• Online magazine

Openingsdans voor jullie bruiloft: laat een verpletterende indruk achter!

Altijd al eens willen shinen met jouw partner voor alle geliefden om je heen? Overweeg dan het voorbereiden van een openingsdans; voor een toffe overgang naar het huwelijksfeest

Openingsdans voor jullie bruiloft: laat een verpletterende indruk achter!
  • Andere services
  • Sponsored

Voeg wat speciaals toe aan jullie bruiloft met behulp van een openingsdans! Help, hoe pak je dit aan? Samen met OPENINGSDANS geven wij jullie hieronder een aantal strategieën door alles wat er bij deze dans komt kijken op een rijtje te zetten.

Waar komt deze traditionele dans nou eigenlijk vandaan en wat kan je ermee?

Na een uitgebreide zoektocht over de historie komen we uiteindelijk terecht op een schilderij van Pieter Bruegel “The Wedding Dance uit 1566. Het schilderij laat het dansfeest zien op de bruiloft en was waarschijnlijk bedoeld als kritiek of bespotten van de kerk en autoriteiten. Ook thema’s als vrijheid, vruchtbaarheid en humor komen naar voren in dit schilderij. Gebruik was in de renaissance dat er 125 gasten waren en de bruid droeg zwarte kleding. Hierin vinden we ook al terug dat de dans met de ouders aansluitend op de openingsdans werd gedanst, omdat een bruid staat afgebeeld die met haar vader danst.

De openingsdans vandaag de dag

Naast dat het een super moment is om de overgang naar het huwelijksfeest te laten slagen, is het idee achter deze dans het laten zien dat jullie nu écht een getrouwd koppel zijn. In andere woorden, het is jullie eerste moment als om te shinen als paar!

De openingsdans kan op vele manieren worden uitgevoerd, passend bij de stijl van het bruidspaar. Sommigen gaan voor iets intiems en rustigs, anderen kiezen liever voor een up-tempo nummer; alles is mogelijk! De vele mogelijkheden maken het natuurlijk ook weer een leuke uitdaging om te kiezen, en daarom geven wij je samen met OPENINGSDANS graag een paar ideeën waar je over na kan denken bij het voorbereiden van de dans:

1. Hoeveel tijd heb je tot de bruiloft, en hoeveel tijd zou je in het oefenen van de dans willen steken?

Hoe verdelen jullie je prioriteiten in de periode voor jullie bruiloft en welke plek heeft de openingsdans daarin? Jullie idee en ambitie voor de dans in hier natuurlijk aan gelinkt; hoe hoog jullie de lat leggen en in hoeverre jullie jezelf willen uitdagen! Om een schatting te maken van de voorbereidingstijd, heeft OPENINGSDANS een overzicht gemaakt van de beste tijd om de lessen te starten. Zo kunnen jullie, aan de hand van jullie vrije tijd en dans niveau, ongeveer bedenken wanneer jullie moeten beginnen met de openingsdans. Handig! Over het algemeen raden zij koppels aan om de danslessen 9 tot 6 maanden voor de daadwerkelijke trouwdag te starten om de dans zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Hoe eerder jullie beginnen, hoe minder ingestudeerd jullie spotlight moment uiteindelijk overkomt!

opslaanTijdlijn voor de openingsdans door OPENINGSDANS
Tijdlijn voor de openingsdans door OPENINGSDANS

2. Is het soort dans mogelijk in de kleding die jullie dragen?

Op jullie grote dag dragen jullie waarschijnlijk geen alledaagse spijkerbroek, dus vergeet dit niet voor tijdens jullie dans! Dé Dirty Dancing lift zou bijvoorbeeld knap lastig kunnen zijn in een ballroomjurk met een sleep van 20 meter. Daarnaast kan het pak van de bruidegom ook wat strakker zijn dan een winterse trui, wat bepaalde bewegingen misschien ook kan beperken. Houdt hier zeker rekening mee bij het selecteren van je trouwkleding. Test of je trouwkleding geschikt is om alle bewegingen van de dans te kunnen maken om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Een opkomende trend is een aparte set kleding voor je openingsdans, ideaal!

3. Leer je liever een paar uur achter elkaar de dans? Of hebben korte oefensessies jullie voorkeur?

Iedereen heeft een eigen stijl van leren, en pakt dingen op zijn of haar eigen manier aan. Daarom biedt OPENINGSDANS verschillende pakketten aan, bijvoorbeeld 15 afspraken van 1 uur, of 10 afspraken van 1,5 uur. Een andere optie is 20 afspraken van 1 uur, of zelfs 10 afspraken van 2 uur doen! Combineren is ook een mogelijk alternatief, waarbij je bijvoorbeeld de eerste weken langer lessen volgt dan in de latere weken. Dit is ideaal wanneer er bijvoorbeeld nog andere zaken voor de bruiloft geregeld moeten worden tijdens de spannende laatste periode voor de grote dag! Zo is de openingsdans choreografie eerder klaar en kunnen jullie langer trainen om de dans te perfectioneren. 

4. Hoelang willen jullie genieten van jullie openingsdans?

Gaan jullie voor een uitgebreide choreografie of liever een bondig dansje voor jullie gasten? Hierbij zijn veel opties mogelijk, van een korte romantische dans tot een feestelijke jive dans met veel technische danspassen. Voor de kortere momenten maakt OPENINGSDANS vaak ‘Wedding Edit’ of mix versies van liedjes. Die bestaan bijvoorbeeld alleen uit een refrein en een couplet. Op deze manier weet je zeker dat je de aandacht van je gasten erbij houdt. De dans kan ook worden gezien als een moment om een unieke dansshow neer te zetten. In andere woorden, een mooie kans om een aantal minuten fantastische moves te laten zien en je gasten omver te blazen. De keuze is aan jullie!

5. Een verrassende tweede dans?

Om na de snacks op het midden van de avond de gasten opnieuw op de vloer te krijgen kun je zelfs een tweede dans voorbereiden. Waren je gasten verrast bij je openingsdans? Dit verwachten ze zeker niet! Het afgelopen jaar waren er 2 bruidsparen die het mee maakten. Bij de ene was zonder dat ze het wisten een flashmob voorbereid door de gasten, zelfs oma deed mee. Het andere paar gaf een extra boost aan de feestelijkheden door om 22:30 ’s avonds nog een tweede dansshow te doen.

6. Wat is jullie muzieksmaak? En wat voor soort sfeer willen jullie creëren met jullie dans?

Het kiezen van het juiste nummer voor de openingsdans kan een behoorlijke zoektocht zijn! Misschien hebben jullie allebei wel een compleet andere muziekstijl waar jullie van houden. Een optie is om te kiezen voor een mainstream nummer wat herkenbaar is en bijna elk paar kiest zoals ‘Thinking Out Loud’ of ‘Perfect’ van Ed Sheeran, of ‘All Of Me’ van John Legend. Ook is het natuurlijk mogelijk om een totaal ander genre of nummer te kiezen om de dans zo een nog persoonlijker tintje te geven. De bepaalde sfeer die wordt neergezet met het gekozen nummer is uiteindelijk terug te zien de rest van de avond, dus denk er goed over na! OPENININGSDANS geeft de tip mee om niet in allerlei lijstjes te bekijken met nummers die andere bruidsparen hebben gebruikt voor hun dans. Om iets authentieks te vinden wat bij jou past kun je beter op je eigen gevoel af gaan.

opslaanFotograaf: Peter Kos, Openingsdans: OPENINGSDANS, DJ: Skyfly, Visagie: Beautysalon Trenzz
Fotograaf: Peter Kos, Openingsdans: OPENINGSDANS, DJ: Skyfly, Visagie: Beautysalon Trenzz

Om bij dit alles een beetje hulp te krijgen, raden wij de professionele openingsdans voorbereiding bij OPENINGSDANS aan om een spetterende dans neer te zetten. Dit adres (ook wel bekend als The Nature of Dance®), beschikt over professionele trainers die jullie tot in de puntjes danspassen kunnen leren! Dit voegt een extra bijzonder moment aan jullie bruiloft toe, waarbij je je gasten laat verbazen en je als koppel een uniek moment mag ervaren.

OPENINGSDANS en wij hopen dat we jullie aan het dansen hebben gemaakt, en hopelijk hebben geïnspireerd tot het neerzetten van een extra uniek en bijzonder moment op jullie huwelijksdag. Ben je er klaar voor om met je openingsdans aan de slag te gaan? Neem dan contact op met OPENINGSDANS 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!