Hoe organiseer je een bruiloft in 12 maanden?

Hoe begin je met het organiseren van een bruiloft? Met dit schema weet je precies waar je aan toe bent!

 • Begin organisatie
 • Adviseren

Ja! Jullie hebben de grote beslissing genomen! Als een stel besluit om te gaan trouwen, moet er heel veel geregeld worden. Het is belangrijk dat alle moeite die er in de bruiloft gestoken wordt zijn vruchten afwerpt, zodat jullie dag onvergetelijk wordt en uiteraard helemaal volgens jullie stijl.

Adverteren

We weten hoeveel tijd er in de voorbereidingen gaat zitten, maar we helpen jullie op weg met onderstaand schema.  Als aanvulling hierop hebben wij ook een GRATIS PDF-checklist voor de bruiloft – op deze manier heb je de planning altijd bij de hand en kan er niets mis gaan! Vind hier het schema voor het organiseren van een bruiloft!

12 maanden van tevoren

Kies het type bruiloft
Er zijn ontelbare manieren om een bruiloft te vieren, maar de manier waarop jullie je bruiloft vieren is helemaal aan jullie. Op de eerste plaats, en misschien wel de belangrijkste beslissing die genomen moet worden, moeten jullie besluiten of jullie een religieuze of burgerlijke ceremonie willen.

In het geval dat het een religieuze bruiloft is, moeten jullie contact opnemen met de verantwoordelijke van de instantie waarvoor jullie willen trouwen. Neem in het geval van een burgerlijke ceremonie contact op met de gemeente van jullie woonplaats om alle vereisten en juridische procedures die moeten worden uitgevoerd in beeld te krijgen.

Zodra deze beslissing genomen is, kunnen jullie de datum en de tijd van de bruiloft vaststellen. Denk er ook over na of het een formele of informele aangelegenheid wordt. Nadat jullie dat besloten hebben, kunnen jullie beginnen met het maken van een gastenlijst. Dit is fundamenteel voor het kiezen van de locatie en de catering.

Kies jullie stijl
Wordt de stad, ergens in de frisse lucht? Wordt het modern, romantisch of vintage? Als het op smaak aankomt, zijn er geen geschreven regels. Het is jullie dag en jullie mogen die 100% naar jullie zin inrichten. De meest authentieke bruiloften zijn die waarbij de persoonlijkheid van het bruidspaar overal in naar voren komt.

Het bepalen van de stijl van jullie bruiloft is een van de eerste dingen die je moet doen. Alles wat daarna komt, hangt er immers mee samen. Met enkel denken aan wat jullie mooi vinden, kun je al beginnen met het bepalen van welke type bruiloft je wil hebben.

opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

Budget
Dit is ook zeer belangrijk en iets zeer persoonlijks. Vermijd ongemakkelijke verrassingen op het laatste moment en stel voordat je alles begint te regelen een budget vast. De bruid en bruidegom kunnen een lijst maken met alles waar ze geld aan willen besteden en beiden moeten ze een lijn trekken qua bedrag dat ze kunnen en willen uitgeven. Dit maakt het ook het zoeken naar leveranciers een stuk gemakkelijker. Op deze manier zoek je niet naar een dienst of persoon die later ver boven je budget blijkt te zitten.

Reserveer de locatie voor de ceremonie en de receptie
Als jullie hebben gekozen voor een religieuze bruiloft, is vaak een kerk of tempel de locatie voor de ceremonie. Is het een burgerlijk huwelijk dan heb je soms meer mogelijkheden qua locatie voor de ceremonie.

Elke locatie kan goed zijn voor de receptie. De locatie voor de receptie en de feestlocatie zijn vaak hetzelfde en daarom moet je er goed over nadenken dat veel gasten hier een groot deel van de dag zullen doorbrengen. Ga dus voor een comfortabele en goed verzorgde locatie die past bij het thema en de stijl die jullie hebben gekozen. Jullie moeten ook kiezen wat voor type receptie jullie willen. Een cocktail terwijl iedereen staat? Een klein buffet of wil je zelfs dat de mensen erbij kunnen gaan zitten?

Ontwerp de website en maak een cadeaulijst
In de tijd dat we niet meer zonder internet kunnen, moeten we het gebruiken om tijd en geld te sparen in de communicatie met onze gasten. Creëer een persoonlijke plek waar je kunt communiceren met familieleden en vrienden – zoals een Bruiloft Website. Je kunt hier ook kleine dingen over de bruiloft loslaten. Zankyou biedt de mogelijkheid voor gasten zich eenvoudig aan te melden voor de bruiloft, op die manier kan het bruidspaar gemakkelijk zien wie er komt.
Bovendien heeft Zankyou de mogelijkheid om een persoonlijke cadeaulijst op te stellen en is er de optie voor gasten om een donatie te doen aan een van de grotere dingen die jullie willen kopen, huwelijksreis? Een boot? Verzin het maar!

opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

9 maanden van tevoren

Decoratie en bloemen
Veel bruidsparen denken er niet over na, maar decoratie en bloemen zijn echt belangrijk op een trouwdag. Dankzij deze kleine details ontstaat er juist zo’n bijzondere en magische sfeer, uiteraard helemaal volgens jullie thema. Denk aan:

 • Ceremonie
 • Receptie
 • Photocall
 • Tafeldecoratie
 • Goede verlichting

Als het de bloemen aankomt, kies dan de bloemen van het seizoen. Die blijven mooier en zijn ook nog eens goedkoper. Bloemen doen het ook heel goed als centerpieces op tafel.

Foto- en videografie
Dit is een van de elementen van jullie bruiloft waar jullie zeker in moeten investeren.
Wat betreft foto- en videografen telt: goedkoop is duurkoop! Een fotograaf en een videograaf zijn de personen die zorgen voor de beelden die jullie je voor altijd kunnen herinneren. Elke professional heeft zijn eigen stijl, dus neem daarom een kijkje in het portfolio van de fotografen zodat je iemand vindt die helemaal bij jullie stijl past.

De muziek
De muziek is van de speciaalste elementen van een bruiloft. Niet alleen omdat muziek op veel momenten in ons leven aanwezig is, ook omdat het jullie persoonlijke smaak benadrukt. Kies de perfecte muziek voor elk moment:

 • Ceremonie
 • Diner
 • Feest
opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

6 maanden van tevoren

Start het huwelijksdossier
Om een huwelijk rechtsgeldig te maken, is het noodzakelijk om het in de burgerlijke stand te laten registreren. In het geval van een burgerlijk huwelijk is het aan de rechter, burgemeester of ambtenaar om te ondertekenen. Ook alle papieren van de getuigen moeten dan op orde zijn. Vervolgens wordt het accreditatiedocument aan de contractpartijen geleverd.

Voor het katholieke, religieuze huwelijk moeten de bruid en bruidegom zich ook laten registreren op de plaats waar de bruiloft wordt gevierd met de presentatie van het kerkelijk certificaat dat de door de wetgeving vereiste omstandigheden uitdrukt.

Kies de trouwjurk en het trouwpak
Het is tijd! Eindelijk begin je met de zoektocht naar je bruidsjurk, hier heb je al zo lang over gedroomd… Hier zijn 9 trucs om je te helpen jouw droomjurk te vinden:

 • Kies met je hart
 • Wees jezelf
 • Neem niet te veel mensen mee als je jurken gaat passen
 • Kies het model en de kleur die bij je passen
 • Zeg ‘nee’ tegen zenuwen
 • Ga voor comfort en kwaliteit
 • Denk na over het op maat maken van je jurk
 • Probeer, loop en beweeg
 • Geniet van het hele proces
opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

Bekijk de bestemmingen voor de huwelijksreis
Misschien krijg je wel nooit meer deze kans samen en daarom is het cruciaal dat je een mooie locatie kiest en een goede manier van reizen die voor jullie allebei onvergetelijk zal zijn.

 • Het seizoen waarin je bruiloft plaatsvindt
 • Jullie ervaring als het aankomt op reizen
 • Persoonlijke voorkeuren
 • Budget voor de reis
 • De tijd die jullie hebben
 • Hoe gaan jullie om met warmte, vreemd voedsel en ongedierte
 • Adviezen van vrienden en familieleden die veel reizen

Uitnodigingen
Steeds vaker wordt een grafisch ontwerper ingeschakeld voor het ontwerpen van een logo voor de bruiloft en vooral voor het ontwerpen van de uitnodigingen
. Hoewel je hier al 6 maanden van tevoren mee bezig bent, is 3 maanden van te voren een goed moment om je gasten op de hoogte te stellen. In de uitnodiging mogen de volgende zaken zeker niet ontbreken:

 • De naam en achternaam van de bruid en bruidegom
 • Als dat gevraagd wordt de naam van de ouders van het bruidspaar
 • Datum, plaats en aanvangstijd van de ceremonie
 • Plaats van de receptie
 • Telefoonnummer
 • Verzoek om je aan te melden

Denk er ook over na of je een routebeschrijving, cadeaulijst, misboekje, bedankkaartjes en een kaartje met een overzicht van het programma voor de trouwdag wil uitprinten.

opslaanFoto: Blik en Bloos FotografieDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Blik en Bloos Fotografie

5-4 maanden van tevoren

Vervoer
Het eerste waar je over na moet denken, is of jullie samen of apart bij de trouwlocatie aan willen komen. Denk daarna pas na over hoe. Is het nodig om vervoer te regelen voor de gasten? Zeker in het geval dat de ceremonie en het feest niet op dezelfde plaats zijn, is het zinvol om hierover na te denken.

3-2 maanden van tevoren

Organisatie vrijgezellenfeest
Normaal gesproken zijn de familieleden en vrienden diegene die hiervoor zorgen. De gasten kunnen ervoor kiezen om een leuke te dag te organiseren in hun stad en diverse activiteiten te plannen. Maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker snoepreisjes voorbij komen.

opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

Kiezen van de ringen
Het ‘ja, ik wil’ moet uiteraard bezegeld worden met een prachtig juweel: jullie trouwring. Het kiezen van de ring is een taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Uiteraard moeten jullie het eens zijn over de stijl. Tips om tot het gewenste ontwerp te komen:

 • Pasvorm
 • Steentjes
 • Aantal steentjes
 • Kleur van de steentjes

Kies je bruidsboeket
Het bruidsboeket is een van de belangrijkste dingen die je meeneemt op je trouwdag. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar jouw bruidsboeket moet jouw stijl benadrukken en goed samengaan met je jurk.

Het is belangrijk om 2 dingen in je achterhoofd te houden als je de bloemen kiest. In de eerste plaats: het seizoen waarin je trouwt. De bloemen uit het seizoen zijn goedkoper en het kan zelfs zo zijn dat sommige bloemen niet leverbaar zijn in het seizoen dat je trouwt. Daarnaast moet je beslissen of je een boeket van echte bloemen wil of liever voor kunstbloemen gaat. De verschijning van de bruid mag niet onopgemerkt blijven!

opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

2-1 weken van tevoren

Schoonheidsbehandelingen
De bruid is de hoofdrolspeelster van de bruiloft. Je wil er perfect uitzien en daarom is een schoonheidsbehandeling een paar dagen voor de bruiloft geen slecht idee. Op die manier voel je van binnen en van buiten goed.

Test de ceremonie
Een proefceremonie moet 10 dagen voor de bruiloft plaatsvinden op dezelfde plaats als de bruiloft gehouden wordt. Op die manier kun je kijken of je indeling qua timing klopt en elk tot dan onopgemerkt zaakje kan dan nog aangepast worden.

3-1 dagen van tevoren

Kleine details waardoor alles perfect verloopt:

 • Pak samen jullie koffers voor de huwelijksreis. Het is bijna zover!
 • Haal jullie outfits en accessoires op.
 • De bruid ziet er beter uit na een pedicure en manicure behandeling met haar favoriete kleur!
 • Pre-bruiloftdiner: dit begint een traditie te worden. Diner in select gezelschap, bijvoorbeeld samen met je familie en beste vrienden de avond voor de bruiloft. Op die manier leren familie en vrienden elkaar al kennen.
opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

Dag van de bruiloft

Vandaag is jullie dag!
Ontbijt rustig en geniet met je familie van alles in de voorbereiding zoals make-up, je haren kammen, het bruidskapsel, praat met elkaar via telefoon om jullie emoties te delen, adem frisse lucht en laat je meenemen door de geur van de bloemen van je bruidsboeket. Lach om je zenuwen.

Al het werk dat jullie de afgelopen maanden in deze dag hebben gestoken wordt vandaag terugbetaald. Het wordt een onvergetelijke dag. Het gaat niet perfect verlopen, maar zelfs de onvoorziene details zijn leuk en zorgen voor anekdotes voor later.

Jullie vrienden en familie zullen er zien om net als jullie maximaal te genieten van deze bijzondere dag. De organisatie van de bruiloft is ten einde en het enige dat jullie nu hoeven te doen is genieten. Trek je droomjurk aan en lach. Lach!

Begin aan de mooiste dag van jullie leven en geniet!

opslaanFoto: ShutterstockDownload de Zankyou checklist nu!
Foto: Shutterstock

Download ook onze gratis pdf checklist! Zo heb je de takenlijst voor het organiseren van jullie bruiloft altijd bij de hand en komen jullie stap voor stap dichter bij de bruiloft van jullie dromen. Probeer zo veel mogelijk te genieten van dit proces, want dit maak je maar één keer mee! Nog op zoek naar de perfecte leveranciers voor jullie bruiloft? Wij helpen jullie – gratis en vrijblijvend.

Voor meer inspiratie en tips, volg ons op Instagram en Facebook!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Blik en Bloos Fotografie Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!