Hoe decoreer ik de ceremonie van mijn bruiloft?

Als je op zoek bent naar ideeën om de ceremonie van je bruiloft mooi te versieren, zit je hier goed. Wij hebben de beste opties geselecteerd om voor een stijlvolle en passende decoratie! Lees snel verder.

  • Decoratie stijlen
  • Adviseren
  • Ceremonie decoratie

Veel koppels richten zich vooral op de inrichting van de ruimte waar het diner plaatsvindt, maar vergeten de ruimte van de ceremonie. Een grote fout, want de ceremonie zet toon voor de rest van de bruiloft. Zorg daarom dat deze ruimte op en top is aangekleed. De ceremonie is het begin van de bruiloft, en moet dan ook in overeenstemming zijn met de rest van de dag. Of je nu voor de wet trouwt, of een kerkelijke ceremonie hebt, in dit artikel vind je 5 stappen om de ceremonieruimte perfect te decoreren!

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Ga voor een geweldige locatie

Adverteren

We weten dat veel koppels vaak een bijzondere locatie in hun hoofd hebben. Het is niet altijd de mooiste plek, maar de locatie wordt favoriet door de traditionele of sentimentele waarde. Als je geen voorkeurslocatie hebt, raden wij je aan een unieke ruimte te kiezen, waarmee je de ceremonie direct een bijzondere sfeer geeft. Dit scheelt veel bij de verdere decoratie van de ruimte. Lees ook welke vragen je moet stellen bij het zoeken van een perfecte trouwlocatie!

Bij kerkelijke bruiloften worden kerken en andere heilige ruimtes – kapellen, kathedralen – het vaakst gekozen. Dankzij de mooie architectuur en historische uitstraling van deze plaatsen, hebben deze ruimtes hun eigen sfeer. Er hoeft dan ook verder weinig decoratie aan te pas komen om een mooie uitstraling te krijgen. Dit geldt ook voor parken, tuinen en stranden als ceremonielocatie voor de burgerlijke huwelijken. Deze ruimtes hebben hun eigen ‘licht’.

Bij burgerlijke huwelijken zien we vaker bijzondere locaties voor de ceremonie. Aangezien het ‘tekenen’ op een kantoor niet erg feestelijk is, zijn het de ambtenaren zelf die meegaan naar een andere locatie om het huwelijk te beëindigen. Dit is natuurlijk waar wordt gekozen voor mooie ruimtes. Natuurlijke omgevingen zijn altijd in trek, of het nu lente of zomer is, of herfst of winter. De bloemen, kleuren en andere elementen van de natuur zijn dan ook altijd de basis voor de decoratie.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kies een kleurenpalet

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een kleurpalet is het duidelijk hebben van de hoofdkleur. Ga voor 1 of 2 hoofdkleuren om het geheel niet te druk te maken. De overige kleur of kleuren zijn slechts detailkleuren. Het gekozen kleurpalet is voor het eerst te zien bij de uitnodigingen. De uitnodigingen zijn in dit geval dan ook veel meer dan puur een berichtgeving. De gasten kunnen op basis van de uitnodiging opmaken om wat voor bruiloft het gaat. Het is daarom belangrijk dat de uitnodiging en de decoratie op de dag zelf overeenkomen qua kleur en stijl.

”Zo vorm je 1 geheel en wordt het een mooi plaatje voor de gasten, de foto’s en voor jullie. Een thema voor de bruiloft kan ook helpen om keuzes te maken. Denk aan de kleuren terug te laten komen in de uitnodigingen, in de bloemen en in de decoratie.”By Maay Weddingstyling.

Gebruik de kleuren van de uitnodiging ook voor de ceremonie bij de bloemen, linten, planten en andere details die bij de bruiloft horen. De stijl van de bruiloft en de plaats van de viering zijn ook van cruciaal belang omdat ze ideeën geven over wat we allemaal kunnen doen. Het seizoen is vaak ook een goede leidraad bij het kiezen van de kleuren. Een andere mogelijkheid is om af te gaan op modekleuren. Kleureninstituut Panton berekende op basis van trends de modekleur voor 2018. Ultraviolet (18-3838), kwam voor 2018 favoriet uit de bus.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De mooiste bloemen

”Bloemen zijn een essentieel onderdeel van de bruidsdecoratie en maken je styling helemaal af. Gebruik dus vooral veel bloemen!” – By Maay Weddingstyling. De kleuren van de bloemen vullen de ruimte met vreugde en spelen ook een grote rol tijdens de ceremonie. Zo zijn bloemen te vinden op de kleding van het bruidspaar, op de weg naar het altaar – bijvoorbeeld in de vorm van bloemblaadjes –  maar ook op minder traditionele manieren. Je kunt bijvoorbeeld voor bloemslingers gaan, of bloemen in potten of manden zetten – geweldig voor een landelijke bruiloft!

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Denk aan de kleine details

Waar vroeger vooral de bloemen een hoofdrol speelden bij de decoratie van bruiloften, gaat het vandaag de dag om veel meer dan alleen bloemen. Landelijke, vintage, boho, romantische of industriële stijlen zorgen voor bruiloften met prachtige en veelzijdige decoraties. Het thema is leidraad, maar het is belangrijk om de gekozen ruimte te respecteren. Huwelijken op het strand, bijvoorbeeld, hebben baat bij zachtere kleuren en een eenvoudige aankleding. De decoratie van een bohemian strandbruiloft is daarom ook heel anders dan die van bijvoorbeeld een vintage of industriële bruiloft.

Bij de ceremonie komen de kleine details vooral naar voren. Het is het moment dat de gasten stilzitten en tijd hebben om de omgeving goed te bekijken. De ruimte waar de ceremonie wordt gehouden is erg afhankelijk van de viering. Maak gebruik van de ruimte voor de kleine details. Ga bijvoorbeeld voor  bloemenbogen, een versierd altaar of andere natuurlijke elementen die in de ruimte te vinden zijn.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dankzij meubels als bijvoorbeeld de stoelen of tafels kunnen we met verschillende stijlen spelen. Moderne stoelen zetten toon voor een strakke decoraties terwijl zware houten stoelen of tafels weer een klassieke uitstraling geven aan de ruimte. In dezelfde ruimte kunnen andere decoratieve stukken als houten kistjes, een fiets, typemachines, lantaarns, windlichten en bloemen neergezet worden voor een extra touch. Bij het plaatsen van de stoelen voor de ceremonie is het belangrijk dat ook deze worden versierd. Let op dat de stoelen niet te veel decoratie hebben maar wel feestelijk genoeg zijn. Ga voor stoffen, linten of bloemen bij de decoratie van normale stoelen. Maar je kunt ook kiezen voor alternatieve stoelen als bijvoorbeeld strobalen, pallets of bankjes als je voor een originele touch wilt gaan.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Het pad naar het altaar mag natuurlijk ook niet worden overgeslagen. Versier deze met bloembladen, bloemen, linten of bijvoorbeeld schelpen helemaal passend bij het seizoen en het soort bruiloft natuurlijk. Ook een goede binnenkomer is altijd fijn. De receptie is dan ook altijd belangrijk om goed te versieren. Het is de plek waar mensen binnenkomen maar ook de plek waar je na het jawoord teruggaat om het feest in te luiden. Dit is ook dé plek om de details voor de gasten klaar te leggen. Zakjes met bloemblaadjes, rijst of tissues en natuurlijk het gastenboek zorgt ervoor dat de receptieruimte een mooie ontvangstruimte wordt.

Vergeet ook niet de weg naar de ceremonie te versieren. Voor kerkelijke huwelijken is dit de entree van de kerk, en bij burgerlijke huwelijken kan dit de aanloop naar de locatie zijn. Versier de bomen als je in een bos trouwt of versier de weg door de duinen bij een strandhuwelijk.

opslaanFoto: Cassie Rosch Photgraphy
Foto: Cassie Rosch Photgraphy

Maak gebruik van het licht

Vandaag de dag kunnen we kiezen uit ontelbare soorten verlichting en hierom is de juiste verlichting dan ook een groot onderdeel van de decoratie. Als je in de buitenlucht trouwt, zal de verlichting vooral ‘s avonds erg belangrijk zijn. Je kunt kiezen voor lichtslingers in de bomen, grote lantaarns, kaarsen en windlichten in hoeken en op de grond. Als je gaat voor kunstmatig licht voor bijvoorbeeld de binnenlocatie, ga dan voor dimlicht in geeltinten. Deze combi zorgt voor een sfeervol licht.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor de decoratie van je ceremonie? Bekijk dan de galerij: top ideeën voor de decoratie voor de ceremonie. Of neem een kijkje bij de leuke do it yourself tafeldecoratie!

Wij hopen dat je met deze tips genoeg inspiratie hebt om de ceremonie geweldig aan te kleden. Wil je nog meer inspiratie? Volg ons dan op Facebook, Pinterest en Instagram!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

By Maay Weddingstyling Decoratie & Styling
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!