In een relatie is er voor een alles een moment. Hoewel het geluk natuurlijk altijd voorop staat, is het de realiteit dat er ook slechtere tijden en moeilijke beslissingen zijn, en soms kunnen deze bepalend zijn voor de levensvatbaarheid van je relatie. Denk je eens in dat je partner werk in het buitenland vindt. Wat doe je? Om hier antwoord op te geven, spraken we met dokter Esther Arias, psycholoog, seksuoloog en expert op het gebied van relatietherapie, zij legt ons uit wat er gebeurt en wat er moet gebeuren in deze situatie.
Voordat je je met je handen in het haar zit, is het belangrijk om de situatie te analiseren: “De bepaalde of onbepaalde tijd, het werk van de partner, de kinderen, de financiële situatie, kijken of (en hoe vaak) je je partner kan bezoeken; dit zijn belangrijke factoren waarover je moet nadenken”, aldus Esther Arias. Het is waar dat afstand en tijd aspecten van levensbelang vormen in jullie relatie. Het is niet hetzelfde als iemand letterlijk aan de andere kant van de wereld zit, of in een land dat makkelijk te bezoeken is qua geld en tijd.Hoe ga je om met de situatie?
Als het om iets permanents gaat, zijn er nog meer factoren die meespelen, zoals jullie waarden en volwassenheid. Volgens Esther Arias gaat het bij dit soort beslissingen niet om je gedragen als volwassene, maar om te leren je over te geven aan de situatie of juist te leren om dingen op te geven, “het tegenovergestelde veroorzaakt een teruggang naar een kinderlijke fase waarin je alles voor jezelf wil en waar je met niemand rekening hoeft te houden.” Bovendien, voordat jullie een beslissing nemen, heeft de psychologe nog een aantal tips over zaken waar je rekening mee moet houden: “wees er zeker van dat deze tijd permanent is: de lange termijn plannen met onze partner, de cultuur en de samenleving van het land moet overeenkomen met de levensstijl die jullie beiden willen. En als er een kinderwens is moet er nagedacht worden over of het de juiste plek is om kinderen groot te brengen. Er moet rekening gehouden worden met waarden en manieren van leven van beide partners.”
Wat gebeurt er wanneer je blijft?
Volgens Esther Arias kunnen er bepaalde aspecten zijn die ineens naar voren komen door deze verandering in situatie, zoals “het moeten leren omgaan met technologie, zoals social media en Skype en andere communicatiemiddelen¨. Ook is er ¨de angst voor de onzekerheid, de onwetendheid, en niet weten hoe je alles moet organiseren op deze basis. En natuurlijk is er de moeilijkheid om je aan iets nieuws aan te passen; het missen van hulp (familie, vrienden…) of de gevoelens van hulpeloosheid en prikkelbaarheid in het geval dat je je partner niet kan zien”.
Tips voor als je blijft
Als je besluit dat je je partner niet kunt volgen omdat je simpelweg de moed niet hebt om de afstand te overbruggen, of omdat je eigen werk het niet toelaat, zijn er verschillende manier om met de situatie om te gaan zodat toch alles goed verloopt. Volgens Esther Arias “moet je het zien als een mogelijkheid om je ervan bewust te worden welk type relatie iedereen heeft. Natuurlijk moeten we eraan toevoegen dat je zeker in het begin moodswings hebt en verdrietig zult zijn, maar het is belangrijk om dit te accepteren als iets normaals in deze situatie. Wat helpt is om tegelijkertijd je eigen dingen blijft doen en je te omringen met mensen die je positieve energie geven.” Ook adviseert ze om iedere dag minstens 10 minuten te mediteren om de situatie te accepteren en aan te kunnen met sereniteit, bovendien leer je jezelf zo beter kennen en kun je makkelijker beslissingen nemen”.
Aan de ene kant kan de afstand tussen jou en je partner positieve dingen brengen. Als je partner verhuist vanwege zijn werk, zijn veel er pluspunten volgens psycholoog Arias: je financiële situatie verbetert, je krijgt de mogelijkheid om een nieuw land te leren kennen, het ontdekken van een nieuwe cultuur, et cetera. Daarnaast zorgen deze veranderingen ervoor dat je de situatie interpreteerd “als een mogelijkheid om je ‘partner te kunnen missen’ en ‘emotioneel onafhankelijk te kunnen zijn van je partner“, volgens de psychologe is dit erg belangrijk in veel relaties.
Ook zegt ze dat je het kunt zien als een belangrijke test om te leren omgaan met elk facet in het leven; van het meest praktische (communicatietechnieken, social media) tot aan heel belangrijke zaken binnen een relatie zoals het stellen van gedeelde en individuele doelen.
Tot slot raadt Esther Arias aan om vooral het positieve van de situatie in te zien en enthousiasme te ontwikkelen: “Plan het volgende bezoek samen met je partner en praat over de plannen die jullie willen realiseren, motiveer elkaar en stap over onzekerheden heen; dit kan het dramatische gevoel van de situatie wegnemen.”
Een test voor jullie relatie
Wanneer mensen een tijd van elkaar verwijderd zijn, kan het gebeuren dat ze hun ware gezicht gaan laten zien. ¨Dit soort situaties kunnen een echte relatietest voor jullie vormen¨, zegt ook de psychologe. ¨Omdat het niet ideaal is wanneer je niet fysiek dichtbij iemand bent, en ook niet die kans hebt vanwege een verschil in plaats of tijd¨.
De dokter laat de theorie van Sternberg over volmaakte liefde (de perfecte liefde) los op de situatie om haar idee over deze afstand te verklaren. In het geval van een balans tussen belofte, intimiteit en passie (volmaakte liefde), de concepten die drie pilaren binnen de liefde vormen. Deze concepten zorgen voor een kracht die de levensvatbaarheid van je relatie kan veiligstellen tijdens deze periode van niet bij elkaar in de buurt zijn. Waneer er geen balans is tussen deze drie concepte, dan bevestigt de theorie dat het moeilijker is om een periode van scheiding te overleven, hoewel het niet onmogelijk is.
Emotioneel of rationeel?
“Het gaat niet over meer of minder belang hechten aan het emotionele dan het rationele of vice versa, maar om het combineren van die twee om de beste beslissingen te nemen en je het beste aan de situatie aan te passen. Uiteraard is het fijn als dat kan met de minst mogelijke kosten en emotionele stress”, aldus Esther Arias. Sterker nog, het kent overeenkomsten met andere besluiten die je neemt in een relatie: zoals het kiezen van de juiste persoon en het maken van de stap om samen te leven. Als je alleen maar nadenkt en niet naar je gevoel luistert, mist er vaak iets essentieels. Aan de andere kant is het ook niet goed als je je alleen maar door impulsen laat leiden, want deze “kunnen je ertoe verleiden om een besluit te nemen dat alleen maar op je geromantiseerde idealen is gebaseerd: je partner, je emotionele afhankelijkheid en/of je innerlijke angsten. Dat is in veel gevallen geen goede prognose”.
De psychologe adviseerde ons nogmaals om te mediteren, zodat we “leven in het huidige moment zoals dat zich voordoet, beter gezegd: het accepteren van de realiteit, bewust zijn van hoe negatieve gedachten je emoties, lichaam en het dagelijkse bewustzijn proberen te verstoren, zodat je uiteindelijk de verandering kunt omarmen en je individueel en als stel tot rust kunt komen.” Om de waarde hiervan te versterken, is het goed om de situatie te analyseren vanuit een ander perspectief om zo onze gevoelens objectiever te kunnen bekijken. “De wijsheid van de mens bestaat juist om in dit soort situaties het evenwicht dat ons de vrijheid geeft te bereiken”, aldus Arias.
Dus sta je voor een situatie die te vergelijken is met bovenstaand voorbeeld, houd dan deze aanbevelingen en adviezen in je achterhoofd om je te verzekeren van de levensvatbaarheid van je relatie. Het is niet makkelijk, maar je kunt het! Als jij de persoon bent die vertrekt, handel dan consequent en ben je bewust van wat er kan gebeuren met je geliefde.
Wil jij niks van ons missen? Volg dan onze Facebook pagina!
Auteur: Eline Dabekaussen
Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief
Laat een bericht achter