De zand ceremonie tijdens jullie bruiloft!

Een zand ceremonie is een ritueel dat gewoonlijk wordt gebruikt bij het  burgerlijke of ceremonieel huwelijk. Dit symboliseert op een unieke en bijzondere manier de liefde tussen twee mensen.

  • Andere services
  • Adviseren

Een zand ceremonie is een ritueel dat gewoonlijk wordt gebruikt bij het  burgerlijke of ceremonieel huwelijk. Dit symboliseert op een unieke en bijzondere manier de liefde tussen twee mensen.

opslaanFoto: Sandra Talsma
Foto: Sandra Talsma

Wat is een zandceremonie?

Adverteren

De zand ceremonie is een prachtig ritueel. Het staat voor de uniekheid van de mens. Iedereen is bijzonder en speciaal, en dit wordt weerspiegelt met zand. Het mengsel van al het zand bij elkaar, wordt gezien als een eenheid, de liefde van iedereen die wordt samengevoegd tot een speciale unie.

Het is leuk om gezinsleden en kinderen deel te laten nemen aan de zand ceremonie. Zo kan iedereen zand meenemen wat voor hen speciaal is. Bijvoorbeeld een potje vol zand van jullie favoriete strand. Maar, wat trouwambtenaar Het-Jawoord vooral erg speciaal vindt aan deze ceremonie, is het meenemen van zand voor iemand die er niet meer is. Op deze manier wordt deze persoon meer betrokken bij de ceremonie, en heeft het bruidspaar hier ook een tastbare herinnering aan.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Hoe werkt het?

Jullie eigen trouwambtenaar zorgt meestal voor het zand, maar als koppel kunnen jullie dit natuurlijk ook zelf meenemen. Dit kan in verschillende kleuren zijn, zoals roze, rood of gewoon bruin zand. Het is vooral bijzonder als je ook zand gebruikt van de plek die speciaal voor jullie is.

De verschillende kleuren staan voor jullie als individu. De bruid en bruidegom zullen tijdens de ceremonie het zand in een vaas gieten. Als jullie kinderen hebben, is het leuk om hun ook hierbij te betrekken door hun kleur zand in de vaas te gieten. Door al het zand samen te voegen, ontstaat er een gemengd patroon aan kleuren. De vaas met het gekleurde zand kunnen jullie mee naar huis nemen en ergens neerzetten, als een blijvende herinnering van jullie trouwdag.

opslaanCredits: Shutterstock
Credits: Shutterstock

Wanneer wordt de zand ceremonie gehouden?

Zelfstandig Trouwambtenaar Sandra Talsma van Het-Jawoord verzorgt meestal de zand ceremonie na de officiële plechtigheid. Zij doet dit op een  vooral intieme manier.

De kracht van Sandra zit in de kleinste details. Zo ziet bij haar de zandceremonie er prachtig uit en samen met het bruidspaar zoeken ze mooie muziek die erbij past. Met meer dan 20 kleuren zand, zoekt zij met zorg de mooiste kleurencombinatie uit die bij jullie past. Soms uitbundig, maar het kan ook chique of juist meer natuurlijk.Voor Sandra is de zand ceremonie dan ook heel speciaal. Zelf geboren op een eiland, houdt ze ervan om met haar blote voeten over het strand te lopen. Vanaf het moment dat zij over de zand ceremonie hoorde, wist ze meteen dat dit goed bij haar zou passen en heeft zij zich hierin gespecialiseerd.Als zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker kan zij jullie overal trouwen in Nederland, maar ook in het buitenland. En neemt zij alles mee om jullie die bijzondere zand ceremonie te kunnen geven. Zie het als een geschenk die Sandra aan jullie geeft.

Elk mens is uniek, elk bruidspaar als uniek en daarom is elke zandceremonie ook weer anders. En het prachtig om te zien hoe dit dan samenkomt als één geheel. Ook bij een samengesteld gezin is de zandceremonie een mooie manier om elk kind zijn of haar eigen plek te geven. Jij bent uniek met je eigen geschiedenis, maar samen vormen jullie een mooi nieuw geheel. Het is ook een mooie manier om een overleden dierbaar persoon een plek te geven in jullie ceremonie.

Maar ook kan het bruidspaar er voor kiezen om samen de zand ceremonie te doen. Eigenlijk is alles mogelijk. Het gaat erom dat jullie de ceremonie invullen zoals dat bij jullie past. Meestal is een zandceremonie alleen met een zelfstandig trouwambtenaar te realiseren. Zij bieden zoveel meer tijd om jullie ceremonie helemaal naar jullie wens te doen. En daar kan de zandceremonie een mooie en bijzondere aanvulling in zijn.

opslaanFoto: Sandra Talsma
Foto: Sandra Talsma

Waar komt de zand ceremonie vandaan?

De oorsprong van de zand ceremonie weet niemand 100% zeker. Zo vertellen sommigen dat de Indianen een verbintenis ceremonie hielden, terwijl anderen beweren dat het oorspronkelijk is ontstaan in Hawaï. Dan heeft Sandra Talsma nog een leuke tip! Om in het thema te blijven van “zand” kunnen jullie de ringen leggen in een schelp, in plaats van op een ringkussen.

opslaanFoto: Sandra Talsma
Foto: Sandra Talsma

Lees ook hoe jullie een wettelijk of christelijk huwelijk kunnen organiseren. En vind hier de beste weddingplanners uit Utrecht voor jullie bruiloft! Wil je nog meer leuke inspiratie opdoen? Bekijk dan PinterestInstagram en Facebook.

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Het Jawoord Trouwambtenaar
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!