Moet ik de bruiloft verzekeren?

Het zekere voor het onzekere, maar is het nou echt nodig om een bruiloftsverzekering af te sluiten? Ontdek het hier!

Moet ik de bruiloft verzekeren?
Foto: Beyoutiful Fotografie
  • Organiseren bruiloft
  • Adviseren
  • Bruidspaar

Tegenwoordig kan je voor het kleinste en geringste al een verzekering afsluiten, maar in welke gevallen is dit nou echt nodig? Ik kan me voorstellen dat er een heleboel vragen opkomen bij het verzekeren van een bruiloft. Hoe gaat dat dan in zijn werk, waar ben ik voor verzekerd en waarom zou ik dit eigenlijk doen? Geen zorgen. Wij zijn hier om je alle informatie te geven over de bruiloftsverzekering met tips van TrouwZeker. Lees snel verder!

opslaanFoto: Zondag Fotografie
Foto: Zondag Fotografie

Wat houdt een bruiloftsverzekering in? 

Adverteren

We beginnen bij het begin, want wat houdt zo een bruiloftsverzekering nu eigenlijk precies in? Als jullie een bruiloftsverzekering afsluiten worden alle gemaakte kosten voor de bruiloft of kosten die nog gemaakt moesten worden gedekt. Dit geldt wanneer de bruiloft buiten jullie schuld om niet door kan gaan of verplaatst moet worden.

Weddingplanner Liset Kobus geeft aan: “Als weddingplanner raad ik altijd mijn bruidsparen aan om hun bruiloft te verzekeren. Afgelopen jaar heb ik helaas een aantal keren moeten meemaken dat locaties failliet gingen, een brand die de totale locatie had verwoest of dat een paar dagen voor de bruiloft een familielid kwam te overlijden… Dit is allemaal hartstikke vervelend. Een verzekering kan deze problemen natuurlijk niet oplossen, maar zorgt wel dat jullie niet financieel de dupe worden van deze omstandigheden.”

opslaanFoto: Nelleke Stark Fotografie
Foto: Nelleke Stark Fotografie

Wat valt er allemaal onder de verzekering? 

Zoals we bij alle soorten verzekeringen zien zijn er verschillende soorten dekkingen. Jullie kunnen het pakket zelf uitbreiden. Hoewel de verschillende pakketten uiteraard variëren per verzekeraar hebben wij wat onderzoek gedaan naar de standaardrichtingen die wij terugvinden bij Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Kijk snel verder!

opslaanFoto: Verliefd Fotografie
Foto: Verliefd Fotografie

Basispakket

Het basispakket wordt over het algemeen het meest gekozen. Hier worden de volgende zaken verzekerd:

  • De annuleringskosten, wanneer de bruiloft afgelast moet worden in geval van ziekte of overlijden van het bruidspaar, of familie.
  • Ook de getuigen, ceremoniemeester, de weddingplanner en de familie zijn vaak meeverzekerd.
  • De annuleringskosten in het geval van het failliet gaan van jullie catering
  • De annuleringskosten bij extreme weersomstandigheden waarbij het openbaar vervoer wordt stilgelegd
  • Schadekosten aan de kleding van de bruid, bruidegom of bruidskinderen, of eventueel huur van vervangende kleding.
  • De kosten van een vervangende band wanneer de geboekte band moest afzeggen in verband met een ongeval of ziekte
  • Schadekosten aan je huwelijkscadeaus tot en met de dag na de bruiloft (hier zit meestal wel een maximumbedrag aan vast) als je geld contant krijgt, is dat vaak niet meeverzekerd.
opslaanFoto: Nelleke Stark Fotografie
Foto: Nelleke Stark Fotografie

Optionele dekkingen 

Hoewel ook het voorbeeld van bovenstaand basispakket per verzekeraar kan verschillen zijn er een aantal aspecten die optioneel zijn om bij te boeken. Zo zijn er verzekeringsmaatschappijen die en zogenaamde slecht weer dekking aanbieden. In het geval van extreme weersomstandigheden krijg je hier de extra gemaakte kosten vergoed.

Daarnaast bieden veel verzekeringsmaatschappijen vaak ook de optie aan om ongevallen en aansprakelijkheid te verzekeren. Dit is wellicht interessant als jullie een aantal echte feestbeesten onder jullie hebben, aangezien niet alleen jullie maar ook de gasten verzekerd zijn met deze optie.

Ten slotte is het ook mogelijk om jullie huwelijksreis te verzekeren. Als jullie bruiloft onverhoopt verplaatst moet worden is de kans groot dat ook de huwelijksreis een andere keer plaats zal vinden. Aangezien niet alle reisverzekeringen dit verzekeren kan het handig zijn om dit ook mee te verzekeren. Zou toch zonde zijn als je niet bij je eigen huwelijksreis kan zijn! TrouwZeker tipt: de meeste verzekeraars bieden alleen dekkingen in Nederland, als je in het buitenland gaat trouwen kun je dat soms ook meeverzekeren.

opslaanFoto: Beyoutiful Fotografie
Foto: Beyoutiful Fotografie

Wanneer sluit je hem af? 

Aangezien je een goed beeld moet hebben van de gemaakte kosten en de kosten die nog gemaakt moeten worden is het niet verstandig om de bruiloftsverzekering in de eerste maand van het plannen van de bruiloft af te sluiten. Echter raden wij jullie aan om hier niet te lang mee te wachten. Het afsluiten kan soms nog wel wat papierwerk opleveren, waardoor er een korte periode overheen gaat. We raden jullie aan om uiterlijk één maand van tevoren de verzekering af te sluiten. TrouwZeker vertelt: ook zijn bij de meeste verzekeraars bestaande ziekten en kwalen uitgesloten van de dekking. Hoe eerder je de verzekering afsluit, als er tussen het moment van afsluiten en de bruiloft nog iets gebeurt, is dat meeverzekerd. Anders niet. In een enkel geval kun je bestaande ziektes wel meeverzekeren.

opslaanFoto: Beyoutiful Fotografie
Foto: Beyoutiful Fotografie

Kosten 

Als de kosten van jouw bruiloft rond de €15.000,- liggen zal de bruiloftsverzekering (basispakket) zo een €200,- kosten. Weddingplanner Liset Kobus geeft aan: “Een verzekering is in verhouding met de kosten voor de bruiloft niet duur, en het is zeker de moeite waard om af te sluiten.” Kijk bij het afsluiten ook of de prijs van de assurantiebelasting en polis- en administratiekosten al inbegrepen zijn en of jullie nog andere kleine letters over het hoofd hebben gezien. Kies ook zeker niet bij uitstek voor de goedkoopste optie, aangezien dit aardig wat nadelen kan opleveren.

opslaanFoto: Verliefd Fotografie
Foto: Verliefd Fotografie

Ik zeg altijd: better be safe than sorry, maar of jullie de keuze maken om een bruiloftsverzekering af te sluiten is uiteraard aan jullie. Lees hier alles over het organiseren van jullie Openingsdans, goedkoop trouwen en vind met dit stappenplan de perfecte cateraar voor jullie bruiloft in 5 simpele stappen.

Meer lezen over de kosten voor de bruiloft? Lees dan ook:

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Weddings by Liset Weddingplanners
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!