Zelf je trouwgeloften schrijven, zo doe je dat!

Je eigen trouwgelofte oftewel trouwbelofte schrijven is ontzettend persoonlijk en romantisch, maar hoe pak je dit aan? Wij geven tips!

Zelf je trouwgeloften schrijven, zo doe je dat!
Foto: To The Moon And Back
 • Officiële documenten
 • Adviseren

Wat is er mooier dan een persoonlijke tekst die je als bruidspaar naar elkaar uitspreekt? Wedden dat je gasten een traantje moeten wegpinken als ze horen waarom jij en je partner voor elkaar gekozen hebben? Een persoonlijk verhaal maakt immers meer los dan een standaard riedeltje. Alleen wat is een trouwgelofte precies? En hoe schrijf je jouw trouwgelofte? Lees snel verder!

opslaantrouwgeloften schrijven
Credits: Shutterstock

Wat zijn trouwgeloften?

Adverteren

Trouwgeloften, ook wel trouwbeloften genoemd, is de belofte die je als bruidspaar tijdens de trouwceremonie tegenover elkaar doet voordat jullie gaan trouwen. In de trouwgelofte vertellen jullie wat je voor elkaar voelen, hoe jullie de toekomst samen zien en wat jullie voor elkaar over hebben. Het is een belofte, dus je ‘belooft’ elkaar een aantal dingen, of het nu gaat over dat je voortaan altijd je vuile sokken in de was zult gooien, samen een wereldreis maken of de hond uitlaten, beloofd is beloofd!

Het begin van de trouwgelofte 

Dus ook de eerste regel van je trouwgelofte is een lastige om te schrijven. Denk na over wat je precies wil vertellen. Belangrijk is dat dit moment écht van jullie twee is. De gelofte start altijd met de woorden ‘Ik beloof…’ Natuurlijk benoem je een paar belangrijk zaken zoals: ‘ik beloof dat ik bij je zal blijven, ook als het tegenzit’, ‘ik beloof dat ik je zal beschermen’, maar ook hier mag je weer een luchtige touch aan geven, zoals: ‘ik beloof dat ik je iedere zondagochtend zal wekken met een zachtgekookt eitje’. Nogmaals: kies de stijl die bij jullie past. Als je begint met het schrijven van de trouwgelofte is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden:

 • Bepaal je stijl
  Wil jij een gelofte schrijven waarbij de tissues niet aan te slepen zijn of wil je je partner juist laten lachen? Het mooie van je eigen geloften schrijven, is dat de keuze helemaal aan jou is. Niks is fout, als de boodschap maar recht uit het hart komt.
 • Bepaal de lengte
  Bespreek dit met je partner. Het is niet leuk als een iemand bijna een kwartier aan het woord is, als de ander maar een paar regeltjes op papier heeft gezet. Het uitspreken van de geloftes is vaak een emotioneel moment en wij raden daarom aan het kort maar krachtig te houden.
 • Bepaal je basis
  Je wilt benadrukken hoeveel je van je partner houdt en waarom jullie de stap om te gaan trouwen hebben genomen. Laat weten waarom hij of zij voor jou de ware is.

Nu je uitgangspunt is bepaald, kun je verdere invulling gaan geven aan je gelofte. Misschien vind je het makkelijker om puntsgewijs een opbouwschema te maken en dat als hulpmiddel te gebruiken om verder te schrijven. Misschien biedt je uitgangspunt meteen genoeg inspiratie en rolt die trouwgelofte zo uit je pen.

Structuur in je trouwgelofte

Zorg voor een samenhangend verhaal en vlieg niet van het ene naar het andere onderwerp. Begin bijvoorbeeld met hoe jullie elkaar hebben leren kennen en beschrijf wat jullie allemaal hebben meegemaakt, vanaf jullie eerste ontmoeting tot aan het moment van het aanzoek. Probeer het luchtig te houden en als jullie samen typische terugkerende grapjes maken, zijn die zeker leuk om erin in te verwerken. Je bruidsmeisjes kunnen je eventueel ook helpen met het schrijven van de geloften! 

opslaantrouwgeloften schrijven
Foto: Joran Looij Photograpy

Inspiratie

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste invalshoek te vinden? Denk dat eens na over onderstaande vragen, wie weet kan een antwoord hierop wel tot een heel mooi uitgangspunt van je gelofte leiden!

 • Waar en wanneer hebben jullie elkaar leren kennen?
 • Wanneer wist je dat hij of zij echt de ware voor je was?
 • Hoe voel je je als jullie samen zijn?
 • Hoe helpt hij of zij je als je het moeilijk hebt?
 • Wat je favoriete herinnering aan jullie samen?
 • Wat bewonder je aan je partner?
 • Wat kan je van je partner leren? Of heb je van je partner geleerd?
 • Wat maakt je partner bijzonder?

Natuurlijk kunnen mooie momenten samen zoals: avondjes uit, vakanties, feestdagen of gewoon een wandeling die jullie samen hebben gemaakt ook als inspiratiebron dienen. Gun jezelf ook de tijd om een gelofte te schrijven. Niets hoeft binnen een halfuur op papier te staan. Het luisteren naar muziek kan eventueel ook helpen…

opslaantrouwgeloften schrijven
Foto: Scholten Linde Fotografie

The Big Day

Houd op de grote dag zelf rekening met een aantal dingen. Misschien ben je een beetje zenuwachtig, of misschien heb je juist wel zin om de show te stelen. Hoe je je ook voelt, neem de volgende punten even door:

 • Het is goed om van tevoren te oefenen. Zeg je gelofte een paar keer hard op, zo hoor je zelf ook of de tekst zo overkomt zoals jij die bedoelt. Sla hier niet in door, want het moet natuurlijk wel spontaan overkomen op jullie trouwdag.
 • Schrijf steekwoorden op een papiertje. Vaak gebruik je dat papiertje niet, maar het is altijd handig als je getuige of ceremoniemeester je even snel iets in de hand kan drukken als je niet meer uit je woorden kunt komen.
 • Bang voor tranen? Laat ze lekker biggelen. Emotie maakt je gelofte alleen meer mooier!
opslaantrouwgeloften schrijven
Foto: To The Moon And Back

Wij pakken de tissues er alvast bij en wensen jullie een fantastische trouwdag toe! Begin alvast met het plannen van jullie bruiloft met de Zankyou app!

Meer lezen over jullie trouwceremonie? Lees dan ook:

Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!