Kies een originele themakleur voor je bruiloft met deze 5 stappen!

Ben je nog aan het twijfelen welke kleuren je moet kiezen voor jouw bruiloft? Wij hebben 5 handige tips om te kijken welke kleur het beste bij jouw wedding past. Let bijvoorbeeld op de locatie, het seizoen, de trendkleuren en het type viering!

Kies een originele themakleur voor je bruiloft met deze 5 stappen!
Droomdag Weddingplanner | Foto: Lieneke Smid Fotografie
  • Decoratie stijlen
  • Adviseren
  • Receptie decoratie

Bij het organiseren van een bruiloft is het belangrijk om de hoofdlijnen te onderscheiden van de details. De jurk, de locatie of versiering, bijvoorbeeld, zijn hoofdpunten die alle aandacht vragen. Daarna komen de details zoals de tafelindeling, de accessoires en het tijdschema. Er is een klein detail dat op het eerste gezicht geen hoofdpunt lijkt, maar dat uiteindelijk van fundamenteel belang is voor een strakke en goed georganiseerde bruiloft decoratie: Het kiezen van een juist kleurenschema.

Adverteren

Kleuren zijn van ongekend belang voor de decoratie van de bruiloft. Kleuren zorgen ervoor dat het geheel één wordt, en ze vertellen veel over de algehele stijl van de bruiloft. Lees verder om te ontdekken hoe je makkelijk een passend kleurenpalet voor jouw bruiloft kunt kiezen.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De trends

Alles wat we tot nu toe hebben uitgelegd moet in overweging worden genomen, maar er is één onderdeel dat nooit vergeten mag worden: de mode! Of je nu een echte modeliefhebber hebt of niet, je kunt er bijna niet omheen. Eerder dit jaar heeft kleureninstituut Pantone onthuld wat de modekleur voor 2019 zal zijn. Living Coral (16-1546) is de kleur die we zullen zien op de trendy bruiloften van 2018. Volgens Pantone is ultraviolet de kleur die “de mysteriën van de kosmos vertegenwoordigen, de nieuwsgierigheid naar wat ons te wachten staat triggert, en de ontdekkingen uitlokt die verder gaan dan waar we nu zijn. Wij deden een vreugdedansje toen we het hoorden, want dit is een kleur die bij uitstek te gebruiken is bij bruiloften. Niet alleen bloemen, maar ook details in de decoratie zoals de jurken van de gasten, de sieraden en de make-up kunnen ultraviolet zijn. Maar het aller belangrijkste is om dichtbij jezelf te blijven, zo zegt ook Luciënne: ¨Als jij altijd al droomde van die bruiloft met mintgroen en goud, make it happen! Zorg dat je altijd blijft doen wat bij jullie past en niet wat moet.¨

Als een bepaalde trend jouw hart heeft gestolen en je echt voor een fashionable bruiloft gaat, neem dan een goede weddingplanner in de arm die op de hoogte is van alle trends. Neem bijvoorbeeld contact op met Luciënne, van Droomdag Weddingplanner. Zij kan jullie als geen ander helpen bij het organiseren van een bruiloft die volledig bij de laatste trends past, terwijl jullie alle stress kunnen laten varen.

opslaanDroomdag Weddingplanner. Foto: Elise Chung PhotographyVraag vrijblijvend informatie op bij Droomdag Weddingplanner
Droomdag Weddingplanner. Foto: Elise Chung Photography

Kleuren passend bij het seizoen

Het is geen nieuws dat het seizoen een grote rol speelt bij de decoratie van een bruiloft. Van de locatie en de uitnodigingen tot aan de centerpieces, bij alle onderdelen van de bruiloft is de rol van het seizoen terug te vinden. Het is daarom belangrijk goed rekening te houden met het jaargetijde.

Elk seizoen kent een paar vaste topkleuren. De kleuren van het najaar zijn granaat, oker, mosgroen, mosterd en bruin met uitschieters naar paars. In de winter voeren de witkleuren, zwarttinten, blauw, paars en bruintinten de boventoon bij bruiloften. Bij een wedding op dagen rond kerst worden daar nog extra kleuren aan toegevoegd zoals roodtinten en groen.

De lente gaat vooral goed samen met kleuren als lichtgroen, turquoise, citroengeel en wit. Ook kunnen er wat fellere kleuren als fuchsia worden toegevoegd. De felle kleuren herinneren ons aan lekker weer, de buitenlucht en lange zomerse dagen. De zomer leent zich voor pastelkleuren als roze, lavendel, geel, vermiljoen, lichtblauw en mintgroen. Ze doen ons denken aan de zon, het strand, de natuur en vakantie.

opslaanFoto: Elvera Gerlinda Fotografie
Foto: Elvera Gerlinda Fotografie

Volg het thema

Een thema valt of staat met kleuren. Als jouw wedding thema bijvoorbeeld de Great Gatsby is, uit de jaren ´20, dan kies je voor heel andere kleuren dan bij bijvoorbeeld een jaren ´80 bruiloft. Het thema van een bruiloft is dan ook leidraad bij het kiezen van het kleurenpalet. Bij een marinethema, bijvoorbeeld, zullen kleuren als zee- en hemelsblauw passen. Maar ook wit en beige, zandtinten en jute zijn kleuren die je niet kunt missen op een marinebruiloft. Ga je voor een vintage wedding, dan ga je weer voor pastelkleuren als roze, orchidee-paars, wit, geel en groen. Met een thema als leidraad is het makkelijk snel een keuze te maken als je detailkleuren moet kiezen. Als je binnen het thema blijft kun je namelijk nooit verkeerd kiezen en zal de decoratie in harmonie zijn. Maar: een kleur kan ook een thema zijn! 

Om te zorgen dat jouw thema handig te communiceren is naar jullie trouwleveranciers, bevelen wij je aan om een moodboard te maken. Luciënne, van Droomdag Weddingplanner, is het hier mee eens:¨Een thema is de manier om te zorgen dat je een leidraad hebt maar zorg ervoor dat je specifiek bent in de thema. Maak een moodboard om het visueel te maken, verzamel hierin kleuren, materialen en kenmerken van het thema. Dit zorgt ervoor dat alles een geheel blijft.¨

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kijkend naar het type bruiloft

Hoewel er steeds meer vrijheid is bij bruiloften, zijn er nog steeds protocollen die bij bepaalde stijlen passen, en deze worden vaak in ere gehouden. Formele bruiloften staan meestal niet open voor experimenten en lenen zich dan ook het best voor elegante kleuren als wit, zwart, zilver en goud. Sommige kleurencombinaties zijn eleganter dan andere. Blauwtonen, wit en ivoor winnen qua elegantie en zijn perfect voor een formele bruiloft. Deze tinten zijn ook passend bij elk moment van het jaar.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aan de andere kant experimenteren informelere bruiloften, zoals bijvoorbeeld een bohemianbruiloft, vaker met kleuren. Een bohowedding zal bijvoorbeeld vaker voor pastelkleuren gaan. Welke stijl jouw bruiloft ook heeft, het is altijd goed om evenwicht te vinden in het gebruik van de kleuren. De kleuren moeten niet té expressief, maar ook niet te ingetogen zijn en ga nooit voor meer dan 4 kleuren. Kies 2 hoofdkleuren en de overige 2 kleuren kunnen gebruikt worden voor de details.

Tip van Droomdag Weddingplanner: ¨Vind je het lastig om te bedenken welke kleuren mooi bij elkaar passen? Pinterest is je beste vriend. Zoek daar op kleurpalleten en ze hebben de mooiste combinaties. Heb je dus bijvoorbeeld 1 specifieke kleur al in gedachten die je wil gebruiken, zoek dan op deze manier kleuren erbij die mooi bij elkaar matchen.¨ 

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De locatie

Naast het thema en de tijd van het jaar, is ook de locatie erg belangrijk bij het kiezen van de kleuren. Als je de locatie als uitgangspunt neemt, kun je nooit de mist ingaan. Het zou natuurlijk jammer zijn als je voor een groene wedding gaat, in een zaal die rood versierd is! De locatie is vaak in evenwicht met de sfeer van de omgeving en daarom is het goed deze kleuren in acht te nemen. Kleuren zijn erg sfeerbepalend, zo kan je van roze houden maar een industriële locatie hebben, dan kan je roze misschien te romantisch vinden bij de locatie. Kies dan niet voor zachtroze maar juist meer voor oud roze of donkerroze, speel met kleur en je zal  zien dat er veel meer kan als je denkt.

Of de viering binnen of buiten plaatsvindt, bepaalt ook de kleur. Bij binnenvieringen zijn de seizoenen niet zo belangrijk, maar juist de stijl van de gekozen ruimte. Er zijn informele locatie als schuren of boerderijen, maar ook erg elegante locaties als bijvoorbeeld kastelen of landgoederen. De locaties hebben vaak voor een specifiek thema gekozen, en deze is altijd terug te zien in het kleurpalet van de zalen. Gebruik de kleuren van de locatie om de stijl van de bruiloft en de plaats te versterken.

In het geval van een buitenbruiloft is het nog belangrijker om je aan te passen aan de stijl van de gekozen ruimte, of het nu op een open vlakte of in een gesloten tuin is. Op het strand zijn veel lente- of zomerbruiloften te vinden. Hierbij ga je vaak niet voor extreem felle kleuren, maar kies je witkleuren en pasteltinten, helemaal passend bij de bohemian stijl van een strandbruiloft.

opslaanFoto: Anja Versteden Fotografie
Table4You. Foto: Anja Versteden Fotografie

In het midden van de natuur, bijvoorbeeld in de bossen, zijn het de groenachtige tinten die zegevieren, maar ook het bruin van het bos, geel en rood, geven de bruiloft kleur en sfeer. In een meer droge omgeving zoals op de heide of in de duinen, zijn geel en aardetinten weer prachtig. Het belangrijkste is om een goede harmonie van ruimte en kleuren te vinden.

Droomdag weddingplanner geeft hierover een goed tip: ¨Durf te combineren met kleuren en materialen. Kleur hoeft niet perse altijd specifiek te zijn, je kan er ook voor kiezen om je kleurenpalet aan te vullen met een materiaalsoort, bijvoorbeeld steigerhout, marmer, steen of een misschien velvet variant van een kleur. Door verschillende materialen te gebruiken die elkaar complimenteren geef je een extra dimensie mee. Denk bijvoorbeeld bij de tafelstyling aan donker houten onderborden en laat dit bij de ceremonie terugkomen door houten stoelen te gebruiken.¨

opslaan
Foto: Shutterstock

Waar ga jij voor? Deze trendkleur, luister je naar de locatie, of experimenteer je en volg je je hart? Laat het ons weten! Bekijk ook decoratie trend: gordijnen en bogen met bloemen of Plafond decoratie voor de bruiloft voor nóg meer decoratie inspiratie!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Droomdag weddingplanner Weddingplanners
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!