Moet ik een rehearsal dinner organiseren?

Een rehearsal dinner is iets wat in de Verenigde Staten een vast onderdeel van een bruiloft is, maar in Nederland is het vrij nieuw. Wat is het en waarom is het aan te raden – of juist niet! – om een rehearsal dinner te organiseren?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Een rehearsal dinner is een diner dat wordt gehouden op de avond vóór de grote dag. Een select gezelschap waaronder het aanstaande bruidspaar, familie en vrienden, gaat samen uit eten. Vaak is het diner ná de rehearsal bruiloft – ook iets typisch Amerikaans. De kosten voor het diner werden traditioneel gezien altijd betaald door de ouders van de bruidegom, hoewel dit steeds minder vaak gebeurt. En alhoewel de vertaling van rehearsal dinner ‘proefdiner’ is, klopt de strekking niet helemaal. Het doel van dit diner is dat de familieleden en vrienden van de bruid en bruidegom elkaar ontmoeten, en een gezellige avond hebben. Het paar maakt van deze gelegenheid ook gebruik om iedereen te bedanken die heeft geholpen met de voorbereidingen van de bruiloft.

Foto: The Bridal Blush
Foto: The Bridal Blush

Een avond om iedereen te bedanken

Naast het hebben van een gezellige avond, is het rehearsal dinner hét moment om iedereen te bedanken.  Hoe bijzonder is dat! Een diner speciaal voor de mensen die jullie zo geholpen hebben met de voorbereidingen. Tijdens de bruiloft is het gezelschap (veel) groter waardoor jullie niet altijd de tijd hebben om je speciaal te richten op de mensen die jullie hebben geholpen met de organisatie van de bruiloft. Het is leuk om een speech voor te bereiden waarin je iedereen bedankt. Als je net wat extra’s wil doen, kun je een klein cadeautje geven als dank. Bekijk hier de allerleukste bedankjes!

Foto: Real Love Wedding
Foto: Real Love Wedding

Voorbereid en minder zenuwen!

Na het rehearsal dinner ben je waarschijnlijk een stuk minder zenuwachtig voor de bruiloftOmdat de bruiloft met het rehearsal dinner al een beetje is begonnen, is de druk eraf en kun je met een gerust hart in bed stappen. Hoe gaat dat nu ook al weer, eten volgens een etiquette? En is het een goed idee dat ome Piet en tante Truus naast elkaar zitten? Na het rehearsal dinner weet je precies hoe een diner met een groter gezelschap verloopt, waardoor je eventuele ongelukkige situaties voor kunt zijn. Handig! Regel je gastenlijst gemakkelijk met de Zankyou Weddings app.

Foto: Real Love Wedding
Foto: Real Love Wedding

Geen race tegen de klok

Hoewel je bruiloft waarschijnlijk tot in de puntjes gepland is, en er rekening is gehouden met een uitloop, moet je je toch houden aan een vooraf ingesteld programma. Soms kan het zijn dat je bijvoorbeeld langer wilt natafelen dan je in de eerste instantie had gepland, of misschien later aanschuift dan je had gewenst. Bij een rehearsal dinner staat het diner op zichzelf, zonder vóór- of naprogramma. Dit maakt het dat je er extra van kunt genieten, zonder stress om de tijd.

Foto: Real Love Wedding
Foto: Real Love Wedding

Een rehearsal dinner is géén kopie van jouw bruiloftsdiner

Belangrijk is om te onthouden dat een rehearsal dinner geen precieze kopie van jullie bruiloftsdiner is. Het is natuurlijk een heerlijk diner, maar let op dat het niet jullie bruiloft diner overtreft. Zorg ervoor dat beide diners op zichzelf staan en niets met elkaar te maken hebben. Zo kunnen beide diners perfect en heerlijk zijn, zonder dat ze met elkaar worden vergeleken. Kies bijvoorbeeld voor een andere keuken of een andere vorm – hapjes, lopend buffet of verschillende gangen. Wil jij graag je huwelijksreis combineren met eten? Lees dan onze leuke tips!

Foto: Event Flower Design
Foto: Event Flower Design

Een rehearsal dinner is een bijzonder onderdeel van de pre-bruiloft voorbereidingen.Er zijn ook mensen die zeggen dat een rehearsal dinner overbodig is. Wat vinden jullie? Laat het ons weten ons weten op Facebook, Pinterest en Instagram!

Laat een bericht achter

Foto: Shutterstock
Het organiseren van een kerkelijk huwelijk in 5 stappen!
Een kerkelijk huwelijk heeft meer regels dan een wettelijk huewelijk. Waar jullie allemaal rekening mee moeten houden tijdens de organisatie lees je hier!
Foto: SUEGRAPHY
Blondine of brunette: deze kleur feestjurk past het beste bij jouw haarkleur!
Voor welke kleur kan jij het beste kiezen op de bruiloft op basis van jouw haarkleur? Wij vertellen het je!
Foto: Platimo Fotografie
Deze 20 vragen moet je zeker stellen aan een trouwfotograaf!
Op zoek naar een trouwfotograaf? Wij hebben voor jullie 20 vragen op een rijtje gezet die je zeker moet stellen aan de fotograaf.

Creëer een bruiloft website

100% aanpasbaar met honderden ontwerpen om uit te kiezen. Zie meer ontwerpen >

Werkt u in de bruiloftindustrie?
Bent u een professional in de bruiloft industrie? Dan geeft Zankyou u en uw bedrijf de mogelijkheid om uw diensten te publiceren op onze website. Kom in contact met duizenden bruidsparen die ervoor kiezen om hun bruiloft te organiseren met Zankyou. Ontvang vrijblijvend informatie over de mogelijkheden die Zankyou uw bedrijf kan bieden! Meer informatie