locatie bij jullie past!

 • Ken je stijl. Dit zal ervoor zorgen dat sommige locaties sowieso afvallen. Een chique vijf-sterren hotel past bijvoorbeeld niet bij een bruiloft in landelijke of industriële stijl. Leent de locatie zich perfect voor de stijl die jullie in gedachten hebben? Dan is het alvast één plusje op jullie checklist.
opslaanCredits: Fotosolo
Credits: Fotosolo

 

 • Evalueer de locatie op basis van de receptie: Als je hebt gekozen deze ’s avonds te houden, bekijk dan of de ruimte goed verlicht kan worden en of deze kosten al zijn opgenomen in de huurprijs.
 • Zorg ervoor dat de locatie is voorzien van geschikte oplossingen in geval van slecht weer. En wees niet te sterk afhankelijk zijn van het weer: het is een van de aspecten die je niet in de hand heb op je trouwdag. Sommige stellen willen perse een receptie in de buitenlucht. Dat kan, maar zorg in ieder geval dat de locatie die je kiest in zo’n geval een plan B paraat heeft!
opslaanCredits: Jesse van Kalmthout
Credits: Jesse van Kalmthout

 

 

 

 

 • Vergeet niet te vragen of de locatie beschikbaar is op jullie geplande trouwdatum en hoelang van tevoren je deze moet reserveren. Informeer ook naar een eventueel voorschot en vraag wat de annuleringsvoorwaarden zijn in geval van onvoorziene omstandigheden!
 • Informeer naar eventuele andere festiviteiten die op dezelfde dag op de locatie plaatsvinden, ook vlakbij zoals in een andere zaal of buiten. Wordt jullie privacy in dat geval wel gewaarborgd?
 • Vraag of het mogelijk is om externe catering te regelen, of dat de locatie deze zelf verzorgt. Kijk hier voor de beste catering in Amsterdam. Dit geldt ook voor andere diensten: de bloemist, muzikaal entertainment of fotografen. Worden deze uitsluitend door de trouwlocatie geregeld of mag je dit zelf doen? Inge de Regt-Janssen: “Let ook op speciale trouwarrangementen en wat daar wel en niet in zit.” Weet waar je aan toe bent!
opslaanCredits: Fotobelle
Credits: Fotobelle
 • Doet de locatie zelf de catering, informeer dan naar het menu! Zijn er bijvoorbeeld alternatieven voor coeliakiepatiënten, vegetariërs of veganisten? Hebben ze gerechtjes voor de kleine gasten? Kan er rekening worden gehouden met allergieën? Je wilt later niet voor verrassingen komen te staan.
 • Dit geldt ook voor drank. Zitten alle drankjes (ook alcoholische) in het arrangement opgenomen? Of hoeveel kost sterke drank extra? Zorg dat je op alles voorbereid bent!
 • Let goed op de grootte van de locatie. “Een locatie moet niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn”, aldus onze weddingplanner. Hoe verliefd je ook wordt op een bepaalde plek, de ruimtes moeten geschikt zijn voor het aantal gasten. Te weinig plek is heel vervelend, maar een te grote ruimte voor een klein gezelschap is niet sfeervol. Neem hier een kijkje bij de 10 beste trouwlocaties van Friesland!
opslaanCredits: Erwin Beckers Bruidsfotografie
Credits: Erwin Beckers Bruidsfotografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Is er iets te doen voor de jonge gasten? Kunnen de kinderen spelen of is er entertainment voor ze? Het is vervelend als de (jonge) kinderen zich urenlang vervelen.
 • Besteed aandacht aan een ruimte voor entertainment, zoals een dansvloer, ruimte voor een DJ of band of een show. Zorg dat deze geschikt is voor wat jullie in gedachten hebben.
 • Vraag naar de tafelversieringen. Borden, glazen bestek en tafelkleden zijn méér dan kleine details. De gasten zitten lang aan tafel en je wilt dus dat deze er prachtig bij staat. Denk ook aan versieringen van stoelen en tafelstukken.
opslaanCredits: De Kievit Bruiloften
Credits: De Kievit Bruiloften
 • Controleer de toiletten en eventuele nooduitgangen. Denk in het bijzonder aan gasten met een handicap en ouderen. Je wilt dat de locatie voor iedereen veilig en goed toegankelijk is. Inge de Regt-Jansen: “Als er gasten zijn die van ver komen, denk dan ook aan de mogelijkheid om te overnachten in de nabijheid van de trouwlocatie.” 
 • Ga na wat de opties zijn qua diner op de betreffende locatie. Is er alleen de mogelijkheid tot zittend dineren, of zijn er ook meer casual opties zoals een cocktailbar of een buffet?
 • De laatste tip is een belangrijke. Zoek na het bezoeken van een locatie naar recensies en opmerkingen van anderen die de plek hebben gehuurd voor hun bruiloft. Een plek kan prachtig lijken, maar blijf kritisch: misschien vallen de ervaringen wel tegen.
opslaanCredits: Fotobelle
Credits: Fotobelle

Voldoet een locatie aan bovenstaande 15 punten? Ga dan terug voor een tweede afspraak en neem eventueel een aantal mensen mee wiens mening je op prijs stelt. Zo vind je zeker de locatie van je dromen! Zijn jullie op zoek naar een locatie in Amsterdam? Zankyou heeft voor jullie de beste trouwlocaties van Amsterdam op een rijtje gezet!

Wil je niks van ons missen? Volg ons dan op Instagram & Facebook!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Fotosolo Trouwfotografen
Annelien Nijland Fotografie Trouwfotografen
Theway2yourwedding Weddingplanners
FotoBelle Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!