In 5 stappen: hoe kies ik het menu voor mijn bruiloft  

Een klassiek menu, een buffet met voor ieder wat wils of allemaal lekkere kleine hapjes: met deze 5 stappen leidt Zankyou je in no-time naar het ideale menu voor jouw bruiloft.

In 5 stappen: hoe kies ik het menu voor mijn bruiloft   
Foto: Shutterstock
  • Receptie en Feest

Het menu voor je bruiloft samenstellen is een van de meest vermakelijke, maar ook veeleisende punten van de organisatie. Allereerst moeten bruid en bruidegom zelf de wensen kenbaar maken en de cateraar zoeken die het beste aan hun eisenpakket voldoet. Denk hierbij aan de structuur van het menu, maar ook aan het type gerechten. Dan komt het leukste: een proeverij van de opties.

Adverteren

De tijden zijn veranderd en er is niet meer één versie van het menu voor de bruiloft. Dat zorgt ervoor dat het regelen ervan meer werk is, maar het is ook een stuk dynamischer. Op dit moment komen ook dingen als speciale menu’s vanwege allergieën (lactose- en glutenvrij…) of vanwege religieuze (bijvoorbeeld geen varkensvlees) of idealistische (vegetarisch of veganistisch) oogpunten om de hoek kijken. Ook zijn er nieuwe concepten zoals borrels, buffetten of menu’s met minder gangen.

Alles is goed, dus let goed op de details en kies in 5 stappen jouw menu voor je bruiloft.

 Stap 1. Bied verschillende drankjes aan

Als je er rekening mee houdt dat het bruiloftenseizoen begint in mei en dat de meeste bruiloften plaatsvinden in de lente en de zomer, weet je dat meest gasten graag kiezen voor een verfrissend drankje (Lees hier hoe je de drankjes op 6 originele manieren kunt presenteren op je bruiloft). Bij de receptie moet je je gasten daarom voorzien van drie belangrijke dranken: bier, wijn en frisdrank. Ook al is er veel meer waaruit je kunt kiezen. Wil je meer keuze en misschien ook nog iets gezonds, dan kun je ijsthee, versgeperst vruchtensap of smoothies aanbieden. Dit zijn verfrissende alternatieven die in het geval van de laatste twee ook nog eens uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaan. Je kunt ook drankjes als sangría (rode wijn, witte wijn of champagne), tinto de verano of cocktails aanbieden. Het belangrijkste is dat je de dorst van je gasten lest, maar het bieden van alternatieven en een goede indruk maken is niet minder belangrijk. Een drankje is immers het eerste gastronomische detail dat je genodigden tegenkomen, dan moet ze natuurlijk wel het beste van het beste krijgen. (Bekijk hier de beste dranken cateraars uit Nederland!).

Serveer bij je feestmaal een selectie van verschillende wijnen, bier, frisdranken en alternatieven zoals cocktails voor de gasten die iets gewaagders willen. Voor het feest zorg je voor een uitgebreide selectie van alcoholische dranken, waarbij de bekende merkende en meest voorkomende mixen niet mogen ontbreken. Denk ook na over verrassingen op geplande momenten. Durf risico te nemen met innovaties zoals moleculaire cocktails. Je zult je gasten versteld laten staan.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 Stap 2. Regel de perfecte receptie

De receptie is een van de interessantste momenten van de bruiloft. De gasten raken met elkaar aan de praat en dat doen ze natuurlijk het gemakkelijkste met een drankje en een lekker hapje in de hand. Dit is het moment om te laten zien hoe jouw dag er op gastronomisch gebied gaat uitzien. Zorg ervoor dat het niet te lang duurt, er staat immers nog een heel menu op de planning, maar wees ook niet te karig. Je gasten moeten staan te popelen om meer culinaire verrassingen en leuke gesprekken.

Het belangrijkste is dat je origineel bent. Experimenteer met nieuwe producten of ingrediënten die we juist vergeten zin, fusion of speciale presentatiewijzen. Je gast kan het zeker waarderen en je creëert een onvergetelijke herinnering.

Gebruik ook de invloed van andere landen om het vaste menu te doorbreken. Sushi heeft al veel harten verovert op bruiloften. Kies dus voor tempura, Mexicaanse hapjes, Arabische invloeden, kleine Peruaanse snacks als ceviche of pinchos met het beste Argentijnse vlees, mini-hamburgers met lekkere sausjes… De wereldkeuken kent een pallet aan kleuren en smaken waar je uitgebreid mee kan spelen. De fantasie van de chef is de enige limiet op dit gebied.

Ga voor, zoals we eerder al hebben gezegd, unieke en andere presentaties. Gebruik lepels, stokjes, schelpjes en verschillende schaaltjes, zorg ervoor dat de gasten hun handen gebruiken en regel sausje voor nieuwe sensaties…

Vergeet natuurlijk niet de gezonde hapjes en het eten voor de mensen met een allergie. Bied veganistische opties als hummus, tapenade, vegan sushi of hamburgers, salade en koude soepjes als gazpacho aan. Je kunt aan de andere kant ook vernieuwen met het inrichten van verschillende ‘corners’ waar je verschillende soorten hapjes kunt krijgen: zeevruchten, cocktails, salades, bittergarnituur, fast food, Spaanse en Italiaanse ham, diverse kaassoorten… 

opslaanFoto: By Nathalie taste & style.
Foto: By Nathalie taste & style.

 Stap 3. Voorgerecht

Vandaag de dag is het aan te raden je gasten te informeren over de verschillende ingrediënten die worden gebruikt voor de gerechten. Allergenen komen steeds vaker op menu’s in de betere restaurants voor en die info mag voor je gasten niet ontbreken. Bovendien moeten de alternatieven die je aanbiedt aan vegetariërs of mensen met een allergie van dezelfde hoogstaande kwaliteit zijn als die van het ‘standaard’ menu.

Voor bruiloften in de herfst of in de winter wordt het voorgerecht gebruikt om iets warms aan te bieden. Een lekkere warme soep is perfect om je lichaam op te warmen voor de rest van de gerechten. Gebruik groente en zeevruchten om je voorgerecht wat meer body en uitstraling te geven.

Ga in de zomer voor een koud gerecht: dat kun je in het voorgerecht toepassen door een koude soep of crème te serveren, maar het kan ook door het gebruik van specialere producten. Denk bijvoorbeeld aan een koude salade met fazant of kreeft, een crème van courgette, paddenstoelen of wortel, carpaccio of tartaar van zalm of tonijn. Kies een klassieke gazpacho of een variant met aardbeien en frambozen… Er zijn duizenden opties voor de zomer: smakelijk en verfrissend!

opslaanFoto: De Kort Catering.
Foto: De Kort Catering.

 Stap 4. Hoofdgerecht (en tussengerecht)

In het geval dat het menu enkel uit één hoofdgerecht bestaat, wordt voor het serveren hiervan een sorbet of spoom gegeten om de smaak te neutraliseren. Een traditionele sorbet bestaat uit citroen en champagne of cava, maar er bestaan inmiddels ook varianten met mandarijn, mango, bosvruchten of mojito. Als er een hoofd- en tussengerecht op het menu staan, wordt de sorbet tussen het tussen- en hoofdgerecht geserveerd, zodat de smaken van de twee gerechten elkaar niet in de weg staan.

Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. De afgelopen jaren is het een minder zwaar gerecht geworden door de langere recepties, de uitbreiding van het nagerecht en het feit dat er gedurende het feest meestal nog veel kleine hapjes worden geserveerd. Vaak kun je kiezen tussen vlees of vis en er is meestal ook nog een vegetarische of veganistische optie voor diegene die dat willen (dit is de afgelopen jaar ook belangrijk geworden).

Kies je voor vlees, dan is rood vlees het meest gebruikt, maar gevogelte wordt steeds meer gebruikt omdat het zowel gezond als smaakvol is. Als je bedenkt dat er steeds meer eetmomenten op een bruiloft zijn, is het zeker geen slecht alternatief. Eend is ook een optie die steeds meer terrein wint. Wij raden aan het vlees te serveren met zoete toetsen om een contrast te genereren. Vergeet ook de details op het bord niet: tweede sausjes of verrassingselementen (fruit, bloemetjes, eucalyptus…).

In het geval van vis zijn tong, zeebrasem, tarbot of heek (traditioneler) veel gekozen, maar tonijn, makreel of zeebaars worden de laatste jaren ook veel meer gebruikt. Ze worden allemaal gepresenteerd op verschillende manieren met andere garnering. Sommigen gaan voor de traditionele wijze, maar het kan ook fris en vernieuwend: sauzen, tempura of gesauteerde groenten, aardappelen op diverse manier bereid, fruit of een bereiding met exotische producten zoals dadels of kruiden en specerijen. Het belangrijkste is om te spelen met texturen, smaken en geuren om unieke sensaties te creëren.

Voor je vegan gasten of gasten met allergie moet je natuurlijk geen alternatief vergeten. Seitan met een crème van aardappelen, vegetarische risotto of plantaardige dumplings zijn opties die vaak worden gebruikt op bruiloften met veganistische deelnemers.

Als er wordt gekozen voor een tussengerecht, iets dat we steeds minder vaak zien, kan er worden gekozen voor een combinatie van de bovengenoemde alternatieven. Op die manier kun je een menu samenstellen met een vlees- en een visgerecht of meerdere vegangangen als dat nodig is.

opslaanFoto: Loetje's Garage
Foto: Loetje’s Garage

 Stap 5. Nagerecht en verrassing 

Het laatste gerecht van het menu moet een ongeëvenaard werk zijn, vooral in de huidige tijd waarbij experimenteren en fusion ‘hot’ zijn. Tegenwoordig is gastronomie een kunst op zich en nagerechten bieden meer en meer mogelijkheden voor vernieuwing.

Vandaag de dag is de bruidstaart niet de enige mogelijkheid voor een nagerecht. Er zijn zelfs nagerechten die heel goed samengaan met de taart: denk aan spiesjes van fruit o ijs in verschillende smaken. Ook vind je steeds vaker kleine nagerechtjes als cupcakes, macarons of snoepjes op verschillende plekken in de ruimte of de tuin. Ga los met een candy bar op je bruiloft!

Als het op de taart aankomt, zijn er veel mogelijkheden. Natuurlijk is er de klassieke taart met wit fondant, maar je kunt ook kiezen voor de naked cake die een vintage uitstraling heeft, de vulling laat zien en gedecoreerd is met fruit en bloemen. Wat dacht je van een swirl layer cake waarbij verschillende kleuren een spektakel vormen zoals op een schilderij. Dan is er natuurlijk ook nog een van de elegantste opties: de ruffle. Een cake die met golvende lijnen speelt. Ook hiervoor kan er rekening worden gehouden met veganisten en/of mensen met een allergie. (Bekijk hier de lekkerste vegan taarten uit Nederland!) Wist je dat steeds meer bruidsparen kiezen voor een neptaart? Een taart zonder vulling die er alleen is om het ritueel van het aansnijden van de taart te kunnen voltooien. Uiteraard is er dan een ander overheerlijk nagerecht voor de gasten.

opslaanFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naast de verschillende tafels met zoetigheid waar de gasten zich aan mogen vergrijpen tijdens het feest, is het ook slim om nog wat hapjes te serveren midden op de avond. Het meeste succes hebben broodjes, pizza’s, hamburgertjes, toastjes en bladerdeeghapjes. Bekijk hier de beste cateraars uit Zuid-Nederland voor jouw bruiloft! Wil je nog meer Zankyou? Volg ons dan op InstagramPinterest en Facebook

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!