Trouwen voor de wet? Hier moet je allemaal aan denken!

Trouwen lijkt misschien gemakkelijker dan je denkt, maar er komt veel meer bij kijken! Zankyou legt het aan je uit!

Trouwen voor de wet? Hier moet je allemaal aan denken!
  • Officiële documenten
  • Aanbeveling
  • Bruidspaar
  • Getuigen
  • Nederland

Trouwen voor de wet is helaas niet zo romantisch als even het gemeentehuis binnenlopen en een papiertje tekenen. Bij het sluiten van een burgerlijk huwelijk heb je te maken met de wetgeving en dat is soms best ingewikkeld! Omdat wij bij Zankyou je graag willen helpen het trouwen zo mooi én makkelijk mogelijk te maken, hebben wij gesproken met trouwambtenaar Charlotte de Moel om alle ins- en outs over trouwen voor de wet met jou te kunnen delen!

opslaanTrouwambtenaar Charlotte de Moel
Trouwambtenaar Charlotte de Moel

Na de verloving: het voorgenomen huwelijk

Adverteren

“Trouwen is op zichzelf een simpele formaliteit die in een paar minuten geregeld kan zijn. Je hebt er een trouwambtenaar voor nodig, 2 tot 4 getuigen en een plek die is aangewezen als “huis der gemeente”. – trouwambtenaar Charlotte de Moel

Voor een rechtsgeldig burgerlijk huwelijk moet er vooraf echter wel een hoop gebeuren. Het begint met de “melding voorgenomen huwelijk”. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan, maar nu heet dit het melden van het voorgenomen huwelijk. (Let op: dit moet minimaal 14 dagen tot maximaal 1 jaar van tevoren). Leg de trouwdatum en jullie ideale trouwlocatie zo snel mogelijk vast bij de betreffende gemeente. (Liefst minimaal 3 maanden van tevoren). Voor het hoogseizoen en populaire data geldt eigenlijk: hoe eerder hoe beter, want dat voorkomt teleurstellingen.

Geen tijd om bij het gemeentehuis langs te gaan? Je kunt het melden van het voorgenomen huwelijk ook online doen. Doe dit bij de gemeente waar de bruid of bruidegom woont. De gemeente bekijkt jullie gegevens kloppen en beslist of jullie mogen trouwen of niet. De bevestiging ontvang je elektronisch.

opslaanTrouwambtenaar Charlotte de Moel
Trouwambtenaar Charlotte de Moel

”Als dit is gedaan, kan de pret echt beginnen. Een belangrijke vraag is dan: kiezen jullie voor een gemeentelijke trouwambtenaar, of kiezen jullie liever voor een zelfstandig trouwambtenaar? Sommige gemeenten hebben een online overzicht van alle trouwambtenaren met een foto en korte beschrijving.

Ik zelf heb een vaste aanstelling bij de gemeente Utrecht en zij hebben dit overzicht (nog) niet. Bruidsparen kunnen wel een voorkeur voor een ambtenaar uitspreken en indien mogelijk wordt die wens gehonoreerd. Maar in principe word ik “blind” aan een bruidspaar gekoppeld op basis van mijn beschikbaarheid. Dat is fantastisch leuk, maar voor het bruidspaar ook erg spannend, omdat ze pas 4 tot 6 weken van tevoren weten wie hun trouwambtenaar zal zijn.

Om verzekerd te zijn van een leuke trouwambtenaar kun je daarom tegenwoordig kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Naast mijn vaste aanstelling in Utrecht, ben ik dit ook. Dit kost over het algemeen ook wat meer, maar biedt daarmee ook veel meer mogelijkheden en ben je ervan verzekerd een trouwdag te beleven met een persoonlijk en op maat gemaakt verhaal.” – trouwambtenaar Charlotte de Moel 

Als jullie willen kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar dan dien je dit bij de melding voorgenomen huwelijk aan te geven.

Trouwen onder wettelijke gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

In Nederland trouwde je voorheen automatisch in gemeenschap van goederen. Wat houdt dit precies in? Alle schulden en bezittingen die jij en je partner hebben, zijn na het huwelijk van jullie samen. Ook een bedrijf dat na het huwelijk wordt opgezet, is van jullie allebei. Als het huwelijk wordt ontbonden omdat jullie bijvoorbeeld gaan scheiden, dan worden de bezittingen en schulden gelijk verdeeld. Als je dit liever niet hebt, kun je trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Hierbij maken jullie samen met een notaris een document op waarin staat dat jullie persoonlijke bezittingen en schulden, van jullie zelf blijven.

Sinds 1 januari 2018 is het automatisch trouwen in gemeenschap van goederen veranderd en zijn al jullie bezittingen en schulden niet gemeenschappelijk. We spreken dan over een ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Wat houdt dit in? Al jouw privébezittingen en schulden die je vóór je huwelijk had, vallen buiten de gemeenschap. Je eigen spaargeld, een eventuele studieschuld etc. blijven uitsluitend van jezelf en komen na een scheiding dus niet terecht bij je ex-partner. Ook de zogeheten vruchten van je privévermogen, zoals opgebouwde rente over je spaartegoed, blijven buiten de gemeenschap.

opslaanShutterstock. Credits: Indypendenz
Shutterstock. Credits: Indypendenz

Achternaam overnemen of niet?

Vroeger was het vanzelfsprekend dat de vrouw de achternaam van de man aannam. Vandaag de dag is dat niet meer het geval en heb je vier opties: je kunt de achternaam van je partner aannemen, je partner kan jouw achternaam aannemen, of je kunt de achternaam van je partner vóór of achter jouw eigen achternaam zetten. Deze keuze leg je vast bij het voorgenomen huwelijk.

”Vaak kiest een van de twee na het huwelijk voor een naamswijziging. Hierover ontstaat nogal eens wat verwarring, omdat veel mensen denken dat voortaan op alle documenten hun “nieuwe” naam staat. Naamgebruik is echter iets anders dan een geslachtsnaam. Volgens Nederlands namenrecht verandert de geslachtsnaam niet na een huwelijk, alleen het naamgebruik kan veranderen door een huwelijk. Dit betekent dat je voortaan door overheidsinstanties wordt aangeschreven met je gekozen naam, maar dat op het paspoort, de geboorteakte, de huwelijksakte en in het trouwboekje nog steeds je eigen naam staat.” – trouwambtenaar Charlotte de Moel 

Op de dag zelf: Tekenen van de huwelijksakte

Een ambtenaar van de burgerlijke stand of een BABS legt jullie de trouwakte voor. Voorafgaand aan het tekenen doen jullie een belofte en geven jullie elkaar het jawoord. Na de verklaring en het jawoord ondertekenen jullie beide de huwelijksakte. De akte wordt opgenomen in het gemeenteregister en vanaf dat moment is jullie huwelijk rechtsgeldig.

”De akte krijgt het bruidspaar dus niet mee naar huis. Wel kan het bruidspaar als aandenken een trouwboekje bestellen waarin hun namen en huwelijksdatum genoteerd worden. Kinderen kunnen daarin ook bijgeschreven worden.” – trouwambtenaar Charlotte de Moel 

opslaanShutterstock. Credits: HelgaBragina
Shutterstock. Credits: HelgaBragina

Wat kost trouwen voor de wet?

Voor een wettelijk huwelijk moet ook worden betaald. De kosten variëren enorm en beginnen met 150 euro en kunnen oplopen tot 2000 euro. Je betaalt voor het papierwerk maar ook voor de locatie – het gemeentehuis of stadhuis. De prijzen variëren per dag en tijdstip. Zaterdag is de duurste dag om te trouwen, en door de weeks, midden op de dag is het goedkoopst.

Als je het low cost wilt doen, kun je ook gratis trouwen. Elke gemeente biedt de optie om gratis te trouwen. Meestal is dit een maandagochtend. Vaak moet je dan wel aan wat voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld alleen je getuigen meenemen en geen overige gasten, en is er geen tijd voor een speech. Zo’n 20 tot 40 procent van de stelletjes trouwt gratis.

Voor de wet trouwen op een andere locatie

Gemeentehuizen zijn vaak prachtige en statige gebouwen, maar wat als je wél voor de wet wilt trouwen, maar liever ergens anders het jawoord geeft? Dat kan ook. Je kunt een eigen locatie kiezen. De gemeente moet deze locatie goedkeuren, en er zitten extra kosten aan omdat de ambtenaar zich moet verplaatsen. Toestemming hiervoor vraag je minimaal 3 maanden van tevoren aan.

opslaanShutterstock. Credits: S-F
Gemeentehuis in Delft. Shutterstock. Credits: S-F

Mag iedereen trouwen?

In principe mag iedereen trouwen. Toch zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je mag geen familie zijn, je moet ongehuwd zijn, mag je maar met één persoon tegelijkertijd trouwen en moeten jullie beiden 18 jaar of ouder zijn. Je kunt enkel trouwen op je 16e of 17e als de vrouw zwanger is of net bevallen. De ouders van de minderjarigen moeten hier altijd toestemming voor geven. Verder moet minimaal één van de twee de Nederlandse nationaliteit hebben. De ander moet een geldige verblijfsvergunning hebben.

Wist je dat?

  • Als je voor de kerk wilt trouwen, dit pas mag gebeuren nadat jullie voor de wet zijn getrouwd.
  • Jullie getuigen 18 jaar of ouder moeten zijn en ook moeten tekenen.
  • Een getrouwd stel niet tegen elkaar mag getuigen in de rechtbank.
  • Je bij het aangaan van sommige verplichtingen of het nemen van beslissingen je soms toestemming nodig hebt van je partner.
  • Als je getrouwd bent, je verplicht bent elkaar in levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • Vermogens en bezittingen zijn ook van jullie beiden, evenals de schulden. Jullie zijn ook elkaars directe erfgenaam.

Wij hopen dat het trouwen voor de wet een beetje makkelijker is geworden. Wil je nog meer informatie of ben je op zoek naar een geweldige trouwambtenaar? Neem dan contact op met trouwambtenaar Charlotte de Moel!

Meer lezen? Bekijk dan ook:

Checklist: de perfecte ceremonielocatie voor je bruiloft 

Thuis trouwen – Hoe organiseer je een bruiloft aan huis?

 

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Charlotte de Moel Trouwambtenaar
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!