Hoe schrijf je een persoonlijke trouwgelofte?

Hoe schrijf je een persoonlijke trouwgelofte?

Steeds meer bruidsparen kiezen voor een persoonlijk trouwgelofte in plaats van een standaardgelofte. Dit is een werkje waar je even de tijd voor moet nemen, maar Zankyou helpt je graag op weg.

 • Voor de bruiloft
 • Adviseren

Iets dat we alleen in films zagen, dat waren trouwgeloftes een paar jaar geleden. Maar tegenwoordig zien we ze ook steeds vaker terug op Nederlandse bruiloften. Heerlijk! Want wat is er mooier dan een persoonlijke tekst die het bruidspaar naar elkaar uitspreekt? Wedden dat je gasten een traantje moeten wegpinken als ze horen waarom jij en je partner voor elkaar gekozen hebben? Een persoonlijk verhaal maakt immers meer los dan een standaard riedeltje. Alleen, je moet die gelofte wel nog even schrijven. Lees snel verder en dan helpt Zankyou je op weg met het proces…

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Alle begin is lastig…

Dus ook de eerste regel van je trouwgelofte is een lastige om te schrijven. Denk na over wat je precies wil vertellen. Belangrijk is dat dit moment echt van jullie twee is. De gasten zijn misschien wel toehoorders, maar het is niet zo belangrijk als ze je gelofte niet helemaal begrijpen. Jullie spreken de geloften immers naar elkaar uit. Als je begint met schrijven is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden:

 1. Bepaal je stijl
  Wil jij een geloften schrijven waarbij de tissues niet aan te slepen zijn of wil je je hubby-to-be juist laten lachen. Het mooie van je eigen geloften schrijven, is dat de keuze helemaal aan jou is. Alles is goed, als de boodschap maar recht uit het hart komt.
 2. Bepaal de lengte
  Bespreek dit met je partner. Het is niet leuk als een iemand bijna een kwartier aan het woord is, als de ander maar 5 regeltjes op papier heeft gezet. Het uitspreken van de geloftes is vaak een emotioneel moment en wij raden daarom aan het kort maar krachtig te houden.
 3. Bepaal je basis
  Je wilt benadrukken hoeveel je van je partner houdt en waarom jullie de stap om te gaan trouwen hebben genomen. Laat weten waarom hij of zij voor jou de ware is.

Nu je uitgangspunt is bepaald, kun je verder invulling gaan geven aan je gelofte. Misschien vind je het gemakkelijker om puntsgewijs een opbouwschema te maken en vanuit daar verder te schrijven, of misschien biedt je uitgangspunt gelijk genoeg inspiratie en rolt die trouwgelofte zo uit je pen.

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Zorg wel voor een samenhangend verhaal en spring niet van de hak op de tak. Begin bijvoorbeeld met hoe jullie elkaar hebben leren kennen en beschrijf wat jullie allemaal hebben meegemaakt van dat moment tot aan het moment van het aanzoek. Probeer het luchtig te houden en als jullie samen typische terugkerende grapjes maken, zijn die zeker leuk om erin in te verwerken. Je bruidsmeisjes kunnen je eventueel ook helpen met het schrijven van de geloften! 

opslaanFoto: Joran Looij Photograpy
Foto: Joran Looij Photograpy

Ik beloof…

De afronding van je gelofte start altijd met de woorden ‘Ik beloof…’ Natuurlijk benoem je een paar belangrijk zaken ‘ik beloof dat ik bij je zal blijven, ook als het tegenzit’, ‘ik beloof dat ik je zal beschermen’, maar ook hier mag je weer een luchtige touch meegeven ‘ik beloof dat ik je iedere zondagochtend zal wekken met een zachtgekookt eitje’. Nogmaals: kies de stijl die bij jullie past.

Inspiratie

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste invalshoek te vinden? Denk dat eens na over onderstaande vragen, wie weet kan een antwoord hierop wel tot een heel mooi uitgangspunt van je gelofte leiden.

 • Waar en wanneer hebben jullie elkaar leren kennen?
 • Wanneer wist je dat hij of zij echt de ware voor je was?
 • Hoe voel je je als jullie samen zijn?
 • Hoe helpt hij of zij je als je het moeilijk hebt?
 • Wat je favoriete herinnering aan jullie samen?
 • Wat bewonder je aan je partner?
 • Wat kan je van je partner leren? Of heb je van je partner geleerd?
 • Wat maakt je partner bijzonder?

Natuurlijk kunnen mooie momenten samen – avondjes uit, vakanties, feestdagen of gewoon een wandeling die jullie samen hebben gemaakt – ook als inspiratiebron dienen. Gun jezelf ook de tijd om een gelofte te schrijven. Niets hoeft binnen een halfuur op papier te staan. Het luisteren naar muziek kan eventueel ook helpen…

opslaanFoto: Scholten Linde Fotografie
Foto: Scholten Linde Fotografie

The Big Day

Houd op de grote dag zelf rekening met een aantal dingen. Misschien ben je een beetje zenuwachtig, of misschien heb je juist wel zin om de show te stelen. Hoe je je ook voelt, neem de volgende punten even door:

 • Het is goed om van tevoren te oefenen. Zeg je gelofte een paar keer hard op, zo hoor je zelf ook of de tekst zo overkomt zoals jij die bedoeld hebt. Sla hier niet in door, want het moet natuurlijk wel spontaan lijken op jullie trouwdag en niet op die spreekbeurt die je in groep 5 uit je hoofd hebt geleerd.
 • Schrijf steekwoorden op een papiertje. Vaak gebruik je dat papiertje niet, maar het is altijd handig als je getuige of ceremoniemeester je even snel iets in de hand kan drukken als je niet meer uit je woorden kunt komen.
 • Bang voor tranen? Laat ze lekker biggelen. Emotie maak je gelofte alleen meer mooier.
opslaanFoto: To The Moon And Back
Foto: To The Moon And Back

Wij pakken de tissues er alvast bij en wensen jullie een fantastische trouwdag toe! Voor meer inspiratie volg je ons op PinterestInstagram en Facebook. Begin alvast met het plannen van jullie bruiloft met de Zankyou app!

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!