Hoe organiseer je in 5 stappen je bruiloft op het strand

Een bruiloft op het strand, wie droomt daar niet van? Heerlijk met de voeten in het zand, onder de warme zon. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je gaat trouwen op het strand. Lees onze tips van de experts, en ga voor een fantastische bruiloft op het strand!

  • Begin organisatie
  • Adviseren
  • In de buitenlucht
  • Op het strand
  • Romantisch
  • Vintage
  • Nederland

Hoeveel mensen dromen er niet van een bruiloft op het strand? Trouwen op tropisch strand of misschien wel in Nederland? Het klinkt gek, maar dat is het zeker niet. Trouwen op het strand heeft iets mysterieus, iets romantisch en zorgt voor een enorm gevoel van vrijheid. Het strand is een unieke plek: een plaats waar bruidsparen verliefd op worden en een plaats die op hetzelfde moment spektakel kan bieden aan al je gasten.

Adverteren

Toch lijkt trouwen op het strand soms complex wat betreft organisatie en regelgeving. Maar wij helpen je hier op weg, zodat jij in 5 stappen naar je bruiloft op het strand kan toewerken.

opslaanShutterstock
Shutterstock

 Bemachtig toestemming

Voor je je idee van trouwen op het strand verder vormgeeft, is het nodig om de realiteit onder ogen te zien: het is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als je wilt trouwen op een openbare plek. Alles begint met wet- en regelgeving, dus zorg ervoor dat je de juiste vergunning hebt. Voor sommige locaties is dit noodzakelijk, je kunt er bij de gemeente naar informeren. Doe dit op tijd!

Aan de andere kant moet je ook weten dat iedere locatie anders is. Veel stellen die problemen met vergunningen willen vermijden trouwen niet officieel op het strand, maar ze organiseren er een bruiloft met informeel karakter nadat ze in het gemeentehuis zijn getrouwd. Een andere oplossing is trouwen op een locatie met privéstrand; dit is vooral in de Cariben erg populair, maar inmiddels telt Nederland al een heel aantal beachclubs en andere locaties aan het strand waar je zonder problemen jouw bruiloft inclusief ceremonie kunt organiseren.

opslaanBeachclub Indigo
Beachclub Indigo

 Durf de organisatie aan te gaan

Een bruiloft aan de zee brengt een gevoel van rust, ontspanning en bohemian-feeling met zich mee, het voelt als een deken van rust die over je heen valt. Maar dat is niet waar! Bij een bruiloft op het strand moet alles tot op de millimeter geregeld zijn, zeker als je rekening houdt met het bovenstaande. Bij Zankyou raden we je daarom aan om samen te werken met een wedding planner die werkelijk waar alles weet van dit soort bruiloften. Met haar ervaring kan zij je helpen om alles tot in de puntjes te regelen en dat uiteraard met advies dat je alleen van een expert kan krijgen.

Wij raden je in ieder geval aan om juli en augustus te mijden als het op trouwen op het strand aankomt. Dit zijn namelijk de maanden waarop het strand overbevolkt is, hoewel je natuurlijk altijd je best kunt doen om een rustige plek te vinden. Maar het brengt gewoon veel meer voorbereiding met zich mee. Is dit toch wat je wil? Zoek dan naar een klein strand waar niet veel mensen naartoe gaan.

Bruiloften op het strand in de lente of in het begin of eind van de zomer zijn eigenlijk ideaal, zeker als je kiest om te trouwen in een warm oord. Het zijn de momenten die voor een magisch karakter kunnen zorgen, vooral als je ook nog een zonsondergang met de prachtige kleuren in de lucht meepikt. Bovendien is de temperatuur overdag ook niet te verstikkend heet.

Denk ook na over het aantal gasten. Voor een feest met een dergelijk karakter en de officiële documenten die je moet kunnen overleggen en de ruimte is het vaak het handigst als je de bruiloft klein en intiem houdt.

Het is ook belangrijk dat de plek goed bereikbaar is. Denk hierbij niet alleen aan wegen en parkeerplaatsen, maar ook aan hotels en restaurants dichtbij waar je later nog verder zou kunnen feesten of waar gasten eventueel kunnen verblijven.

Comfort is ook belangrijk. Heb je familieleden die slecht ter been zijn? Speel hier van te voren op in. Leg bijvoorbeeld planken neer, zodat deze mensen niet door het zand hoeven te ploeteren. De locatie moet voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn, controleer van te voren de op- en afstapjes en houd rekening met wat de vergunning zegt over veiligheid. Gezien het weer is het – of je nu in Nederland of in het buitenland trouwt – belangrijk om een plan B te hebben. Het strand is een plek waar het weer snel kan veranderen. Daarom is een indoor locatie dichtbij zeker geen verkeerd plan.

opslaanThe Memory Factory. Foto: Studio Damon
The Memory Factory. Foto: Studio Damon

 Kies de decoratie

Stellen die trouwen op het strand gaan meestal voor een speciale decoratie, een type decoratie dat bijdraagt aan het gevoel van vrijheid en het bohemian concept op het strand. Ook een maritiem thema waarbij wit als hoofdkleur in combinatie met heldere andere kleuren wordt gebruikt zien we veel terug.  

Danitsja van The Memory Factory heeft al heel wat bruiloften georganiseerd en zij heeft goede ervaringen met het thema reizen. “Het past uitstekend bij een strandbruiloft. Het strand en de beachclub stralen al een en al reizen uit, maar je kunt dit doorvoeren op meer meerdere manieren.” Ze noemt een wereldbol als gastenboek, of een grote kaart waarop gasten hun favoriete bestemming kunnen prikken. “In plaats van een enveloppendoos kun je een vintage koffer gebruiken waar gasten hun enveloppen in kunnen doen.”

Vintage in combinatie met zand doet het altijd goed. Denk aan meubels, oude stoffen, parasols, zonneschermen. In verband met de zon is het sowieso handig om ook wat schaduwplekjes te regelen. Danitsja heeft nog wat tips om het verbrandingsgevaar de kop in te drukken. “Zorg voor voldoende zonnebrandcrème en flesjes water. Voor de gasten, maar natuurlijk ook voor jezelf. Smeer je goed in, je wil de dag erna toch niet wakker worden naast een man of vrouw met een knalrood hoofd!?” Bovendien adviseert Danitsja om je gasten te vragen een vestje mee te nemen, want ’s avonds kan het flink afkoelen aan de kust. “Dekentjes op een terras zijn ook goed en dat staat nog leuk ook!”

 Kies een bijzondere jurk

Bijna alle bruiloften op het strand stralen iets totaal anders uit dan de bruiloften in de stad. Een bruiloft op het strand heeft altijd een hippie en bohemian gevoel geademd, het is moment waar de gejaagde en georganiseerde stad achtergelaten is voor rust, informaliteit en het gevoel van carpe diem.

Dit gevoel wordt ook doorgevoerd in de kleding. Niet alleen in die van de aanwezigen, maar in die van de bruid en bruidegom. Wit, licht en luchtig voor zowel de bruid als de bruidegom, romantisch en met een boho-touch. Denk aan stoffen als linnen en kant en aan accessoires als bloemenkronen op wapperende haren. Alles straalt een gevoel van zuiverheid, vrede en vrijheid uit dat inherent is aan het strand en het leven aan de kust. Hoewel elke stijl uiteraard welkom is, kiezen veel bruiden nog steeds voor de klassieke en vintage ontwerpen die helemaal bij de strandfilosofie passen.

Wil je toch voor een eigentijdse casual bruidsjurk gaan die ook nog eens comfy is? Volgens Danitsja is een korte bruidsjurk dan perfect. “Het is sexy én zit comfortabel. Je kunt er lekker in bewegen en dat is bij langere jurken soms toch lastig. Daarnaast is het zomers en super luchtig: ideaal voor een strandbruiloft!” De trend pastelkleurde bruidsboeketten komen ook vaak terug in de look van de bruid en zorgen voor een adembenemende en luchtige look. 

Wat de rest van de gasten betreft, kan een informeel protocol worden opgesteld met betrekking tot de trouwjurk, die altijd bekend is als “Ibiza-huwelijk”. (Wil je trouwen in Ibiza? Bekijk dan hier de hotspots en trends van 2018!) Ze kunnen kiezen voor een vergelijkbare lichte kleur met een licht gekleurde details. Pasteltinten en blauwe of gele kleuren zijn ook een goede keuze, zolang ze maar niet overdreven opvallen.

Eva van Beachclub Indigo raadt aan om slippers te regelen voor je gasten.  “Pumps en nette schoenen staan natuurlijk te gek onder een fancy dress of custom made suit, maar op het strand horen flip-flops. Zorgt ook meteen voor een Shoe Valet waar je gasten hun chique schoenen kunnen stallen en kunnen ruilen voor slippertjes. Zorg ook voor kwastjes om het zand van de voeten te vegen als je gasten aan het eind van het feest weer naar huis gaan.”

De uitnodiging is bij dit soort bruiloften ook erg belangrijk. Je kunt hier al veel weggeven over het type bruiloft dat je organiseert en over de dress code. Dan wordt al snel duidelijk dat jij niet voor een standaard bruiloft hebt gekozen. Je geeft in het ontwerp van je bruidskaart dus ook al iets weg over het thema.

opslaanShutterstock. Credits: Lidiya Oleandra
Shutterstock. Credits: Lidiya Oleandra

 Los het mysterie van het eten op

Rekening houdend met alle juridische factoren die we bij het eerste punt hebben genoemd, is de mogelijkheid om de lunch of het diner buiten te doen weer gebonden aan regels van het strand en de juiste vergunning. We raden aan om een traditioneel diner te schrappen en in te zetten op cocktails en buffetten. De gerechten moeten wel een stuk lichter en frisser zijn, zodat ze goed passen bij de omgeving. Je wil immers alles in harmonie houden. Denk aan vis, zeevruchten, rijst, gegrilde groenten, exotische gerechten, sappen en cocktails. Dit zijn eveneens lekkernijen die voor organisatie relatief eenvoudig te bereiden zijn.

Lees ook: Een gastronomische huwelijksreis!

opslaanThe Memory Factory
The Memory Factory

Heb je gekozen voor een beachclub, hotel of andere officiële trouwlocatie aan de kust, dan heb je het een stuk gemakkelijker. Beachclub Indigo biedt bijvoorbeeld een grote braai, of Street Food World Market aan. Dit laatste concept is geïnspireerd op stalletjes met zalig eten dat in Azië veel tegenkomt op straat. “Vooral de ongedwongen sfeer van een barbecue of food market spreekt veel mensen aan en zorgt voor dat vrije gevoel wat hoort bij het strandleven. Stijl je setting af met vuurtonnen, fakkels en lampionnen,” adviseert Eva.

Zie jij jezelf al trouwen op het strand? Laat het ons weten via Instagram, Facebook en Pinterest. Moet je nog een trouwjurk uitzoeken? Zo kies je het beste een jurk voor op het strand!

Neem contact op met de leveranciers die in dit artikel zijn genoemd!

Beachclub Indigo Strandlocaties en beachclubs
The Memory Factory Weddingplanners
Studio Damon Trouwfotografen
Adverteren

Wil jij het laatste nieuws voor jullie bruiloft niet missen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Reacties (1)

Laat een bericht achter

Ontvang 100% van uw geschenken in cash!