Kies een themakleur voor je bruiloft in 5 stappen!

Bij het organiseren van een bruiloft is het belangrijk om de hoofdlijnen te onderscheiden van de details. De jurk, de locatie of versiering, bijvoorbeeld, zijn hoofdpunten die alle aandacht vragen. Daarna komen de details zoals de tafelindeling, de accessoires en het tijdschema. Er is een klein detail dat op het eerste gezicht geen hoofdpunt lijkt, maar dat uiteindelijk van fundamenteel belang is voor een strakke en goed georganiseerde bruiloftdecoratie: Het kiezen van een juist kleurenschema.

Kleuren zijn van ongekend belang voor de decoratie van de bruiloft. Kleuren zorgen ervoor dat het geheel één wordt, en ze vertellen veel over de algehele stijl van de bruiloft. Lees verder om te ontdekken hoe je makkelijk een passend kleurenpalet voor jouw bruiloft kunt kiezen.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kleuren passend bij het seizoen

Het is geen nieuws dat het seizoen een grote rol speelt bij de decoratie van een bruiloft. Van de locatie en de uitnodigingen tot aan de centerpieces, bij alle onderdelen van de bruiloft is de rol van het seizoen terug te vinden. Het is daarom belangrijk goed rekening te houden met het jaargetijde.

Elk seizoen kent een paar vaste topkleuren. De kleuren van het najaar zijn granaat, oker, mosgroen, mosterd en bruin met uitschieters naar paars. In de winter voeren de witkleuren, zwarttinten, blauw, paars en bruintinten de boventoon bij bruiloften. Bij een wedding op dagen rond kerst worden daar nog extra kleuren aan toegevoegd zoals roodtinten en groen.

De lente gaat vooral goed samen met kleuren als lichtgroen, turquoise, citroengeel en wit. Ook kunnen er wat fellere kleuren als fuchsia worden toegevoegd. De felle kleuren herinneren ons aan lekker weer, de buitenlucht en lange zomerse dagen. De zomer leent zich voor pastelkleuren als roze, lavendel, geel, vermiljoen, lichtblauw en mintgroen. Ze doen ons denken aan de zon, het strand, de natuur en vakantie.

Foto: Elvera Gerlinda Fotografie
Foto: Elvera Gerlinda Fotografie

Volg het thema

Een thema valt of staat met kleuren. Als jouw weddingthema bijvoorbeeld de Great Gatsby is, uit de jaren ´20, dan kies je voor heel andere kleuren dan bij bijvoorbeeld een jaren ´80 bruiloft. Het thema van een bruiloft is dan ook leidraad bij het kiezen van het kleurenpalet. Bij een marinethema, bijvoorbeeld, zullen kleuren als zee- en hemelsblauw passen. Maar ook wit en beige, zandtinten en jute zijn kleuren die je niet kunt missen op een marinebruiloft. Ga je voor een vintage wedding, dan ga je weer voor pastelkleuren als roze, orchidee-paars, wit, geel en groen. Met een thema als leidraad is het makkelijk snel een keuze te maken als je detailkleuren moet kiezen. Als je binnen het thema blijft kun je namelijk nooit verkeerd kiezen en zal de decoratie in harmonie zijn.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kijkend naar het type bruiloft

Hoewel er steeds meer vrijheid is bij bruiloften, zijn er nog steeds protocollen die bij bepaalde stijlen passen, en deze worden vaak in ere gehouden. Formele bruiloften staan meestal niet open voor experimenten en lenen zich dan ook het best voor elegante kleuren als wit, zwart, zilver en goud. Sommige kleurencombinaties zijn eleganter dan andere. Blauwtonen, wit en ivoor winnen qua elegantie en zijn perfect voor een formele bruiloft. Deze tinten zijn ook passend bij elk moment van het jaar.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aan de andere kant experimenteren informelere bruiloften, zoals bijvoorbeeld een bohemianbruiloft, vaker met kleuren. Een bohowedding zal bijvoorbeeld vaker voor pastelkleuren gaan. Welke stijl jouw bruiloft ook heeft, het is altijd goed om evenwicht te vinden in het gebruik van de kleuren. De kleuren moeten niet té expressief, maar ook niet te ingetogen zijn en ga nooit voor meer dan 4 kleuren. Kies 2 hoofdkleuren en de overige 2 kleuren kunnen gebruikt worden voor de details.

”Met witte servetten en oudroze linten om de servetten gestrikt en bloemen in zachte kleuren, zorg je voor een romantische uitstraling. Je kunt heel traditioneel grote kandelaars gebruiken voor dit thema. Maar denk ook aan verschillende formaten bronzen kandelaars met witte kaarsen.” – Table4you

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De locatie

Naast het thema en de tijd van het jaar, is ook de locatie erg belangrijk bij het kiezen van de kleuren. Als je de locatie als uitgangspunt neemt, kun je nooit de mist ingaan. Het zou natuurlijk jammer zijn als je voor een groene wedding gaat, in een zaal die rood versierd is! De locatie is vaak in evenwicht met de sfeer van de omgeving en daarom is het goed deze kleuren in acht te nemen.

Of de viering binnen of buiten plaatsvindt, bepaalt ook de kleur. Bij binnenvieringen zijn de seizoenen niet zo belangrijk, maar juist de stijl van de gekozen ruimte. Er zijn informele locatie als schuren of boerderijen, maar ook erg elegante locaties als bijvoorbeeld kastelen of landgoederen. De locaties hebben vaak voor een specifiek thema gekozen, en deze is altijd terug te zien in het kleurpalet van de zalen. Gebruik de kleuren van de locatie om de stijl van de bruiloft en de plaats te versterken.

In het geval van een buitenbruiloft is het nog belangrijker om je aan te passen aan de stijl van de gekozen ruimte, of het nu op een open vlakte of in een gesloten tuin is. Op het strand zijn veel lente- of zomerbruiloften te vinden. Hierbij ga je vaak niet voor extreem felle kleuren, maar kies je witkleuren en pasteltinten, helemaal passend bij de bohemian stijl van een strandbruiloft.

Foto: Anja Versteden Fotografie
Foto: Anja Versteden Fotografie

”Tijdens een diner in de openlucht kun je het beste het kaarslicht weglaten. Heeft geeft niet een meerwaarde aan je tafel. Op een binnen locatie of bij schemerlicht komt kaarslicht goed tot z’n recht. Je kunt kiezen om grote kandelaars te gebruiken en deze tussen de zitplaatsen van de gasten te plaatsen. Maar je kunt ook ervoor kiezen om windlichten en verschillende formaten van kandelaars te gebruiken om een speelser effect op tafel te creëren.” – Table4you.

In het midden van de natuur, bijvoorbeeld in de bossen, zijn het de groenachtige tinten die zegevieren, maar ook het bruin van het bos, geel en rood, geven de bruiloft kleur en sfeer. In een meer droge omgeving zoals op de heide of in de duinen, zijn geel en aardetinten weer prachtig. Het belangrijkste is om een goede harmonie van ruimte en kleuren te vinden.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De trends

Alles wat we tot nu toe hebben uitgelegd moet in overweging worden genomen, maar er is één onderdeel dat nooit vergeten mag worden: de mode! Of je nu een echte modeliefhebber hebt of niet, je kunt er bijna niet omheen. Mode is overal aanwezig, en als jij een trendy bruiloft wilt is het verstandig even in de modebladen te kijken. Als mode jouw hart heeft gestolen en je echt voor een trendy bruiloft gaat, neem dan een goede weddingplanner in de arm die op de hoogte is van alle trends.

Eerder dit jaar heeft kleureninstituut Panton onthuld wat de modekleur voor 2018 zal zijn. Ultraviolet (18-3838) is de kleur die we zullen zien op de trendy bruiloften van 2018. Volgens Panton is ultraviolet de kleur die “de mysteriën van de kosmos vertegenwoordigen, de nieuwsgierigheid naar wat ons te wachten staat triggert, en de ontdekkingen uitlokt die verder gaan dan waar we nu zijn.”

Wij deden een vreugdedansje toen we het hoorden, want ultraviolet is een kleur die bij uitstek te gebruiken is bij bruiloften. Niet alleen bloemen, maar ook details in de decoratie zoals de jurken van de gasten, de sieraden en de make-up kunnen ultraviolet zijn.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Waar ga jij voor? Deze trendkleur, luister je naar de locatie, of experimenteer je en volg je je hart? Laat het ons weten! Bekijk ook decoratie trend: gordijnen en bogen met bloemen of Plafond decoratie voor de bruiloft voor nóg meer decoratie inspiratie!En als je helemaal op de hoogte wilt blijven van het laatste bruiloftnieuws, volg ons dan op volg ons dan op Facebook, Pinterest en Instagram!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Laat een bericht achter

Kies het perfecte huwelijksbedankje met deze 5 simpele stappen
Kies het perfecte huwelijksbedankje met deze 5 simpele stappen
Het kiezen van een huwelijkscadeau is lastig, maar met dit stappenplan zal het een stuk makkelijk worden! Denk aan de stijl van jullie bruiloft, het budget, jullie smaak, hobbies en persoonlijkheid, en je komt al een heel eind. Lees snel verder voor alle tips!
Decoreer je zomerbruiloft in 5 stappen!
Decoreer je zomerbruiloft in 5 stappen!
Er zijn veel manieren om een zomerbruiloft aantrekkelijk te decoreren. Ga voor speciale zomerse details, open ruimtes, veel natuurlijke materialen, lichte kleuren, kleurrijk eten en profiteer van de lange zomernacht voor een echt vakantiegevoel op jouw bruiloft.
Foto: Exquisite Gay Weddings
Volg deze 5 stappen en kies de weddingplanner van je dromen!
Een (nagenoeg) stressvrije, unieke en onvergetelijke bruiloft krijg je met behulp van een weddingplanner. Volg ons stappenplan dat je zal leiden naar jullie droom weddingplanner!

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie