De tradities van een Turkse Bruiloft!

De Turkse bruiloft kent een aantal prachtige tradities. Zo is een Turkse bruiloft erg anders dan een Nederlandse. Benieuwd? Lees snel verder!

De tradities van een Turkse Bruiloft!
  • Religieus huwelijk
  • Ceremonie
  • Bruidspaar
In een multicultureel land als Nederland vind je heel wat verschillende tradities. Het zal je vast niet verbazen dat iedere cultuur haar eigen trouwtradities kent. Als we kijken naar een Turkse en Nederlandse bruiloft ontdekken we hier nog aardig wat verschillen in. Ben jij benieuwd hoe een Turkse bruiloft in elkaar zit en hoe de Turkse tradities zijn? Lees dan snel verder!

Hoe zit een Turkse bruiloft in elkaar? 

Adverteren

Laten we beginnen bij de verloving. Vroeger was het zo dat vrouwen in de Turkse cultuur uitgehuwelijkt werden, maar tegenwoordig gebeurt dit niet zo heel veel meer. Het is nu zo dat vaak de ouders een geschikte partner zoeken voor hun dochter waarbij ze kijken naar de achtergrond en familienaam van de partner. Mocht de dochter het hier echter niet mee eens zijn dan zal er vaak ook geen bruiloft plaatsvinden. Een grappig feitje is dat het huwelijksaanzoek vroeger door de ouders of familie gedaan werden. Tegenwoordig is het de man die om de hand van de vrouw vraagt. Wanneer zij verloofd zijn wordt vaak een feest gegeven. De verlovingsringen worden dan aan elkaar geknoopt met een rood lint dat later door de imam of door een familielid van de vrouw wordt doorgeknipt. Door dit lint door te knippen wordt de verloving officieel gemaakt.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Driedaagse bruiloft

Een prachtige traditie van de Turkse cultuur is dat hun bruiloft niet één, maar meestal drie dagen duurt!

Dag 1

Dag één van de bruiloft zal draaien om het bezichtigen van de bruidskist. De bruidskist bevat allerlei stoffen; handdoeken, kleedjes en lakens die zelfgemaakt zijn door de bruid. Groot deel van de inhoud is voor de ouders en familie van de bruidegom en de rest is voor de uitzet van het kersverse bruidspaar. Op deze dag wordt de gehele inhoud van de kist ‘tentoongesteld’ in het huis van de bruid en alle gasten van de bruiloft mogen hiernaar komen kijken.

Dag 2 

Dag twee is gereserveerd voor het hennafeest. Tijdens dit vrijgezellenfeest voor de bruid worden de dames versierd met henna. Er wordt veel gedanst en gegeten. De aanwezigen zijn vriendinnen van de bruid en familieleden. De henna wordt aangebracht door de familie van de bruid. Daarnaast heeft ook de bruidegom een vrijgezellenfeest op deze dag. Ook hij zal versierd worden met prachtige henna. In tegenstelling tot het hennafeest van de bruid komt er bij de bruidegom ook een imam langs die de koran citeert en hem veel geluk en zegen wenst.

Dag 3 

Op dag drie is het tijd voor de bruiloft. De bruidegom moet aan het begin van de dag zijn bruid thuis ophalen, maar dit gaat niet zomaar. Voor hij bij de bruid aankomt moet hij langs de familie. Daarna trouwen zij voor de wet waarna ze door kunnen naar het trouwfeest. Turkse bruiloften zijn over het algemeen vrij groot, aangezien iedereen met zijn hele gezin komt. Het bruidspaar trapt het feest af met de openingsdans en daarna zal ook de rest van de gasten de dansvloer betreden. Tijdens dit feest wordt de bruidstaart binnen gereden. Ja dat lees je goed! Hier zit een aparte traditie aan vast die in Nederland niet vaak uitgevoerd wordt, maar we in Turkije zelf wel vaak terug zien. Wanneer het bruidspaar samen de taart aan wilt snijden zal de bediende het mes tegenhouden en in het Turks roepen: “Het mes snijdt niet!” Als reactie hierop moet het bruidspaar geld op de taart leggen totdat het mes scherp genoeg is. Het bedrag gaat uiteindelijk naar de verhuurder van de zaal. Na het eten van de taart worden de cadeaus gegeven. Het bruidspaar staat op een podium en de cadeaus worden letterlijk aan hen gehangen.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Tradities op een Turkse bruiloft 

  • Als teken van maagdelijkheid krijgt de bruid een rood lint om haar middel gebonden door haar vader.
  • Om erachter te komen wie hierna het huwelijksbootje in stappen schrijven de bruid en bruidegom alle namen van hun vrijgezelle vrienden en vriendinnen op de onderkant van hun schoenen. De namen die aan het einde van de avond niet weg geschuurd zijn zullen gaan trouwen!
  • De bruid en bruidegom verschijnen een uur later op het bruidsfeest.
  • Zoals we van de Turken kunnen verwachten wordt er op de bruiloft een heleboel lekker eten en drinken geserveerd!
opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Trouwjurk op de Turkse bruiloft

Meestal draagt een Turkse bruid een witte trouwjurk met een sleep en vaak ook een sluier. Het is in de Turkse cultuur erg belangrijk dat de bruid nog maagd is voordat ze gaat trouwen. Het rode lint dat de vader van de bruidt om haar trouwjurk bindt staat dan ook voor de maagdelijkheid van de bruid.

Zoals je kunt lezen zijn er aardig wat verschillen tussen een Nederlandse en een Turkse bruiloft. Hoewel sommige tradities van vroeger een beetje gemoderniseerd zijn zien we gelukkig nog steeds een aantal mooie gebruiken terug.

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!